Poolse coaster-gekte in 2020 deel 1: Energylandia – 19&20 augustus 2020

Polen, een land dat voor altijd gelinkt zal zijn met de wreedheden van WO II, toen miljoenen mensen de dood vonden in onder andere Auschwitz en Birkenau, waar de joden in getto’s leefden in mensonwaardige omstandigheden… Maar beste lezer van dit tripreport, laten we niet te lang stil staan bij de wreedheden van toen, daarom lezen jullie ook dit verslag niet, nietwaar?

 

Laat me eerst en vooral duidelijk zijn, wie naar Polen reist om de pretparken te bezoeken, doet er goed aan een wagen te huren, een heuse rondreis door het land te plannen en te genieten van de pracht van dit voor velen nog ongekende land. De vele steden tonen de grandeur van het vroegere Polen, en je kan je overal vergapen aan de prachtige architectuur, of rondstruinen in de vele musea die het land kent. Zo moet Krakau niet onderdoen voor een stad als Brugge. Bovendien ligt Krakau op slechts een uurtje rijden van Zator.

Zator is een nietig stadje, gelegen in de schaduw van Auschwitz. Je zou Zator gewoon voorbijrijden, als daar geen knoerten van coasters zouden staan. Het park dat ik bedoel? Zatorland natuurlijk….!  Zatorland beschikt over een kindercoaster waardoor je het park als credithunter wel héél snel gezien hebt.

Voor alle duidelijkheid bedoelde ik dus niet Zatorland, hier zullen jullie niks over lezen, maar over dat ándere park, Energylandia!

Voor wie de laatste jaren in een diepe slaap verkeerde, Energylandia werd in een heel recent verleden opgericht, namelijk in 2014. Maar door het ongeziene tempo waarop ze zich ontwikkelen en coasters bouwen kregen ze wereldwijd al snel naam en faam. Doordat ze eigendom zijn van onder andere een producent van powerdrankjes, en dankzij de steun van Europa kunnen ze ieder jaar opnieuw met verbazend nieuws uitpakken. Combineer dit met sterke marketingcampagnes in het land zelf, en je hebt een recept voor succes!

Momenteel staan er een vijftiental coasters, de ene al wat groter dan de andere, laat je hier niet aan mispakken, meer uitleg volgt hier verder.

De ingang van Energylandia doet voor sommigen wat kitscherig aan wanneer je voor de poorten staat. Indien je nog tickets moet kopen kan je op het binnenplein tussen de eerste ingang en de effectieve ingang je kaartjes kopen aan een van de twintigtal kassa’s. Ben je er op een drukke dag heerst er op dit binnenplein wel een beetje een gevoel van wanorde, de Poolse bevolking heeft immers nog niet echt kaas gegeten van rijen maken (en braaf aanschuiven in een wachtrij ook trouwens). Na de obligate verwelkoming door de plaatselijke mascottes kunnen we het park eindelijk betreden en vooral ontdekken!

 

Wanneer je de parking van Energylandia oprijdt, zie je onmiddellijk al een van de huidige twee toppers van het park, Hyperion. Het behoeft geen twijfel dat we eenmaal in het park snel rechts afslaan richting deze coaster.

Deze Intamin-baan geeft een snelle en wilde rit weg vanaf de indrukwekkende eerste drop. De souplesse, het bochtenwerk en de airtimemomentjes waarmee deze coaster zich door de baan beweegt doen vanaf het eerste ritje al meteen verlangen naar meer. Nog een leuk spelletje in deze coronatijden, ga achteraan zitten en tel gedurende de rit het aantal mondmaskers die van de hoofden vliegen, pret verzekerd!

 

Vanuit de zone waar Hyperion gelegen is begeven we ons richting het centrale gebied. We passeren eerst een kinderzone die we richting Hyperion letterlijk even links lieten liggen dat op bepaalde plekken wel mooi gethematiseerd was. Voor de credithunters onder ons is het belangrijk te weten dat veel credits die hier staan kindercoasters zijn, dus soms zal je je even over de schaamtelijke situatie heen moeten zetten. Goed nieuws want er staat ook nog een familiebaan van Vekoma die wat “volwassener” lijkt.

 

Wanneer we verder lopen richting Speed, de spectaculaire waterachtbaan van het park, passeren we opnieuw enkele kinderbaantjes, met onder andere geweldige namen als Frutty Loops Coaster en Owocowy Ogrod, met andere woorden, credit scoren en weg! Op naar de volgende echte baan, Speed.

