RMC bouwt Gwazi om tot grootste hybride achtbaan ter wereld

Gwazi, de duellerende houten achtbaan die al 5 jaar buiten werking is, zal de grootste hybride achtbaan ter wereld worden. Dit nieuws werd bekendgemaakt in de recentste uitgave van het magazine First Drop dat wordt uitgebracht door de European Coaster Club (ECC). Ondertussen zijn ook de eerste werken rond de baan van start gegaan.

 

Duellerende houten achtbaan Gwazi

Gwazi was een spectaculaire duellerende houten achtbaan die in 1999 gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International in Busch Gardens Tampa. De achtbanen volgden een tegenovergestelde lay-out, waardoor de treinen tijdens de rit elkaar meermaals kruisten en zo een soort duel aangingen met elkaar. De linkerkant had een gele trein en kreeg de naam Lion (leeuw), de rechterkant had een blauwe trein en kreeg de naam Tiger (tijger). Lion en Tiger werd gekozen omwille van het mythologische wezen Gwazi, een dier met het hoofd van een tijger en het lichaam van een leeuw.

Ondanks het feit dat deze banen in de beginjaren omschreven werden als een geweldige attractie met een uniek duellerend effect, werden de achtbanen snel ruw door het ongunstig klimaat in deze regio. Als gevolg hiervan sloot Tiger in 2012, terwijl de Lion-kant nog tot 1 februari 2015 verder zijn rondjes bleef rijden. Hierna sloot ook de Lion-kant.

 

Grootste hybride achtbaan ter wereld

Ondertussen werd duidelijk dat de Amerikaanse topconstructeur, Rocky Mountain Construction, Gwazi zal omvormen tot een hybride achtbaan. De details over het project bleven tot nog toe geheim, maar ondertussen is nu de eerste informatie over het project naar buiten gekomen.

De European Coaster Club (ECC) meldt in het magazine First Drop dat de nieuwe Gwazi maar liefst 65 meter hoog zal worden. Daarnaast zal de achtbaan een 91° steile drop krijgen. Hiermee wordt de vernieuwde Gwazi zowel de hoogste als de steilste hybride achtbaan ter wereld. De rollercoaster zal beide records afsnoepen van Steel Vengeance in het Amerikaanse pretpark Cedar Point die 62,5 meter hoog is en een drop heeft van 90°.

 

De ECC maakte nog meer bekend over de gloednieuwe achtbaan die gepland staat voor 2020. De nieuwe Gwazi zal zijn duellerend aspect verliezen. De structuren van beide achtbanen zullen gebruikt worden om één grote achtbaan mee te vormen. Structuren van beide lift hills zullen gebruikt worden om een grote heuvel te vormen.

Ondertussen werd ook gestart met de afbraakwerken van de oude Gwazi. Verschillende overbodige houten trackdelen werden al verwijderd om plaats te maken voor de nieuwe track.

 

 

Bron: First Drop