Liseberg boekt dramatisch omzetverlies van 97 procent

Het Zweedse pretpark Liseberg heeft in 2020 een monsterverlies opgetekend door de verplichte sluiting omwille van de coronamaatregelen. Terwijl pretparken in andere landen in Europa deze zomer allemaal terug open mochten, bleven de Zweedse pretparken het volledige jaar gesloten. Dit resulteert in dramatische cijfers met een omzetverlies van maar liefst 1,26 miljard Zweedse kronen.

 

Nergens zo hard als in Zweden kregen de pretparken het te verduren in 2020. De dierentuinen mochten als eerste in Europa de deuren heropenen, maar de pretparken bleven het volledige jaar in de kou staan. Het toonaangevende Zweedse pretpark Liseberg komt nu met de harde cijfers naar buiten en die zijn allesbehalve goed.

In een statement laat Liseberg weten: “2020 was het donkerste jaar in de 97-jarige geschiedenis van Liseberg. Het pretpark kreeg nooit toestemming om te openen en het hotel werd begin juli gesloten. De première van Mamma Mia the Party in Rondo werd voor onbepaalde tijd uitgesteld en het enige wat wel nog kon openen in 2020 was de camping Lisebergsbyn.

Dit resulteert in een omzetverlies van maar liefst 1,26 miljard Zweedse kronen, omgerekend zo’n 124,87 miljoen euro. Dit hallucinant bedrag levert een winst voor belastingen op van -552 miljoen Zweedse kronen, oftewel -54,71 miljoen euro. Dit bedrag is inclusief een buitengewone afschrijving van 93 miljoen Zweedse kronen (9,2 miljoen euro) in verband met de uitvoering van Liseberg’s Jubileum-project en de bouw van een Volvo’s bezoekerscentrum ten zuiden van het park.

Het eigen vermogen van Liseberg daalt van 1,283 miljard Zweedse kronen (127 miljoen euro) naar 843 miljoen Zweedse kronen (83,55 miljoen euro). De verhouding van eigen vermogen / activa daalt van 60% tot 34%. Dit resulteerde in het ontslag van 120 vaste medewerkers en een omzetverlies van maar liefst 97%.

 

“2020 is een extreem donker jaar geweest. De Zweedse pretparken waren de eerste in Europa die een pandemieplan ontwikkelden voor een veilige heropening. We waren klaar om Liseberg te openen met de nodige maatregelen omtrent de huidige situatie, maar kregen geen gehoor van de autoriteiten”, zegt Andreas Andersen, CEO van Liseberg.

Ook de financiële compensaties die de pretparken kregen in de vorm van steunpakketten van de overheid, was verre van voldoende om de verliezen te compenseren. Liseberg kreeg in totaal 17 miljoen Zweedse kronen (1,69 miljoen euro) aan aanpassingssteun en 29 miljoen Zweedse kronen (2,87 miljoen euro) aan ontslagsteun voor het personeel. Dit compenseert slechts 8% van het verlies dat gemaakt werd in 2020. Liseberg moet nu diep in haar eigen spaarpot graaien om de monsterverliezen te compenseren.

Liseberg laat weten dat ze de coronacrisis zullen overleven omdat ze een sterke financiële positie heeft, maar betreurt dat de botte wetgeving en de gebrekkige steunmaatregelen zulke grote gevolgen hebben voor de financiële reserves waar zolang aan opgebouwd is. Toch ziet het park ook hoop om in 2021 te kunnen heropenen door de nieuwe pandemiewetgeving in het land. Hierdoor hoopt men dat een verantwoorde opening later dit jaar mogelijk zal worden.

 

 

Bron: Liseberg