Bouwer in de kijker: Huss Park Attractions

We kennen ze allemaal: het schommelschip, de breakdance, de Top Spin, de Enterprise… De bouwer die verantwoordelijk is voor heel wat exemplaren van deze attractietypes en veel meer is Huss Rides. Huss Rides is een bouwer die voornamelijk intense attracties bouwt. Het bedrijf is gevestigd in Bremen te Duitsland.

 

Geschiedenis:

Huss werd opgericht in 1919 te Bremen. Het bedrijf bouwde toen nog scheepsonderdelen. In 1969 begon het bedrijf kermisattracties te bouwen. In 1981 werd het toenmalige Huss Maschinenfabrik opgekocht door Arrow Development. De twee bedrijven werden samengevoegd en zo werd de naam gewijzigd naar Arrow Huss. Door financiële problemen ging het bedrijf failliet. Na het faillissement werd Arrow Arrow Dynamics en ging Huss verder als Huss Maschinenfabrik GmbH & Co. KG. In 2006 richtte het bedrijf zich nog enkel op attractiebouw, de andere activiteiten werden stopgezet. Toch kwam er dat jaar opnieuw een periode aan van financiële problemen. Na een mislukte overname door Krupp Stahlbau Hannover werd HUSS Park Attractions GmbH opgericht met behulp van een groep investeerders en de Hongaarse fabriek Huss Gépgyár Kft.

 

Attracties:

Het bedrijf bouwt voornamelijk hevige attracties die voor de nodige adrenaline zorgen.

 

Klassiekers

 

Top Spin

Bij de Top Spin kennen we twee types, de Top Spin classic en de suspended Top Spin.

De Top Spin heeft een grote bank, waarop de zitjes staan. Deze bank is gemonteerd aan twee armen. Tijdens de rit kan men de bank en armen afzonderlijk doen bewegen. De armen draaien rond. De bank draait afzonderlijk, maar de bank kan ook vastgeklikt worden waardoor je ondersteboven gaat. Na het loslaten van de bank bij het roteren van de armen, kan men koprollen maken, wat de attractie behoorlijk intens maakt.

 

 

Bij de classic Top Spin staan de zitjes verdeeld over twee rijen met een vloer onder je voeten. Bij de suspended versie zijn de stoeltjes verdeeld over twee rijen die gemonteerd zijn aan een centrale balk, waardoor de ene rij voorwaarts en de andere achterwaarts gericht is.

 

 

Bij heel wat Top Spins is er voor de attractie een watervijver voorzien met fonteinen, die je zelfs kunnen nat maken.

 

Sky Tower

Bij de Sky Tower neem je plaats in een gesloten gondel die rond een grote mast stilletjes naar boven draait om je zo een panoramisch overzicht te bieden. Momenteel worden modellen gebouwd van 10 tot 100 meter hoog.

 

 

Condor

De Condor is een ware klassieker in het aanbod, toch was deze geschrapt uit het gamma. Dankzij de populariteit van dit type besloot men een volledig nieuw type van deze attractie te gaan bouwen.

De new generation Condor lijkt heel hard op zijn voorouders, maar bevat een interessante nieuwigheid. De Condor zal klassiek ogende bakjes krijgen, waarbij je plaats neemt in een bakje waarin je neer zit, maar ook suspended zitjes.

De suspended zitjes zullen deze attractie een compleet nieuwe ervaring geven. Deze zullen aan twee van de armen bevestigd worden. Bij deze zitjes zit men met het gezicht naar buiten gericht. De zitjes kan je vergelijken met die van Sledgehammer. De berijders draaien aan een hogere snelheid in de sit down bakjes en ervaren maar liefst 2.5 G.

 

 

 

Enterprise 2G/2GH

Opnieuw een klassieker die nieuw leven ingeblazen werd. Er zijn drie types beschikbaar momenteel:

 

  • De Enterprise 2G (2de generatie)
  • De Enterprise 2GH (een hybride versie van de 2G, hierbij wordt een combinatie van nieuwe suspended stoeltjes en klassieke gondels gebruikt)
  • De Enterprise 2GH Plus (een 2de generatie met een volledige nieuwe hellingsgraad).

 

De Enterprise is al jarenlang een geweldig populaire attractie, zowel voor bezoekers als voor de bedieners. De eerste modellen werden ontworpen in de jaren 1970. Met zijn unieke attractietype, design en de hoge capaciteit, is dit één van de meest succesvolle attracties van Huss. Wereldwijd zijn er 75 exemplaren van verkocht, de meeste hiervan zijn zelfs nog in bedrijf. Een duidelijke indicatie van de hoge betrouwbaarheid en duurzaamheid van deze Huss attractie.

 

 

Pirate Ship

Het schommelschip is ook een klassieker die niet weg te denken valt uit de pretparkwereld. Het schommelschip kan 45 tot 55 passagiers vervoeren. Wanneer de boot begint te schommelen bereikt het een hoogte van 20 meter en een hellingsgraad van 75°.

