Er zijn schokkende beelden opgedoken uit het omstreden Braziliaanse pretpark Hopi Hari. Uit videobeelden blijkt dat een bezoeker van de houten achtbaan Montezum plots de veiligheidsbeugel, waarmee die diende vast te zitten, in zijn handen heeft.
Het Braziliaanse pretpark Hopi Hari dat de deuren opende in 1999 in de hoofdstad São Paulo blijft maar negatief in het nieuws komen. Na verschillende faillissementen, overvallen en dodelijke incidenten, lijkt het park de veiligheid van haar bezoekers nog steeds niet serieus te nemen.
Op zaterdag 11 december gebeurde om 17u40 plaatselijke tijd een serieus veiligheidsincident in het park. Op een van de belangrijkste attracties van Hopi Hari, de houten achtbaan Montezum, kwam een veiligheidsbeugel volledig los. Plotseling had de verbouwereerde bezoeker de beugel in zijn handen en zwaaide die er mee in het rond.
De andere inzittende begonnen eveneens wild met hun armen te slaan in een poging de aandacht van de operators te trekken. Ze maakte een groot kruis om aan te geven dat de attractie stopgezet moest worden. De bezoekers hadden het ongelooflijke geluk dat de trein op dat moment nog maar op de liftheuvel was en dat de operators de noodkreet van de inzittende zagen. Als gevolg daarvan werd de attractie meteen stopgezet en de inzittende bezoekers geëvacueerd.
De achtbaan werd die dag niet meer opnieuw geopend, maar de dag er na was deze alweer gewoon in werking. Een uitgebreid onderzoek naar de veiligheid van de andere beugels en hoe een dergelijk incident kon gebeuren, werd dus duidelijk niet uitgevoerd.
Omstreden:
Het is niet de eerste keer dat Hopi Hari negatief in het nieuws komt. Het pretpark werd al verschillende keren failliet verklaard, er gebeurde overvallen op de bezoekers en er stierven al 3 mensen in het park.
Het liep al mis nog voor het park geopend werd. Het pretpark werd opgebouwd door de Amerikaanse groep International Theme Park Services in opdracht van de Braziliaanse Playcenter groep die het park Playcenter Great Adventure zou gaan noemen. Maar nog tijdens de opbouw ging Playcenter failliet en werd het in opbouw zijnde pretpark verkocht aan GP Investments die het project omdoopte tot Hopi Hari.
In 2007 overleed een 15-jarige jongen in het park na een anafylactische schok. Dit gebeurde toen hij door de tunnels van Hora do Horror liep. Hij werd nog eerst gereanimeerd maar overleed enkele uren later in het ziekenhuis.
In 2009 ging het pretpark voor een tweede keer failliet door de grote schuldenberg en verkocht GP Investments voor een symbolisch bedrag van 0,01 Braziliaanse Reaal Hopi Hari aan HH II PT S/A. Hopi Hari bleef in financiële problemen en de tevredenheid bij de bezoekers werd steeds slechter.
De achteruitgang vond een triest dieptepunt in 2012, toen een 14-jarig meisje overleed in de vrije val attractie La Tour Eiffel. Het meisje zat op een stoeltje dat al jaren niet meer in gebruik mocht genomen worden wegens het slechte onderhoud. Het zitje werd toch gebruikt en haar beugel opende plots op ongeveer 20 meter hoogte. Het meisje viel uit de attractie en overleefde de val niet.
In 2014 pleegde een groep van ongeveer 50 jongeren die een toegangskaartje gekocht hadden, een flash overval in het park. De souvenirwinkels en tientallen bezoekers werden overvallen. Zes bezoekers raakte gewond tijdens de overval.
In 2016 kreeg een jonge tiener een hartaanval nadat hij zo erg was geschrokken van de acteurs in het spookhuis The Master’s Tomb. Uit een latere autopsie bleek dat de tiener een ernstige onopgemerkte hartafwijking had.
Eind 2016 ging Hopi Hari nogmaals failliet. In 2017 werd het park overgenomen door José Luiz Abdalla en de toenmalige CEO Marcel Andre Moron. Heel wat investeringen waren nodig om het pretpark met 200 miljoen euro schulden te kunnen heropenen.
Intamin 10-looper:
Hopi Hari kocht in 2011 een spectaculaire rollercoaster aan. Het ging om een 10-looper achtbaan van de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides die naast de 10 inversies, 33 meter hoog is, een snelheid bereikt van 85 km/u en 875 meter lang is.
