Top 10 meeste inversies op een achtbaan ter wereld

Altijd al willen weten hoeveel je maximaal overkop kan gaan in één achtbaan? Altijd al willen weten waar die achtbanen te vinden zijn? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de tien achtbanen met de meeste inversies ter wereld.

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). In deze top 10 worden alle soorten inversies die op de achtbanen staan vermeld. Een uitgebreid overzicht met de nodige tekst en uitleg over deze inversies kan je hier terug vinden.

Aangezien een aantal achtbanen gedeelde plaatsen hebben, is deze top 10 een beetje meer samengevat dan we normaal doen.

 

#12-10: Dragon Khan, Flight of the Phoenix & Avalancha (8 inversies)

Momenteel zijn er 3 achtbanen in de wereld die 8 inversies hebben.

 

Dragon Khan – PortAventura Park:

Dragon Khan gelegen in het Spaanse pretpark PortAventura Park was de eerste achtbaan ter wereld met 8 inversies. Dragon Khan werd gebouwd in 1995 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en verbrak bij opening het 7 jaar oude record van Shockwave in Six Flags Great America. Dragon Khan behaalt een snelheid van 104,6 km/u en heeft een daling van 49,1 meter. Tijdens de rit van 1269,5 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Looping (1 inversie), Dive Looping (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Looping (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

Avalancha – Xetulul:

Guatemala telt amper 8 achtbanen, maar in 2002 bouwde het Zwitserse Intamin Amusement Rides in het parkje Xetulul een achtbaan met 8 inversies genaamd Avalancha. De achtbaan is gelijkaardig als Flight of the Phoenix en behaalt een snelheid van 88 km/u. Avalancha telt de volgende inversies: Looping (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies) en Triple Heartline Roll (3 inversies).

 

Flight of the Phoenix – Harborland:

Flight of the Phoenix is een achtbaan met 8 inversies. De achtbaan is gebouwd in 2006 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en is gelegen in het Chinese pretpark Harborland. Flight of the Phoenix is 830 meter lang en 31 meter hoog. Tijdens de rit wordt een snelheid van 80 km/u behaalt. De achtbaan telt de volgende inversies: Looping (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies) en Triple Heartline Roll (3 inversies).

 

#9: Steel Curtain – Kennywood (9 inversies)

Steel Curtain in het Amerikaanse pretpark Kennywood wordt momenteel opgebouwd door de Amerikaans fabrikant S&S Sansei Technologies en moet in de loop van 2019 openen. De achtbaan breekt verschillende records, zo zal het de hoogste inversie ter wereld hebben. Maar het is ook de achtbaan met de meeste inversies in de Verenigde Staten van Amerika. Dit is zeer uniek, want het is al van 1988 geleden met de opening van Shockwave in Six Flags Great America dat het Amerikaanse inversie record nog verbroken werd. Daarnaast is het de eerste keer ooit dat een achtbaan met exact 9 inversies gebouwd wordt. De 9 inversies zijn de volgende: Drachen Fire Dive Drop (1 inversie), Dive Drop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Roll Over (2 inversies), Zero-G Stall (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en Cutback (1 inversie). Steel Curtain is 67,1 meter hoog en zal een snelheid behalen van 120,7 km/u. In totaal is de rollercoaster 1219,2 meter lang.

 

#8-2: Colossus, Altair CCW-0204, Crazy Coaster & 10 Inversion Roller Coaster (10 inversies)

Momenteel zijn er 5 achtbanen met 10 inversies, 2 in Europa en 3 in Azië. Daarnaast zijn er nog 2 in opbouw voor 2018. Het was het Engelse pretpark Thorpe Park dat in 2002 het 7 jaar oude record van Dragon Khan brak door de bouw van de achtbaan Colossus. In 2006 liet het Chinese pretpark Chimelong Paradise een kopie van Colossus maken met de vrij originele naam “10 Inversion Roller Coaster”. In 2013 werd Crazy Coaster in Loca Joy Holiday Theme Park te China gebouwd. Een jaar later in 2014 werd in Italië Altair CCW-0204 gebouwd in Cinecittà World. In 2017 werd in het Russische pretpark Divo Ostrov (Wonder Island) Velikoluksky Miasokombinat-2 geopend. Allemaal kopieën van de Engelse achtbaan Colossus.

