Italiaanse pretparken reageren verbolgen over mogelijke heropening op 1 juli

In Italië legde de overheid een nieuw stappenplan op tafel, aangaande de coronamaatregelen. Hierin valt te lezen dat de pretparken pas een mogelijke heropening krijgen op 1 juli. De parken reageren hierop meer dan verbolgen, aangezien andere sectoren eerder dan hen zullen geopend worden.

 

Het nieuwe stappenplan van de Italiaanse regering, waarin de versoepeling van de coronamaatregelen staan, wordt niet goed ontvangen door de Italiaanse pretparken. In dit stappenplan mogen heel wat buitenactiviteiten al veel eerder opstarten dan de pretparken. Zij mogen pas versoepelingen verwachten samen met de versoepelingen voor beurzen en congressen. Ze vinden het dan ook onaanvaardbaar dat ze pas samen met binnenactiviteiten aan de beurt zullen komen.

Musea in Italië gaan weer open op 26 april 2021 en buitenzwembaden mogen vanaf 15 mei 2021 weer gasten ontvangen. Waterparken moeten daarentegen nog gesloten blijven. Net als pretparken en wildparken komen ze in het stappenplan van de Italiaanse overheid op hetzelfde niveau te staan ​​als beurzen en conferenties en mogen ze pas vanaf 1 juli 2021 weer bezoekers verwelkomen.

Maurizio Crisanti, nationaal secretaris van ANESV (de vereniging van Italiaanse pretparken) vindt het onaanvaardbaar dat restaurants en dergelijke al eerder zullen heropenen.

“Het is volkomen tegenstrijdig en onaanvaardbaar om zwembaden, winkels, theaters, arena’s en restaurants in heel Italië te heropenen, maar niet de pretparken. Deze beslissing is zeker niet genomen op basis van data en wetenschappelijk onderzoek over de sector, maar kennelijk gebaseerd op een eigen gevoel, een onwetenschappelijk concept dat erg populair is onder experts. In 2020 kon de sector heropstarten in mei zonder dat er gevaccineerd werd. In 2021 met de vaccinatiecampagne aan de gang, nieuwe medicijnen en nieuwe voorzorgsmaatregelen, besluit de regering dan plots om het pretparkseizoen te verkorten tot amper 60 dagen.”

Ook Giuseppe Ira, voorzitter van de vereniging van Italiaanse permanente parken (PPI) en directeur van Leolandia reageert woedend. “Ik vind dit oneerlijke concurrentie. We worden slechter behandeld dan arcades en andere binnenactiviteiten, inclusief restaurants, waar je urenlang zonder masker verblijft.” Hij haalt als voorbeeld ook het Verenigd Koninkrijk aan, waar de eerste versoepelingen het heropenen van buitenactiviteiten zoals terrassen en pretparken waren.

In België heropenden de parken vorig jaar ook pas op 1 juli, dit jaar zouden ze mogelijk kunnen heropenen op 8 mei, al hangt dat natuurlijk af van de evolutie van het coronavirus. Voor Nederland hoopt men op 11 mei. Vorig jaar was Italië net een van de eerste landen in Europa waar de pretparken geopend werden.

 

Bronnen: ilmessaggero.it, ilsole24ore.com; parkerlbenis.de