Overname te veel: Zones Ideapark sluit voorgoed

Het Finse indoorpretpark Zones Ideapark heeft haar zoveelste overname op korte tijd niet overleeft. Het gaat om het voormalige pretpark Funpark in Lempäälä te Finland, dat in 2018 omgedoopt werd tot Zones By Särkänniemi en vorig jaar opnieuw een nieuwe eigenaar en naam kreeg met Zones Ideapark. Deze keer sluit het park definitief aangezien er een indoorkartbaan in de plaats komt.

 

Funpark:

Op 30 november 2017 sloot Funpark in Lempäälä te Finland de deuren. De sluiting van het pretpark kwam destijds onverwacht. Funpark was namelijk het enige indoor pretpark van Finland dat een achtbaan bevatte. Het was gevestigd in het Ideapark Commercial City winkelcenter. Themeparkfreaks bezocht het pretpark nog enkele maanden voor de sluiting op hun reis doorheen Finland.

 

Zones By Särkänniemi:

Maar in februari 2018 werd het indoorpark alweer heropend. Het was het bekende Finse pretpark Särkänniemi dat Funpark had overgekocht en heropende als Zones By Särkänniemi. Het park werd opgedeeld in verschillende gebieden. Zo was er de Family Fun Zone met familievriendelijke attracties. Ook was er de Kids Zone, met kinderattracties, een Chill Zone waar ouders konden relaxen in zetels met een goed boek of zelfs op hun laptop konden werken. In de Game Zone vond je videospellen en andere spellen terug en ook een Action Zone werd opgericht dat vooral gericht is op volwassenen en jongeren. Voor de hongerige gasten was er de Eat & Sweet Zone.

 

Zones Ideapark:

Maar in het voorjaar van 2020 maakte Särkänniemi bekend dat het Zones By Särkänniemi zou sluiten. Eerst leek het er op dat het park definitief de deuren zou sluiten en dat de attracties zouden verdwijnen. Maar later werd duidelijk dat er een nieuwe overnemer was gevonden en dat het park op 1 juli 2020 heropende onder de naam Zones Ideapark.

 

Nieuwe overname:

Maar ook deze keer bracht de overname geen redding. Eind 2020 sloot het park alweer de deuren, deze keer om definitief te sluiten. De achtbaan verdween net zoals de andere attracties in het park. In de plaats kwam er deze zomer een heuse kartbaan. Het volledige project betreft een overdekte kartbaan van 5500 m², een functionele speelruimte van 2500 m² en reuzensauna’s.

 

De kartbaan is ontworpen door meervoudig Fins kampioen en AKK Driver Academy coach Juuso-Matti Pajuranta. Naast de technische kenmerken van het parcours is bijzondere aandacht besteed aan de visuele aantrekkingskracht van het gebied.

De functionele speelruimte heeft de naam Skidipark gekregen en is 2.500 m² groot en gericht op de allerkleinsten van het gezin. Er zijn zo’n 20 verschillende activiteiten, variërend van glijbanen, springkastelen en klimrekken tot trampolines. Hiervoor werden een aantal kinderattracties van Zones Ideapark hergebruikt.

Ondertussen opende er ook een extra ontspanningsplaats, inclusief drie jacuzzi’s, een saunaruimte, een buitenterras en een verfijnde loungeruimte, geschikt voor zowel ’s avonds als voor vergaderingen.

 

Bronnen: bron, tamperelainen

Foto: rcdb (Sebastian Schulz)