Top 10 langste duellerende achtbanen ter wereld

Racende of duellerende achtbanen bieden bezoekers nog meer sensatie aan. Wie wil nu niet als eerste over de streep komen en daarmee het duel van de andere trein winnen? Daarom zochten wij uit wat de 10 langste achtbanen met twee tracks zijn en brachten we ze samen in deze top 10.

 

We nemen alleen achtbanen op in deze lijst die twee afzonderlijke tracks hebben en dus los van elkaar kunnen opereren. Achtbanen met een Moebius lay-out zoals Grand National in Blackpool Pleasure Beach, dit wil zeggen dat de linkertrack eindigt in het station van de rechtertrack en de rechtertrack eindigt in het station van de linkertrack, tellen we niet mee, omdat het hier eigenlijk over 1 zeer lange achtbaan gaat in plaats van twee afzonderlijke. Daarom tellen we ook Quasi-Moebius achtbanen zoals Twisted Colossus in Six Flags Magic Mountain niet mee.

 

#10: Space Mountain – Walt Disney World – Magic Kingdom (974,1 m)

Space Mountain in het Amerikaanse pretpark Magic Kingdom in het Walt Disney World Resort werd gebouwd in 1975 door Walt Disney zelf. De Alpha kant heeft een lengte van 974,1 meter en de Omega kant heeft een lengte van 971,1 meter. De achtbanen zijn 27,4 meter hoog en behalen een snelheid van 43,5 km/u. De rollercoasters waren bij opening de tweede langste duellerende rollercoasters ter wereld. Het parcours van de beide tracks zijn niet identiek aan elkaar.

 

#9: Racer 75 – Kings Dominion (1026,7 m)

Racer 75 in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion werd gebouwd in 1975 door de Amerikaanse fabrikant Philadelphia Toboggan Coasters en werd ontworpen door het Amerikaanse bedrijf van John C. Allen. De houten achtbanen zijn beiden 1026,7 meter lang en werden bij opening de tweede langste duellerende achtbanen ter wereld. De rollercoasters behalen een snelheid van 90,1 km/u en zijn beide 25,9 meter hoog. De parcours zijn identiek aan elkaar en zijn gebouwd in spiegelbeeld waardoor beide treinen constant tegen elkaar racen.

 

#8: Lightning Racer – Hersheypark (1034,2 m)

Lightning Racer  in het Amerikaanse pretpark Hersheypark werd gebouwd in 2000 door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International. De houten achtbanen zijn beiden 1034,2 meter lang en tijdens de rit zijn er krachten tot 3,6 G te voelen. De rollercoasters behalen een snelheid van 82,2 km/u en hebben een hoogte van 27,9 meter. Beide parcours lopen op de meeste plaatsen naast elkaar maar zijn zeker niet gelijk.

 

#7: Racer – Kings Island (1040,9 m)

Racer in het Amerikaanse pretpark Kings Island werd gebouwd in 1972 door de Amerikaanse fabrikant Philadelphia Toboggan Coasters en werd ontworpen door het Amerikaanse bedrijf van John C. Allen. De houten achtbanen zijn beiden 1040,9 meter lang en waren bij opening de langste duellerende achtbanen ter wereld. De rollercoasters behalen een snelheid van 85,3 km/u en zijn beide 26,8 meter hoog. Het was destijds een investering van 1,2 miljoen dollar en er is een capaciteit van 2640 personen per uur. Beide parcours zijn identiek aan elkaar en zijn gespiegeld van elkaar geplaatst, hierdoor is er een race-effect gedurende het volledige traject.

 

#6: Fiorano GT Challenge – Ferrari World Abu Dhabi (1079,9 m)

Fiorano GT Challenge in het Arabische pretpark Ferrari World Abu Dhabi werd gebouwd in 2010 door de Duitse fabrikant Maurer Rides. De achtbanen zijn 1079,9 meter lang en behalen een snelheid van 95 km/u. De attractie bevat 4 lanceringen op elke track. Beide trackdelen lopen voortdurend naast elkaar en over elkaar maar hebben niet exact dezelfde lay-out.

 

#5: Dauling Dragon – Happy Valley Wuhan (1125,0 m)

Dauling Dragon in het Chinese pretpark Happy Valley in Wuhan werd gebouwd in 2012 door de Canadese fabrikant Martin & Vleminckx en werd ontworpen door het Amerikaanse bedrijf The Gravity Group. De rode kant heeft een drop van 56° en een lengte van 1113 meter, de blauwe kant heeft een drop van 57° en een lengte van 1125 meter. De houten achtbanen behalen een snelheid van 87 km/u en zijn 32 meter hoog. Het waren de eerste achtbanen die werden uitgerust met het High Five element. De achtbanen lopen voortdurend langs, op of onder elkaar maar hebben allesbehalve hetzelfde parcours.

