Heropening van het Berlijns Spreepark eindelijk in zicht

Na 14 jaar is er eindelijk terug hoop op een heropening van het Duitse “Spreepark” een attractiepark gelegen in de hoofdstad Berlijn. “The Green Berlin GmbH” heeft vergevorderde plannen om het pretpark nieuw leven in te blazen.

Spreepark - Heropening in zicht 10

 

Veelbelovende investeringen

De Europese Unie heeft subsidies toegekend om het Spreepark in zijn glorie te herstellen. The Green Berlin GmbH heeft al verschillende projecten zoals “Die Gärten der Welt” (Tuinen van de wereld) en het vernieuwen van de Südkreuz en Tempelhofer, succesvol afgewerkt.

Spreepark - Heropening in zicht 1

Maar liefst 10 miljoen euro zal geïnvesteerd worden om het themapark de komende maanden operationeel te krijgen. Alle vervallen gebouwen en structuren moeten worden verwijderd. Verder wil men de met asbest verontreinigde vloeren verwijderen en vervangen. Alleen voor dit project wordt ruim 3 miljoen euro voorzien. De overige 7 miljoen euro moet dienen om het legendarische monumentale Löcher te herstellen. Deze werd in 1837 geopend en diende toen als Schiffer Kneipe (een soort van bar).

Spreepark - Heropening in zicht 2

Het is echter nog maar de vraag of alle overgebleven attracties hersteld kunnen worden. Ruim 13 jaar staan de attracties stil, slijtage en veroudering door weersomstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de toekomst van het 45 meter hoge reuzenrad zeer onzeker is. Het reuzenrad is altijd het symbool van het park geweest, maar is nu door de jaren onderhevig aan hevige roest en zelfs verwrongen staal. Het rad heeft geen remmen, hierdoor draait het soms nog mee met de wind. Onderaan het artikel staat een filmpje waar het ronddraaiend rad in het verlaten pretpark te zien is.

Spreepark - Heropening in zicht 8

 

De heropleving van Spreepark

Christopher Flade, de uitbater van het Spree Park is ook een gids die bezoekers in het vervallen park rondleid. Christopher is blij me de ontwikkelingen:

“Ironisch genoeg heb ik in de afgelopen jaren tijdens het gidsen gesuggereerd dat ‘The Green Berlin’ het park zou kunnen overnemen als project. Het familie vriendelijke concept van Blitz Garden bevalt me zeer goed. Er zijn parkeerplaatsen, picknickplaatsen, een zwemvijver, water speelplaatsen voor grote kinderen, een podium met wisselende programma’s en een prachtige ontspannende natuur. In Spreepark zou een soortgelijk concept komen, bijvoorbeeld met een extra historische kermis, mini-golf baan en de bestaande attracties. Natuurlijk is het jammer dat het park niet exact er zo zal uitzien als vroeger, maar het zal alleszins veel beter worden dan de uitstraling van het park nu.”

Spreepark - Heropening in zicht 4

De stadsvoorzitter Oliver Igel van de SPD is enorm gesteld op het behoud van het reuzenrad. “We zijn verheugd op deze ontwikkelingen en zijn ook blij dat Spreepark geen privé eigendom wordt.” Oliver hoopt met Spreepark een Duits Tivoli Copenhagen of Wiener Prater te krijgen, maar zelfs als dit niet lukt is hij blij dat er snel weer meer leven te zien zal zijn.

Spreepark - Heropening in zicht 7

 

De geschiedenis van het park

Spreepark werd in 1969 geopend als cultureel park genaamd Kulturpark Plänterwald en had een oppervlakte van 29,5 hectaren. Het was toen het enigste pretpark van de DDR.

Spreepark - Heropening in zicht 12

Een bijzondere attractie is het reuzenrad van Berlijn, dat in 1989 werd vervangen door een nieuwe, grotere versie met 36 bakjes en kreeg een hoogte van 45 meter. Gedurende vele jaren was dit een mijlpaal in de omgeving. In de DDR-tijden trok het park tot 1,7 miljoen bezoekers per jaar.

Spreepark - Heropening in zicht 5

Vanaf 1989, na de val van de Berlijnse muur, kreeg het park de naam Spreepark, vernoemd naar de rivier de Spree. Enkele nieuwe attracties werden toegevoegd en bezoekersaantallen bereikte 1,5 miljoen per jaar. Later werd het concept veranderd. Het park werd geleidelijk omgevormd tot een recreatief park op een meer westers model.

Spreepark - Heropening in zicht 3

Sinds 1999 kreeg het park te maken met grote schulden. De verhoging van de toegangsprijs en een gebrek aan parkeerplaats droegen bij tot een daling van de bezoekersaantallen in 2001 bezochten slechts 400.000 bezoekers het park.
Op 18 januari 2002 vertrokken de eigenaar en de naaste collega’s naar Lima in Peru.

Spreepark - Heropening in zicht 6

Sinds 2002 is het park gesloten. In augustus 2002 werd het park volledig failliet verklaard.
En sindsdien staan er flink wat attracties in verval.

Spreepark - Heropening in zicht 11

Spreepark - Heropening in zicht 9

 

Achtbanen

In Spreepark hebben in totaal 7 achtbanen gestaan. Nog slechts 1 daarvan staat nu nog in het park. Alle andere zijn verkocht of verwijderd.

Spreedblitz is een custom powered coaster van Mack Rides met prachtige thematisatie. Dit is de enige achtbaan die nog in het park staat.

Toen het park sloot in 2002 stond er ook nog een Double Loop Corkscrew van Vekoma met in totaal 4 inversies, een snelheid van 65km/u en een hoogte van 30 meter. De baan had de naam Mega Looping Bahn. Momenteel draait deze achtbaan zijn rondjes in het Franse Europark onder de naam EuroLoop.

Een andere achtbaan was de Jet Star van Schwarzkopf. Een achtbaan van 13,5 meter hoog en een snelheid van 50km/u. Deze achtbaan is verplaatst naar Aventura Park in Peru maar is daar verwijderd in 2011.

De laatste achtbaan die in 2001 nog in het park stond was Fun Express, een familie achtbaan van FAB. Deze werd helaas volledig afgebroken.

Ook stonden er in het park nog een Wilde Muis achtbaan en 2 andere Schwarzkopf achtbanen.

 

 

Bronnen:

  • Airtimers
  • Zoom
  • RCDB