Gold Rush blijft nog minstens één jaar in Family Park Monts

Het Franse pretpark Family Park in Monts dat vorig jaar voor het eerst op haar nieuwe locatie opende, zal voorlopig dan toch nog haar achtbaan Gold Rush in huis houden. De rollercoaster werd eind vorig jaar na slechts 1 jaar dienst te koop aangeboden, maar het parkmanagement heeft nu toch besloten de achtbaan voorlopig te houden.

 

Het Franse pretpark Family Park, gelegen in Centre-Val de Loire in het midden van het land, verhuisde vorig jaar naar een nieuwe locatie in Monts, op een half uur rijden van de oude locatie. Op de nieuwe grotere locatie pakte het park uit met een aantal nieuwe attracties waaronder ook de achtbaan Gold Rush. Dit is een Four Man Bob van de Duitse fabrikant Zierer die 6,5 meter hoog is en 400 meter lang. De achtbaan werd oorspronkelijk gebouwd in 1975 en heeft al een rijke geschiedenis achter de rug.

 

Op 1 juli 2020, met een aantal maanden vertraging door het coronavirus, opende het pretpark voor het eerst op haar nieuwe locatie, ook de achtbaan Gold Rush werd mee geopend. Amper vijf dagen na de opening op maandag 6 juli, gebeurde er echter een dodelijk ongeval op de rollercoaster toen een 63-jarige parkmedewerker werd gegrepen door de achtbaantrein. De man kreeg een hartstilstand en stierf aan zijn verwondingen. De rollercoaster bleef 10 dagen gesloten en opende opnieuw op 16 juli 2020.

 

Gold Rush blijft voorlopig in het park:

Afgelopen najaar werd de attractie te koop aangeboden op de website rideszone, die tweedehandsattracties verkoopt. De verkoop zou geregeld worden door het Italiaanse bedrijf Fabbri waardoor de achtbaan minder dan een jaar in Family Park zou zijn verbleven.

Aangezien dat Gold Rush nog steeds op de plattegrond van het park staat en er nog geen officiële communicatie was gekomen van het park, nam onze redactie contact op met het park. Op onze vraag of Gold Rush in Family Park zou blijven, antwoorde het management dat ze de verkoop van de rollercoaster in de toekomst bekijken, maar dat Gold Rush voor het seizoen 2021 in het park blijft. Wie nog een ritje wil maken kan zich dus maar best haasten naar het park!

 

Rijke geschiedenis:

Een mogelijke verkoop zou voor de attractie een tiende leven betekenen. De achtbaan heeft immers al negen eigenaars gehad. Het begon allemaal in 1975 bij de Duitse exploitant Werner Ludewigt uit Oldenburg die met de achtbaan als Vierer-Bob rondreisde op de Duitse kermissen.

In 1983 kwam deze te staan in het Duitse pretpark Movie Park Germany. Daarna is ze verhuisd naar het Verenigd Koninkrijk waar die in het Engelse pretpark Trentham als de 4 Man Bob zijn rondjes maakt. In 1985 krijgt de achtbaan alweer een nieuwe thuis, deze keer in het grote pretpark Alton Towers waar de rollercoaster tot 1990 verblijft.

In 1993 duikt deze op in Pleasure Island Family Theme Park dat eveneens in Engeland gelegen is, daar draait die haar rondjes tot 1995 als Four Man Bob. In 1998 komt de achtbaan terecht in Flamingo Land onder de naam Flying Trapeze waar deze tot 2001 blijft staan.

In 2002 verlaat de achtbaan Engeland en komt deze als Thunderbolt in het Welshe pretpark Grove Land terecht waar die blijft staan tot 2003. Van Wales verhuisd die in 2007 naar het Schotse pretpark Loudoun Castle waar deze tot en met 2009 buiten werking blijft staan. Pas in 2010 maakt die daar haar eerste rondjes onder de naam Gold Rush maar in 2011 komt die opnieuw buiten werking tot en met 2017. Dan wordt de attractie afgebroken omdat Family Park uit Frankrijk de achtbaan opkocht. Uiteindelijk heropende de rollercoaster in 2020 na tien jaar buiten werking te zijn geweest.

 

Bron: Family Park, rideszone, rcdb, coaster-count

Foto’s: Themeparkfreaks.eu (Bob Van Dyck, Jonathan Sansens)