Pretparkgroepen: Walt Disney Parks and Resorts

In deze reeks over pretparkgroepen gaan we dieper in op de grote organisaties die verschillende pretparken uitbaten. We leggen uit wie ze zijn, welke parken ze beheren, we leggen de belangrijkste investeringen uit en hoe de parken evolueren. In dit artikel bespreken we de Amerikaanse pretparkgroep Walt Disney Parks and Resorts die onlosmakelijk verboden is aan de bekende filmstudio.

 

Wie is Walt Disney Parks and Resorts?

Walt Disney Parks and Resorts is de pretparkgroep van het bekende Amerikaanse filmbedrijf The Walt Disney Company. De pretparkgroep baat pretparken uit in de Verenigde Staten van Amerika, Frankrijk, Japan en China en werd opgericht in 1971 bij de opening van het tweede Disneypark. De pretparken en waterparken staan in het teken van de bekende filmfiguren. Walt Disney Parks and Resorts staat er om bekend haar parken zelf van grond af aan te bouwen.

Op vlak van bezoekersaantallen is Walt Disney Parks and Resorts al jaren lang de grootste pretparkgroep ter wereld. Het bedrijf mocht 157 miljoen bezoekers ontvangen in al haar parken in 2018. Dit is ruim het dubbele van de tweede grootste pretparkengroep en meer dan het drievoudige van de derde grootste pretparkengroep. In dit artikel gaan we het voornamelijk hebben over de pretparken en waterparken die de groep bezat in de loop der jaren.

 

Huidige portefeuille:

De groep heeft 6 resorts verspreid over 4 verschillende landen en 3 continenten. De 6 resorts bestaan in totaal uit 14 parken, waarvan 12 pretparken en 2 waterparken. Daarnaast bezit de groep meer dan 45 hotels, een Disney Cruise Line met 7 cruiseschepen waarvan er nog 3 in aanbouw zijn en een eigen privé eiland in de Bahama’s dat een exclusieve bestemming is voor de schepen van de Disney Cruise Line.

Resorts:

 • Disneyland Resort (geopend in 1955 te Anaheim, Californië, Verenigde Staten)
  • Disneyland Park (geopend in 1955)
  • Disney California Adventure Park (geopend in 2001)
 • Walt Disney World Resort (geopend in 1971 te Lake Buena Vista, Florida, Verenigde Staten)
  • Magic Kingdom (geopend in 1971)
  • Epcot (geopend in 1982)
  • Disney’s Hollywood Studios (geopend in 1989)
  • Disney’s Typhoon Lagoon (geopend in 1989)
  • Disney’s Blizzard Beach (geopend in 1995)
  • Disney’s Animal Kingdom (geopend in 1998)
 • Tokyo Disney Resort (geopend in 1983 te Tokio, Japan)
  • Tokyo Disneyland (geopend in 1983)
  • Tokyo DisneySea (geopend in 2001)
 • Disneyland Paris Resort (geopend in 1992 te Parijs, Frankrijk)
  • Disneyland Park (geopend in 1992)
  • Walt Disney Studios Park (geopend in 2002)
 • Hong Kong Disneyland Resort (geopend in 2005 te Hongkong, China)
  • Hong Kong Disneyland (geopend in 2005)
 • Shanghai Disney Resort (geopend in 2016 te Shanghai, China)
  • Shanghai Disneyland (geopend in 2016)

Cruiseschepen:

 • Disney Magic (1998 – Bahama’s)
 • Disney Wonder (1999 – Bahama’s)
 • Disney Dream (2011 – Bahama’s)
 • Disney Fantasy (2012 – Bahama’s)
 • Disney Wish (2022 – Bahama’s)
 • Naam onbekend (2022 – Bahama’s)
 • Naam onbekend (2023 – Bahama’s)

Eilanden:

 • Castaway Cay (1997 – Bahama’s)

 

Parkencollectie in de loop der jaren:

1955: Disneyland Resort te Anaheim in Californië wordt opgericht met de opening van het eerste Disneypark ter wereld, zijnde Disneyland Park. Een historisch begin van een succesverhaal.

1971: Het tweede Disneyresort is een feit met de opening van Magic Kingdom in het Walt Disney World Resort te Florida.

1976: Het eerste waterpark van de groep wordt geopend met Disney’s River Country in het Walt Disney World Resort te Florida.

1982: Het Walt Disney World Resort krijgt een tweede pretpark met de opening van Epcot.

1983: Met de opening van Tokyo Disneyland in het Tokyo Disney Resort te Japan is het eerste niet Amerikaanse Disneyresort een feit!

1998: Het interactieve indoorpretpark DisneyQuest wordt geopend in het Walt Disney World Resort. Het is de bedoeling om hier een hele keten van pretparken van te maken.

1989: Dit wordt een erg belangrijk jaar voor het Walt Disney World Resort dat maar blijft groeien. Naast de al vier reeds bestaande parken opent er zowel een nieuw pretpark als een nieuw waterpark met Disney’s Hollywood Studios alsook Disney’s Typhoon Lagoon.