 

 

Shot’N Drop

Bij deze attractie nemen 24 gasten plaats op de stoeltjes die rond de vierkante toren gemonteerd zijn op een platform met vier zijden. Aan het begin van de rit wordt men met behulp van perslucht gelanceerd tot helemaal bovenin de toren, die 43 meter hoog is. Daarna volgt een vrije val, meestal gevolgd door opnieuw een lancering.

Er bestaat van dit type ook een maxi versie die plaats biedt aan 28 personen en een hoogte heeft van 58 meter.

 

 

Fly Away

De Fly Away is zeer vergelijkbaar met de Enterprise. Het verschil zit hem voornamelijk in de stoeltjes. Bij de Fly Away neemt men plaats op in een liggende positie. Je wordt vastgezet doordat de onderkant naar boven getild wordt. De rest van de rit verloopt gelijkaardig aan die van de normale Enterprise, maar kan ook achterwaarts verlopen.

 

 

Booster

De Booster is een variant op de breakdance. De basis van de attractie is een grote draaischijf waarop 4 kruisen gemonteerd zitten. Op ieder kruis zijn 4 gondels gemonteerd, per gondel is er plek voor twee personen. Wanneer de draaischijf gaat draaien zullen ook de kruisen draaien, de gondels zwaaien uit en gaan zelfs overkop.

 

 

 

Family Rides:

 

King Kong

De passagiers nemen plaats in een wagon die King Kong vast heeft. King Kong takelt de wagon meer dan 12 meter naar boven en begint ermee te schudden. Hij begint rook uit te ademen, maakt geluiden en zijn ogen worden rood. Uiteindelijk plaatst hij wagon terug op de basis en laat de passagiers uitstappen. De wagon biedt plaats aan 24 personen.

 

 

Airboat

De Airboat is een kleinere variant van de klassieke Troika. Bij deze attractie neem je plaats in een airboat met twee personen naast elkaar in een van de vier bootjes die bevestigd zijn aan een van de vier armen. Wanneer de attractie gaat draaien, draaien ook de schijven met bootjes afzonderlijk rond. De armen worden omhoog getild.

 

Topple Tower

De Topple Tower bestaat uit een draaiende kantelbare toren met aan een uiteinde een contragewicht en aan het andere een ronde gondel met plaats voor 40 personen. De passagiers zitten in de gondel, naar buiten gericht. Wanneer de rit wordt gestart, gaat de gondel draaien en vervolgens omhoog naar de top van de toren. Als de draaiende gondel de top van de toren bereikt, begint de toren heen en weer te schommelen tot een maximale hoek van 60 graden.

 

 

Breakdance

Op het ronde platvorm van de attractie zijn 4 ronde draaischijven voorzien waarop telkens 4 gondels voor 2 personen kruisgewijs zijn opgesteld. Wanneer het platvorm gaat draaien, draaien de kruisen afzonderlijk. Ook elk bakje maakt zijn eigen rondjes.

 

 

Fly Willy

De Fly Willy heeft zes armen waarop orka’s gemonteerd zitten die plaats bieden aan vier personen. Wanneer de attractie begint te draaien, gaan de armen op en neer.

 

 

Bee Bee

Bij de Bee Bee neemt men plaats op gekke bijtjes, die plaats bieden aan twee volwassenen. Wanneer de attractie gaat draaien slaan de armen uit, waardoor je een op en neer beweging krijgt.

 

 

 

Giant Rides

 

Giant Frisbee

De Giant Frisbee is een attractietype dat gebaseerd is op een schommelschip. Een Giant Frisbee gaat meestal hoger dan een schommelschip en kan een hellingshoek halen van circa 240°. Tevens is de schommel een ronde schijf die 360° kan draaien. De passagiers zitten naar buiten gericht.

 

Jump2

Deze attractie werd oorspronkelijk ontwikkeld voor Canada’s Wonderland, maar werd later aan het aanbod toegevoegd.

Bij de attractie heb je een centrale toren met een draaisectie bovenaan. Op deze draaiende schijf zijn armen gemonteerd die opgetild worden tijdens de rit. Aan die armen zijn gondels gemonteerd met bakjes, het lijken wel klauwen.

 

 

Film Based Rides

 

Explorer

Bij de Explorer stap je in een grote gondel die rond draait. Rondom is een 360° videoscherm gemonteerd, waarop een 3D-film getoond wordt.

 

Movie Base

Bij de Movie Base ga je op een stoeltje zitten dat gemonteerd zit aan een grote balk. Deze balk zit gemonteerd op een grote arm die omhoog getild wordt bij het begin van de film. De film wordt geprojecteerd op een bolvormig scherm en de stoelen kunnen meebewegen met de film, waardoor je volledig ondergedompeld wordt in de ervaring.

 

Bronnen: Wikipedia, Huss

Foto’s: Huss, Bob Van Dyck