In 2019 wordt er een exemplaar geopend in het Turkse pretpark Ankapark. Ook in het Maleisische pretpark Movie Animation Park Studios zal er eentje open. Het gaat om het exemplaar dat 5 jaar lang opgeslagen lag in het Braziliaanse pretpark Hopi Hari, maar nooit werd opgebouwd wegens financiële problemen.

De achtbanen zijn gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaan dus 10 keer overkop. Na de eerste twee achtbanen werd het standaardmodel lichtjes aangepast. Colossus en 10 Inversion Roller Coaster hebben een snelheid 72,4 km/u, een hoogte van 30 meter en een klassieke kettinglift. De 5 nieuwste achtbanen hebben een snelheid van 85 km/u, een hoogte van 33 meter en een kabellift.

Tijdens een rit van 850 meter krijgen de bezoekers de volgende inversies voorgeschoteld: Looping (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en Heartline Roll (1 inversie). Wie goed heeft opgelet ziet dat dit model ongeveer hetzelfde is als de achtbaan met 8 inversies van Intamin Amusement Rides, maar deze achtbaan heeft op het einde nog twee Heartline Rolls meer.

 

Een video van Colossus:

 

Een video van Altair CCW-0204:

 

#1: Smiler – Alton Towers (14 inversies)

In 2013, 11 jaar na de bouw van Colossus, verraste het Engelse pretpark Alton Towers met de bouw van The Smiler. Ze verpulveren het record van Thorpe Park met niet 11, 12 of 13 inversies, maar om zeker te zijn dat ze het record nog een tijdje in handen zouden hebben, lieten ze een achtbaan bouwen met 14 inversies. The Smiler werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en kostte 18 miljoen pond. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en is 30 meter hoog. Ondanks de opvallend kleine oppervlakte waarop de achtbaan gebouwd is, heeft The Smiler toch een lengte van 1170 meter. Tijdens de rit krijgen de bezoekers de volgende inversies voorgeschoteld: Heartline Roll (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Sidewinder (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Sea-Serpent (2 inversies), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en Corkscrew (1 inversie).

 

 

De toekomst:

Deze top 10 wordt flink vernieuwd in 2019 en er staan 4 nieuwe achtbanen op het programma, hierbij een overzicht:

 

De eerste achtbaan met 9 inversies:

Met de opening van Steel Curtain in Kennywood wordt het Amerikaanse inversie record sinds 1988 voor het eerst opnieuw verbroken. Hierdoor gaat het record van 7 naar 9 inversies. Nog steeds een pak minder dan het wereld record dat op 14 ligt, maar voor de Amerikanen al wel een serieuze verbetering.

 

Nooit opgebouwde achtbaan krijgt 2de leven:

Vijf jaar lang lag er in het Braziliaanse pretpark Hopi Hari een achtbaan met 10 inversies opgeslagen. Deze werd echter nooit geopend wegens financiële problemen van het park. Na 8 jaar zal de achtbaan nu eindelijk gebruikt worden en dit op een compleet andere locatie. Het nieuwe Maleisische pretpark Movie Animation Park Studios heeft de achtbaan gekocht en zal die dit jaar openen in het park.

 

Na 5 jaar vertraging opening voor Ankapark:

De tweede nieuwe achtbaan in deze top 10 wordt er eentje van het nog te openen Turkse pretpark Ankapark. De achtbaan kreeg al wel een soft-opening in 2016, maar tot nu toe werd het park nog altijd niet officieel geopend. In de loop van dit jaar moet daar verandering in komen, waardoor we een nieuwe 10 inversion roller coaster kunnen verwelkomen.

 

Een prettig weerzien:

In 2016 moesten we afscheid nemen van Monte Makaya in het Braziliaanse pretpark Terra Encantada. De achtbaan had 8 inversies en stond al 6 jaar ongebruikt in het pretpark te verroesten nadat Terra Encantada in 2010 voorgoed de deuren had gesloten. Gelukkig krijgt dit verhaal een positieve wending, want de achtbaan zal in de toekomst een nieuw leven krijgen in het nieuwe pretpark Mirabilandia in Brazilië. Mirabilandia verhuisd namelijk van locatie omdat het zijn huidige plek ontgroeid is. De precieze openingsdatum van het park is nog niet duidelijk. Normaal had het park in 2018 moeten openen, maar het oude park is nog steeds niet gesloten en er is niets bekend over de huidige stand van zaken.

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2019 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 9000 achtbanen wereldwijd.