Speed is een watercoaster met een heel aparte lifthill, je vaart eerst een stukje tot je aan een lift aankomt, een platform brengt je tot om een hoogte van ongeveer 40 meter. Eenmaal boven kan je even genieten van het schitterende zicht op de streek, èn Zadra, maar veel tijd heb je niet want al spoedig begint de snelle daling naar beneden, waarbij je denkt dat de eerste drop je al nat zal maken. Niets is echter minder waar! Na nog wat leuke bochten en heuveltjes beland je uiteindelijk in de finale splash. En eerlijk is eerlijk, je bent echt wel soaked, maar… indien je op de derde rij plaats kunt nemen zoals ondergetekende wordt je daar goed gespaard van de koude douche die de rest in het bootje te wachten staat.

Wanneer we nog verder naar achteren wandelen komen we ook weer enkele familiebanen tegen, zo is Dragon Roller Coaster een hangende familiecoaster van Vekoma, maar wat geeft deze een leuk ritje weg! Even heb je de indruk dat je bijna overkop gaat in een van de eerste bochten, maar om het kindvriendelijk te houden is dit niet het geval. De coaster verliest ook geen enkel moment zijn snelheid, dat maakt het voor de kleinsten zeker extra spannend! Laat deze baan zeker niet links liggen, dit is echt een verborgen toppertje.

 

Vlakbij Dragon Roller Coaster kan je een Vekoma SLC terugvinden, Roller Coaster Mayan. Vooraleer jullie nu luid krijsend in een hoekje kruipen uit angst voor deze baan, have I got some news for you! Toegegeven, we stapten met knikkende knieën in deze baan, maar deze baan verraste ons in soepelheid, dit was totaal niet te vergelijken met een Vampire, El Condor of andere marteltuigen in onze omgeving. Ik hoop oprecht dat deze baan zijn soepelheid blijft behouden, op deze manier zijn ze echt genietbaar. Ook de andere beugels die hier gemonteerd zijn zorgen ook voor een extra comfortabele rit.

 

Een volgende coaster die we tegenkomen is Formula, een gelanceerde baan van, jawel, Vekoma. Ik keek echt uit naar deze baan, omdat dit een recent model van Vekoma is, en ik was echt benieuwd of het rammelen eruit was. Het antwoord op die vraag is volmondig: JA. De lancering van Formula is leuk en voldoende krachtig, het bochtenwerk en de inversies zijn leuk, maar ik vond het wel jammer dat deze baan zo kort was. Eer je goed en wel besefte dat je gelanceerd was, kwam je al weer bijna in het station aan.

Vanuit Formula gingen we verder naar het nieuwste gebied van het park. Hier staat de nieuwste aanwinst van Energylandia, Zadra. Deze RMC bepaalt het uitzicht van het park, het is van overal te zien en wanneer je bij de baan staat is deze echt wel indrukwekkend. Het ritverloop zelf is wat je van een RMC kan verwachten, snelheid, inversies, airtime na airtime na airtime na…. Een nadeel, de baan komt razendsnel de finale remsectie in waardoor je in bij wijze van spreken twee seconden stil staat, wanneer je dat de eerste keer niet weet komt deze rem letterlijk en figuurlijk hard aan. In de daaropvolgende ritten heb ik me tijdig voorbereid op de rem.
Zadra is niet mijn favoriete RMC, persoonlijk plaats ik Steel Vengeance op één, Twisted Timbers op twee, Wildfire op drie, gevolgd door Zadra. ’s Avonds is Zadra natuurlijk op zijn best, wanneer deze warm gedraaid is en de schemering treedt in vliegt hij letterlijk door de baan.

Wie even wil bekomen van het Zadra-geweld kan in de nieuwe zone rustig genieten van een hapje of een drankje, er zijn ligstoelen beschikbaar die een uitzicht bieden op deze gigant.
Er zijn ook twee kleinere achtbanen terug te vinden; een kindercoaster voor de allerkleinsten, en wie wil kan ook een ritje op Frida maken. Frida zou ik vergelijken met Oki-Doki in Bobbejaanland.
Hou er ook rekening mee dat het van het gebied van Formula naar het nieuwe gebied van Zadra een tijdje wandelen is. Bovendien is er een nieuw gebied in ontwikkeling met onder andere een nieuwe coaster, Abyssus genaamd, die nog wat verder ligt. Dit nieuwste gebied zal in de loop van 2021 openen. Abyssus belooft ook een topper te worden, voor meer up-to-date info hou je best deze site goed in de gaten!

In het terugkeren van Zadra beslissen we een andere uithoek van het park te bezoeken, daar vinden we een Family Boomerang tegen met de welluidende en originele naam “Boomerang”, een wilde muis en nog wat flatrides. Deze zone is op zich mooi gethematiseerd, de banen zijn echter niet onvergetelijk. Boomerang is de standaard Family Boomerang die je ook in Phantasialand kan terugvinden, de wilde muis is een pijnlijk ding met een veel te lange wachttijd die je van dit type banen kan verwachten.

