Dubbele achtbaan Tayto Park na 2,5 jaar durende juridische strijd goedgekeurd

Goed nieuws vanuit Ierland. Tayto Park heeft nu toch een vergunning gekregen om twee nieuwe achtbanen te bouwen. Het gaat om een shuttle coaster en een hangende loopingachtbaan die door elkaar gebouwd zullen worden waardoor er een grote interactie zal zijn tussen beide attracties.

 

De bouwaanvraag voor de bouw van twee nieuwe achtbanen in het Ierse pretpark Tayto Park is als het ware een rollercoaster aan emoties geweest. Drie jaar geleden, in 2018, lekte de bouwaanvraag voor een dubbele achtbaan, die zouden geleverd worden door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Na enkele klachten van buurtbewoners werd de bouwvergunning ingetrokken en stond het project op losse schroeven. Tot in 2019 een nieuwe bouwaanvraag werd ingediend, die ook goedgekeurd werd. Maar de beslissing werd aangevochten tot die in 2020 opnieuw goedgekeurd werd. Maar ook tegen deze uitspraak werd in beroep gegaan en zo bleef uiteindelijk de juridische strijd verder duren tot er nu uiteindelijk opnieuw groen licht voor het project werd gegeven.

De grootste klacht tegen het nieuwe project was vooral het geluidsoverlast die de gillende mensen zouden gaan veroorzaken. Coyle’s Ashbourne, eigenaar van Tayto Park zegt nu voor 1,5 miljoen euro aan aanpassingen voor de plannen gemaakt te hebben zodat de nieuwe attracties minder geluid zullen veroorzaken. Zo werden de lay-outs van de achtbanen aangepast dat de bezoekers zullen gillen met hun gezicht weg van de huizen, komt er een 6 meter hoge en 100 meter lange geluidsmuur, zullen er 3 tunnels komen en ondergrondse secties en daarnaast zullen veel bomen en struiken worden gepland om al het geluid te absorberen.

 

Hangende looping achtbaan en familie achtbaan:

Er zullen twee achtbanen gebouwd worden die door elkaar verweven worden. De ene achtbaan wordt een Suspended Thrill Coaster gericht op tieners en volwassenen en de andere achtbaan wordt een Family Boomerang Coaster die gericht is op families en kinderen. Momenteel staat de opening gepland voor 2023.

De Suspended Thrill Coaster (STC) is de nieuwe generatie Suspended Looping Coasters (SLC) van de Nederlandse fabrikant Vekoma. De oude coasters van dit type kennen we van bijvoorbeeld de Vampire in Walibi Belgium en de Condor in Walibi Holland. Op de IAAPA Expo 2018 in Orlando stelde Vekoma een nieuwe generatie van dit type voor. Een hangende achtbaan gericht op families maar die toch overkop gaat. Bij deze nieuwe generatie wordt de nadruk gelegd op comfort en een soepele rit.

De Family Boomerang Coaster wordt eveneens gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Bij deze achtbanen leggen de bezoekers eerst het parcours voorwaarts af, om daarna achterwaarts terug naar het station te rijden. Deze achtbanen kennen we van onder andere Raik in Phantasialand en Tweestryd in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Het exemplaar voor Tayto Park zal een uitgestrekte lay-out krijgen met een gedraaide spike op het einde.

Het hele project wordt vrij gelijkaardig aan Hals-über-Kopf en Volldampf die vorig jaar in het Duitse pretpark Erlebnispark Tripsdrill openden.

 

 

 

Bron: The Journal