 

#4: Gemini – Cedar Point (1199,4 m)

Gemini in het Amerikaanse pretpark Cedar Point werd gebouwd in 1978 door de Amerikaanse fabrikant Arrow Dynamics. De hybride achtbanen met houten supports en stalen track zijn beiden 1199,4 meter lang en waren bij opening de langste duellerende achtbanen ter wereld. De rollercoasters behalen een snelheid van 96,6 km/u en hebben een hoogte van 38,2 meter. De tracks lopen heel het parcours naast elkaar en hebben dezelfde lay-out. Gedurende heel de rit racen de treinen dus tegen elkaar. Destijds waren de achtbanen een investering van 3,4 miljoen dollar en ze zijn goed voor een capaciteit van 3300 personen per uur.

 

#3: Battlestar Galactica – Universal Studios Singapore (1200 m)

Battlestar Galactica in het Singaporese pretpark Universal Studios Singapore werd gebouwd in 2010 door de Nederlandse fabrikant Vekoma. Het is een zeer unieke duellerende attractie waarbij een normale familiecoaster met gewone treintjes het duel aangaat tegen een thrillcoaster met hangende treintjes die meerdere malen overkop gaat. De rollercoasters zijn ongeveer 1200 meter lang maar echt heel betrouwbare bronnen zijn er over de lengte helaas niet te vinden. De achtbanen behalen een snelheid van 90 km/u en zijn 42,7 meter hoog. De spectaculairste kant is Cylon, dit is de Inverted Coaster, hier gaan de bezoekers maar liefst 5 keer overkop. De andere kant is Human, dit is het parcours met normale track, hier gaan de inzittenden niet overkop. Beide parcours zijn dan ook erg verschillend van elkaar en het duel zit in de plaatsen waar de track elkaar verschillende keren kruist.

 

#2: Monstre – La Ronde (1227,0 m)

Monstre in het Canadese pretpark La Ronde werd gebouwd in 1985 door de Amerikaanse fabrikant William Cobb. De linkerkant heeft een lengte van 1218 meter terwijl de rechterkant een lengte heeft van 1227 meter. De houten achtbanen zijn 39,9 meter hoog en behalen een snelheid van 96 km/u. Beide tracks lopen het grootste deel van het parcours naast elkaar, maar hebben een andere lay-out.

 

#1: American Eagle – Six Flags Great America (1417,3 m)

American Eagle in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America werd gebouwd in 1981 door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. De houten achtbanen zijn beiden 1417,3 meter lang en zijn daarmee al 40 jaar lang de langste duellerende achtbanen ter wereld. De rollercoasters behalen elk een snelheid van 106,2 km/u en hebben een hoogte van 38,7 meter. Er is een capaciteit van 1800 personen per uur en het waren de eerste houten achtbanen die Intamin ooit bouwde. Beide parcours zijn zo goed als identiek aan elkaar gelegen en liggen gespiegeld tegenover elkaar.

 

 

Nawoord:

Opvallend is de enorme diversiteit van deze top 10. Niet alleen zijn er maar liefst 6 houten achtbanen in de top 10 en 4 stalen (waarvan 1 hybride) maar er staan ook maar liefst 9 verschillende fabrikanten in de lijst! Philadelphia Toboggan Coasters met John C. Allen hebben 2 achtbanen in deze top 10 en de combinatie Martin & Vleminckx met The Gravity Group staat er een maal in. Ook Vekoma, Intamin Amusement Rides, Great Coasters International, Maurer Rides, William Cobb, Walt Disney en Arrow Dynamics zijn allemaal vertegenwoordigd in deze top 10.

Nog meer opvallend is de leeftijd van deze achtbanen. Maar liefst 5 van de 10 achtbanen zijn van de jaren zeventig en dus al meer dan 40 jaar oud. Hiermee is het de oudste top 10 van alle top 10’s die we al gemaakt hebben (buiten die dan van de oudste achtbanen).

 

Verleden:

Er zijn ondertussen ook een aantal grote duellerende achtbanen verdwenen. Een van de grootste is Colossus in Six Flags Magic Mountain met een lengte van 1318,3 meter. Maar ook Thunder Road in Carowinds met een lengte van 1164 meter is er niet meer. Hetzelfde geldt voor Dragon Challenge in Universal Studios Islands of Adventure met een lengte van 975,4 meter.

Andere lange achtbanen die verdwenen zijn Cyclone Racer in Queens Park met een lengte van 1143 meter. Ook Blue Streak Racer met zijn lengte van 1066,8 meter die zowel in Pacific Park als in Wonderland stonden hadden in deze top 10 kunnen zitten mochten ze nog bestaan hebben. Hetzelfde geldt voor Rolling Thunder in Six Flags Great Adventure met een lengte van 975,4 meter.

Ten slotte hebben we nog Vertigorama in Parque de la Ciudad die gebouwd werd in 1983 maar nu bijna 40 jaar later nog steeds niet geopend is. Beide tracks hebben een lengte van 1816 meter en daarmee zijn het de langste duellerende achtbanen die ooit gebouwd zijn. De rollercoasters werden gebouwd door Intamin Amusement Rides en zouden een snelheid van 91 km/u moeten behalen en 38 meter hoog zijn.

 

Deze lijst is opgesteld in 2021 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.