Het spookachtige reuzenrad uit voormalig Spreepark krijgt een grondige renovatie

Het reuzenrad uit het Duitse Spreekpark dat in 2001 de deuren sloot en al die tijd onaangeroerd in het pretpark bleef staan, zal volledig gerenoveerd worden met de bedoeling om tegen 2024 opnieuw in gebruik te worden genomen. Daarvoor zal de attractie volledig uit elkaar worden genomen en gereviseerd worden.

 

Het befaamde reuzenrad uit het voormalige Duitse pretpark Spreepark gelegen in de hoofdstad Berlijn, gaat een tweede leven krijgen. Spreepark sloot in 2001 voorgoed de deuren maar een aantal attracties waaronder het reuzenrad bleven er al die tijd onaangeroerd staan. Maar wie het verlaten pretpark de afgelopen jaren betrad, kon vaststellen dat het reuzenrad op sommige momenten vanzelf begon te draaien, wat voor een griezelig sfeertje zorgde. Ook de achtbaan Spreeblitz en enkele andere attracties zijn nog steeds op het verlaten domein terug te vinden. Het volledige verhaal rond Spreepark kan je hier ontdekken.

 

Het verlaten reuzenrad dat ondertussen symbool geworden is van het voormalige pretpark en een herinnering is aan de oude DDR, zal nu na 20 jaar van stilstand gerenoveerd worden om tegen 2024 opnieuw haar rondjes te kunnen draaien met bezoekers. Daarvoor wordt het reuzenrad momenteel voorzichtig uit elkaar gehaald en zullen alle onderdelen naar een werkplaats gebracht worden. Daar zal elk deel van het reuzenrad grondig onderzocht worden en worden bekeken of het nog hergebruikt kan worden of dat het onderdeel vervangen zal moeten worden.

De grondige renovatiewerken zijn nodig omdat de attractie al die jaren in weer en wind en zonder zorg en inspecties in het verlaten park is blijven staan. Het wordt dus een pittige opdracht om de attractie weer operationeel te krijgen. De restauratiewerken zullen gebeuren onder toeziend oog van de T.U.V., de Duitse keuringsdienst.

Veel inwoners van Berlijn hadden de renovatie van het 45 meter hoge reuzenrad gevraagd. Het vernieuwde reuzenrad zal een plaatsje krijgen in het nieuwe bestemmingsplan voor Spreepark. Enkele jaren geleden werd beslist dat het terrein van het voormalige pretpark zou omgevormd worden naar een park voor kunst, cultuur, natuur en artistiek.

De bedoeling is dat het Spreepark vanaf 2022 gefaseerd opengaat, wanneer ook het Eierhäuschen, het nieuwe horeca- en kunstencentrum, zijn deuren opent. Het centrale gedeelte rond het reuzenrad zal naar verwachting in 2024 klaar zijn, wanneer het vernieuwde reuzenrad weer zijn rechtmatige plaats als hoofdattractie zal innemen.

Het reuzenrad met zijn 40 gondels werd in 1989 ter gelegenheid van de 40ste verjaardag van de DDR in gebruik genomen als het “grootste reuzenrad van Europa” en werd geëxploiteerd tot de sluiting van het pretpark in 2001.

 

Bron: Spreepark Berlin

Foto’s: Spreepark Berlin, Lichtschwärmer, Frank Sperling,