Eerste van drie nieuwe achtbanen volledig opgebouwd in Tayto Park

Het jonge Ierse pretpark Tayto Park zal tegen 2023 haar rollercoasteraanbod verdubbelen. De bestaande drie achtbanen krijgen er nog 3 soortgenoten bij. De eerste is ondertussen volledig opgebouwd en zal in 2022 openen, de twee andere staan gepland voor het jaar er na in 2023.

 

Tayto Park is een jong Iers pretpark dat de deuren opende op 24 november 2010. In 2015 krijg het de aandacht van de Europese pretparkfans met de bouw van Cú Chulainn, een grote houten achtbaan die gebouwd werd door The Gravity Group. Deze rollercoaster is 32 meter hoog en tijdens de rit van 1094,2 meter wordt er een snelheid van 90,1 km/u behaald. In het parcours zitten 19 airtime momenten, 2 tunnels en een 115° Over-Banked Curve.

 

Maar ook na de bouw van Cú Chulainn bleef het pretpark in snel tempo uitbreiden en kwamen er elk jaar meerdere nieuwe attracties bij. Zo werd in 2017 een grote waterattractie gebouwd die volledig in het teken staat van de Vikings. In 2018 en in 2019 opende een tweede en een derde achtbaan, deze keer meer gericht op families en jonge kinderen.

 

Dino Dash:

Maar ondertussen bouwde het pretpark verder aan een vierde achtbaan. Deze heeft de naam Dino Dash gekregen en zal uiteraard volledig in het teken van de dinosaurussen komen te staan. Het gaat hier om een Junior Coaster van de Nederlandse fabrikant Vekoma die 254 meter lang is. De achtbaan is 11,7 meter hoog en behaalt een snelheid van 46 km/u. Ondertussen werd Dino Dash volledig opgebouwd waardoor een opening bij de start van het nieuwe seizoen in 2022 vlot haalbaar moet zijn.

 

Suspended Thrill Coaster & Family Boomerang Coaster:

Maar dat is niet de enige nieuwe achtbaan die gebouwd zal worden in Tayto Park. Het park wil al sinds 2018 twee achtbanen bouwen die in elkaar verweven zullen worden. Het gaat daarbij om een Suspended Thrill Coaster die gericht zal zijn op tieners en volwassenen en een Family Boomerang Coaster die gericht zal zijn op families en kinderen. Beide achtbanen zullen gebouwd worden door de Nederlandse fabrikant Vekoma en zullen vrij gelijkaardig worden met Hals-über-Kopf en Volldampf in het Duitse pretpark Erlebnispark Tripsdrill. Het hele project werd na een juridische strijd van bijna vier jaar uiteindelijk afgelopen voorjaar definitief goedgekeurd. De opening voor beide achtbanen staat gepland voor 2023. Hierdoor zal het rollercoaster aantal in Tayto Park op twee jaar tijd verdubbelen.

 

 

Bron: rcdb

Foto: Ruud Puijnen (rcdb)