Hoeveel de achtbaan juist kostte, is niet bekend, maar men vermoed dat de investering tussen de 15 en de 20 miljoen euro was. Een behoorlijk bedrag dus, je zou dan ook verwachten dat het park hun nieuwste investering zo snel mogelijk aan hun bezoekers wilt tonen.
Maar het park geraakte echter in zware financiële problemen, toen het meisje in 2012 overleed na de val uit de free fall tower La Tour Eiffel. Door het schandaal en de bijkomende financiële problemen werd de nieuw gekochte achtbaan nooit volledig opgebouwd. Het pretpark geraakte niet meer uit de aanhoudende problemen en eind 2016 vroegen de eigenaars zoals eerder gezegd opnieuw het faillissement aan.
Ondertussen opende aan de andere kant van de wereld het nieuwe Maleisische filmpretpark Movie Animation Park Studios. Toen het pretpark in het openingsjaar 2017 aankondigde dat ze een Intamin 10-looper zouden openen, keek iedereen in de richting van Hopi Hari. De 10-looper was daar immers al te koop aangeboden en verschillende geruchten bevestigde de verkoop.
Maar toen maakte Hopi Hari opnieuw een doorstart en opende de poorten opnieuw. Aan deze poorten verschenen grote reclameborden waarop de komst van een achtbaan die 10 keer overkop zou gaan werd aangekondigd. Hiermee werden de eerdere geruchten de kop ingedrukt.
Desondanks kwamen er al snel nieuwe geruchten die zeiden dat het een valse aankondiging was en enkel en alleen diende om investeerders naar het park te lokken. Dit bleek echter waarheid te worden, want niet veel later doken wel degelijk de baanonderdelen van de 10-looper van Hopi Hari op in Maleisië.
Maar ook dit park had enorm veel financiële problemen en de 10-looper bleef ongebouwd in het park liggen. Ondertussen is het park sinds januari 2020 failliet verklaard. Het verhaal rond de 10-looper is echter nog niet gedaan en de soap rond de achtbaan blijft gewoon voortduren.
In 2018 kwam een nieuwe geruchtmolen opgang toen de Engelse pretparknieuwssite Ride Rater op 22 februari een artikel plaatste over de komst van een 10-looper achtbaan in Flamingo Land. Het zou een gelijkaardige baan worden als de in 2002 geopende Colossus in het andere Engelse pretpark Thorpe Park. De 10-looper zou volgens Ride Rater op de voormalige locatie van de Corkscrew coaster komen te staan. Het nieuws werd niet echt serieus genomen in de pretparkwereld, mede omdat Ride Rater geen bron of bewijzen gaf voor het nieuws en ook omdat er al een kopie van die baan in Engeland staat.
Maar het verhaal kreeg in maart en april van 2019 een nieuwe wending. Medewerkers van Intamin werden namelijk naar Maleisië gestuurd om de 10-looper een broodnodig onderhoud te geven zodat deze klaar zou zijn voor verkoop.
Op 12 april 2019 verscheen er een artikel op een Chinese website over het Maleisische Movie Animation Park Studios dat het nieuwe management had besloten om de achtbaan te verkopen. Diezelfde nieuwswebsite meldde toen dat het Maleisische park de rollercoaster destijds aangekocht zou hebben voor 5 miljoen euro en nu verkocht zou hebben voor 2,5 miljoen euro. (En nu kwam voor ons het meest interessante deel van het artikel.) De 10-looper zou verkocht zijn aan de hoogste bieder, namelijk een park in het Verenigd Koninkrijk!
In mei 2019 doken er op Coaster Force foto’s op van werkzaamheden in Flamingo Land. Het eerder genoemde terrein waar Corkscrew stond, werd toen bouwklaar gemaakt. Kleine attracties die er stonden werden verplaatst naar een andere zone in het park en onnodige zaken werden verwijderd. Eind 2019 werd het volledig project bevestigd toen de onderdelen van de 10-looper achtbaan aankwamen in Flamingo Land en vervolgens werden opgebouwd.
Alles verliep vlot en de opening bij de start van het nieuwe seizoen in 2020 leek gemakkelijk haalbaar te worden. Maar toen sloeg de coronacrisis toe en besliste de overheid 2 dagen voor de start van het nieuwe seizoen dat pretparken niet geopend mochten worden. Flamingo Land besloot de achtbaan niet meer te openen in 2020 en ook in 2021 bleef het stil rond het project. Momenteel is de opening van de achtbaan uitgesteld tot 2022, 12 jaar nadat de attractie voor het eerst werd aangekocht.
Bron: Acidade On, Wikipedia