1992: Het eerste Europese Disneyresort opent de deuren met de opening van Disneyland Park in het Disneyland Paris Resort.

1995: Het derde waterpark van het Walt Disney World Resort opent de deuren met Disney’s Blizzard Beach.

1998: Het achtste park van het Walt Disney World Resort wordt geopend met Disney’s Animal Kingdom.

2001: Opnieuw een groot jaar voor Disney. Het tweede pretpark van het Disneyland Resort in Anaheim wordt geopend met Disney California Adventure Park. Daarnaast opent er ook een tweede park voor het Tokyo Disney Resort in Japan met de opening van Tokyo DisneySea. Echter moeten voor het eerste ook afscheid nemen van een park, het kleine waterpark Disney’s River Country wordt immers gesloten.

2002: Nadat een jaar eerder al 2 resorts een tweede pretpark kregen, is het nu ook de beurt aan het Disneyland Paris Resort met de opening van Walt Disney Studios Park.

2005: Het vijfde resort van de groep is een feit met de opening van Hong Kong Disneyland in het Hong Kong Disneyland Resort.

2016: Na meer dan 10 jaar opent er nog eens een nieuw Disneypretpark. Het gaat om Shanghai Disneyland in het Shanghai Disney Resort te China, dat het zesde resort van de groep wordt.

2017: Na bijna 20 jaar besluit Disney de stekker uit het mislukte project rond DisneyQuest te trekken. Het concept slaat nooit volledig aan en meerdere gelijkaardige indoorparken worden er nooit gebouwd.

 

Kenmerken, beleid en investeringen:

Het allereerste park was Disneyland Park in 1955 in het Disneyland Resort te Anaheim in Californië waarna de groep nog verschillende pretparken en waterparken zelf bouwden. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste kenmerken van de groep, het beleid en het investeringsmodel.

 

The Walt Disney Company:

Walt Disney Parks and Resorts is een onderdeel van het gekende filmbedrijf The Walt Disney Company. We kennen het bedrijf van vele films zoals: Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Pinokkio, Dumbo, Bambi, De drie musketiers, Alice in Wonderland, Peter Pan, Doornroosje, De 101 dalmatiërs, Jungle Book, Robin Hood, Winnie the Pooh, de kleine zeemeermin, Belle en het beest, Aladin, De leeuwenkoning, Pocahontas, Hercules, Tarzan, De prinses en de kikker, Frozen, Big Hero 6, Zootopia en vele andere.

 

Thematisering:

De parken en de attracties van Disney zijn erg goed gethematiseerd en van hoge kwaliteit. De attracties staan meestal in het teken van de verschillende films die de groep gemaakt heeft of filmrechten die ze overgenomen hebben in de loop der jaren. Een bezoek aan een Disney pretpark zal je dan ongetwijfeld ook doen herinneren aan een van de vele films en series.

 

Bouw van nieuwe parken:

Vooral in de jaren tachtig, negentig en begin jaren tweeduizend bouwde de groep verschillende nieuwe pretparken en waterparken over heel de wereld. Daarna bleef het lang stil tot 2016 met de opening van Shanghai Disneyland.

Momenteel hebben 4 van de 6 resorts meerdere parken. Enkel de resorts in Shanghai en Hong Kong hebben slechts 1 park. Het resort in Florida is het grootste met 4 pretparken, 2 waterparken, een winkelcentrum, meer dan 20 hotels en onder andere 6 golfvelden. Mogelijk zal dit resort in de toekomst nog verder uitbreiden want in 2019 en 2020 werden verschillende keren nieuwe grote stukken grond aangekocht.

Zoals je hebt kunnen lezen heeft Disney alle parken die ze hebben zelf gebouwd, hiermee is het een van de weinige pretparkgroepen die nooit een pretpark heeft overgenomen.

 

Investeringen:

Walt Disney Parks and Resorts staat er om gekend om erg dure investeringen te maken in haar parken. Nieuwe attracties worden tot in de puntjes afgewerkt en kosten nog moeite wordt gespaard. Zo staat het record van “duurste attractie” aller tijden op hun naam, met de rollercoaster Expedition Everest dat een investering was van 100 miljoen dollar.

Toch wordt er niet altijd op even regelmatige basis nieuwe attracties gebouwd in de parken. Hier gaan vaak meerdere jaren over of er worden bestaande attracties in een nieuw thema gestopt en gepresenteerd als een nieuwe attractie.

 

Populariteit en prijs:

De populariteit van de Disneyparken is ongekend hoog. Zo zijn 8 van de 10 best bezochte pretparken in de wereld in handen van Disney. Ook de waterparken scoren erg goed wand beide waterparken staan in de top 3 wereldwijd.

Toch heeft de populariteit ook een nadeel. De Disneyparken zijn namelijk een van de duurste ter wereld en meer dan 100 euro moeten betalen voor een dagje plezier is helaas geen uitzondering meer. 

 

Bronnen: Walt Disney Parks and Resorts, Wikipedia, rcdb

Artikel: Jonathan Sansens