Bob Iger terug als CEO bij de Walt Disney Company

Zondagavond laat kwam het verrassende nieuws dat Bob Chapek aftrad als CEO van de Walt Disney Company. Bob Iger keert terug voor een termijn van 2 jaar om Disney door een steeds complexere periode van transformatie in de industrie te loodsen.

 

Bob Iger keert terug naar de Walt Disney Company, minder dan 2 jaar na zijn pensioen. Een verrassende comeback dat samenvalt met de pogingen van het bedrijf om investeerders tevreden te stellen en de streamingdienst Disney+ winstgevend te maken.

De aandelen van de Walt Disney Company zijn dit jaar reeds met meer dan 40% in waarde gezakt. De raad van bestuur heeft daarmee besloten dat Disney zich een weg moet banen door een steeds complexere periode van transformatie in de industrie en dat Bob Iger de beste persoon is om het bedrijf door deze situatie te loodsen.

Helemaal onverwacht is het aftreden van Bob Chapek niet. Het bedrijf publiceerde eerder deze maand de financiële cijfers van het afgelopen jaar en daaruit bleek dat er toch nog steeds verlies gemaakt werd op Disney+, ondanks de stijging in abonnees. In de 2 jaar dat Bob Chapek aan het roer stond waren er ook verschillende incidenten, waaronder de strijd tussen het Disney management en Scarlett Johansson, en het stilzwijgen van het management over een nieuwe controversiële wetgeving in Florida tot ergernis van het personeel.

Op zich zal deze verandering niet direct een verschil in financiële strategie met zich meebrengen want de koers die is ingezet zal nodig blijven om de vooropgestelde bedrijfsresultaten te bereiken. Echter is de tijd van Chapek wel kenmerkend geweest voor het afbouwen van de klantgerichtheid van het bedrijf en zou er hier wel makkelijk terug een andere richting kunnen worden uitgegaan. Het worden zeker en vast 2 interessante jaren om te volgen wat er met de Walt Disney Company zal gaan gebeuren.