Ik kan nog een pak van de andere kindercoasters benoemen, maar dan vrees ik dat ik wat in herhaling begin te vallen, en dan vrees ik dat jullie aandacht zal verslappen, daarom voeg ik er enkele foto’s van toe zodat jullie een idee hebben wat jullie kunnen verwachten.

Energylandia beschikt natuurlijk niet alleen over achtbanen, er zijn ook tal van flatrides te doen. Zo staat er onder andere een Booster en een Topspin te vinden, kan je griezelen in een spookhuis, kan je een ritje maken op een carrousel, of je zenuwen testen op een vrijevaltoren. Voor wie nog niet genoeg heeft van Speed zijn er ook nog boomstammetjes te vinden, kwestie om zeker helemaal nat te worden!

De 5D bioscoop van het park is gethematiseerd naar een Egyptische tempel. Een fun fact is dat er ieder uur een andere film speelt, zo biedt deze bioscoop een absolute herhalingswaarde! Wij hadden geluk dat er net een simulatie van een rollercoaster speelde.
Verwacht geen super hoog niveau qua kwaliteit, maar het is vermakelijk, en je kan eens 5 minuten zitten.

Tip, ter hoogte van de booster heb je een piramideachtig gebouw waar zich toiletten bevinden, je kan daar de trap nemen richting het dak waar je een observatie platform staat te wachten. Kijk daar rond en geef je ogen de kost, je voelt je echt even in Roller Coaster Tycoon wanneer je alles ziet zwieren en draaien.

 

Voor wie een frisse duik wil nemen, Energylandia beschikt ook over een recent waterpark. Dit hebben wij deze keer niet bezocht, maar dit zag er wel de moeite uit.

Ik keek al lang uit naar een bezoekje aan Energylandia, vooral door de manier waarop ze investeren en blijven investeren. Je ziet dat het park snel aan het uitbreiden is, en je merkt wat de oudste delen van het park zijn; daar ontbreekt het namelijk aan thematisatie. De recentere attracties zoals Hyperion werden wel mooi gethematiseerd en van een passend verhaal voorzien, wat dan wel een extra dimensie geeft. Zadra kreeg zelfs een heus themagebied, een erg geslaagd gebied dan nog!
De booster en andere flatrides zijn naar mijn mening echter te weinig gethematiseerd en doen echt wel kermisachtig aan, dit haalt een deel van de beleving wel weg, maar ik ben  er van overtuigd dat dit in de toekomst wel goed komt.

Laat je niet misleiden door het aantal coasters dat je leest, veel coasters zijn kinderbaantjes of familiebanen. Er komen echter nog nieuwe spectaculaire banen bij, maar in verhouding zijn deze wel nog steeds de minderheid. Doordat we in coronatijden het park bezochten was het showaanbod bitter weinig. De enige show die we konden bijwonen was de auto stuntshow, en deze was eerlijk gezegd ontgoochelend. De show duurde amper vijf minuten en wat we in die vijf minuten zagen, kan je hier in een veel betere versie en langer, zien in bvb Moviepark Germany. Ik geef Energylandia hier echter nog het voordeel van de twijfel omdat 2020 geen evident jaar was om een show in een pretpark te organiseren.

Als je me vraagt wanneer het een goed moment is om Energylandia te bezoeken zou ik eerlijk gezegd nooit moeten antwoorden want door de voortdurende expansie verschijnen er jaarlijks nieuwe achtbanen, gebieden en attracties. In feite zou je jaarlijks dit park moeten bezoeken.

De catering in het park is ok, maar niet onvergetelijk. De prijzen zijn schappelijk en geven dus een goede verhouding prijs/kwaliteit weer. De bediening is ok, ook in coronatijden: snel en hygiënisch.

Het personeel is overal heel vriendelijk en werkt overigens erg snel. Wij waren er twee dagen en de tweede dag was het er echt heel druk. De snelle en professionele manier waarop het personeel echter aan het dispatchen en ontsmetten was deed me meteen aan Europapark denken, dikke duim hiervoor!

Energylandia is zeker en vast reeds de moeite waar om te bezoeken, zeker nu ze duidelijk ook de kaart van thematisatie beginnen te trekken zullen ze zichzelf enkel maar meer in de spotlights zetten. Deze stap is echter ook wel nodig willen ze een volwaardig gerespecteerd park worden. Mij hebben ze in ieder geval sowieso al overtuigd met de nieuwe zones, maar ik hoop hard dat de oudere gebieden naar hetzelfde niveau opgekrikt worden.

De dag nadien trokken we richting Katowice, het eindpunt van onze reis en meteen ook de stad waar ons volgende park te vinden was: Legendia. Daarover binnenkort meer in een volgend tripreport!

Ben je benieuwd naar meer foto’s van dit Energieke Land? Check dan zeker het fotoalbum op deze site!