Bouwer in de kijker: Funtime

Funtime is een fabrikant van pretparkattracties gevestigd in Bundall, aan de Gold Coast van Australië. Deze attractiebouwer richt zich vooral op attracties met een zekere hoogte en thrillfactor en bouwde onder andere de Rox Flyer in Plopsaland De Panne en de Mega Mindy Flyer in Plopsa Coo.

 

De firma Funtime werd opgericht in 1998 en in die tijd opende het ook een klein pretpark gekend als Adrenalin Park. In dit park waren een Sling Shot en Vomatron de blikvangers.

 

 

Meer informatie over hun bekende attractietypes kan u hieronder vinden:

 

Slingshot: De Slingshot is een attractie waarbij de inzittenden plaatsnemen in een stalen bol, die aan twee elastieken hangt. De elastieken worden opgespannen en de bal wordt omhoog gelanceerd. In de lucht tolt de bal rond en ga je overkop.

 

 

Starflyer: De Starflyer is eigenlijk een uit de kluiten gewassen zweefmolen. De stoeltjes hangen hierbij ook aan kettingen en gaan langs een verticale kolom omhoog. De hoogte kan variëren. De hoogste Starflyers kan je terugvinden in het Zweedse Gröna Lund en in het Amerikaanse Six Flags Over Texas. Deze exemplaren hebben een hoogte van 122 meter.

 

 

Skyfall: De SkyFall is een vrijevaltoren waarbij men plaats neemt op een stoeltje, bevestigd op een grote schijf, en via een kolom omhoog gaat. In tegenstelling tot andere vrijevaltorens, draait de schijf rond en krijg je voor de vrijeval een mooi overzicht op de omgeving. De eerste Skyfall maakte haar debuut op het Oktoberfest in München, maar er bestaat ook een parkmodel, die je kan terugvinden in Nigloland.

 

Vomatron: De Vomatron is een soort van Booster attractie. Bij dit type heb je twee grote armen die ronddraaien. Aan de uiteinden zijn bakjes bevestigd die aan hoge snelheid bewegen en ook overkop gaan.

 

 

SkyDiver: Bij de Skydiver neem je plaats in een harnas dat aan een twee kabels gemonteerd zit. Door een andere kabel van een andere mast wordt je omhoog getrokken en nadat de juiste hoogte wordt bereikt, lost de kabel en zweef je door de lucht aan een hoge snelheid.

 

 

Chaos Pendle:  De Chaos Pendle heeft veel weg van de Booster. Alleen wordt er bij deze attractie een extra arm gebruikt die op zich ronddraait. Er zijn verschillende types met een verschillend aantal armen verkrijgbaar.

 

 

The Bell: The Bell is een frisbee attractie, waarbij een kleine ronddraaiende schijf in een grote klok gemonteerd is. Deze klok schommelt als een frisbee heen en weer tot een hellingsgraad van 120°. Het meest gekende exemplaar, Die Glocke, vinden we terug in Hansa Park.

 

 

Tornado: De Tornado kan je vergelijken met een reusachtige schommel. Een bank met stoeltjes zit gemonteerd tussen twee kabels. De arm van de attractie heft de schommel op en doet hem heen en weer zwieren. Hierbij gaat de bank, door de centrifugale kracht overkop.

 

 

Rocket: Bij de Rocket neem je plaats op een raket, die aan een stalen kabel hangt. Een grote hefarm tilt de raket omhoog en gaat ronddraaien. Tijdens de rit gaat de raket op zich ook rond haar as draaien, waardoor je ondersteboven gaat. Van deze attractie bestaat ook een model waarbij meerdere raketten op de structuur van een Starflyer gemonteerd werden.

 

 

 

Bron: Funtime