S&S heeft twee spectaculaire Axis Coasters verkocht

Het Amerikaanse bedrijf S&S Sansei Technologies heeft twee rollercoasters van haar nieuwe spectaculaire achtbaan type verkocht. Het gaat om de Axis Coaster waarbij de karretjes van de treintjes overkop gaan gedurende de rit. De ene achtbaan zal een liftheuvel hebben terwijl de andere gelanceerd zal worden.

 

Nieuw revolutionair concept:

Vier jaar geleden waren alle ogen op S&S Sansei Technologies gericht tijdens de expo van de International Association of Amusement Parks and Attractions in Orlando. De Amerikaanse fabrikant stelde daar toen haar Axis Coaster officieel voor, een revolutionair rollercoaster concept dat rollercoasters naar een nieuwe dimensie brengt.

De zitjes van de nieuwe rollercoaster zijn via een speciale as aan de treintjes gemonteerd waardoor gloednieuwe bewegingen mogelijk zijn. De trein rijdt zowel bovenaan, onderaan alsook aan de zijkanten van de track, terwijl de bakjes soms swingen, zwenken, over de kop gaan of alles door elkaar.

S&S Sansei Technologies maakte een eerste prototype van de dubbele-aslijn rollercoaster bij haar hoofdkwartier in de Amerikaanse staat Utah. Daar werd de rollercoaster via vernieuwende softwareprogramma’s ontwikkeld. In Utah werd het prototype grondig uitgetest en ook het promotiemateriaal werd opgenomen met de proefopstelling. Op de IAAPA-expo van 2019 werd een video voorgesteld van hoe een mogelijke rollercoaster met het Axis-ontwerp er zou kunnen uitzien.

 

Uitwerking van het concept:

Twee jaar later op de IAAPA-expo van 2021 heeft S&S Sansei Technologies laten zien dat ze de coronacrisis gebruikt hadden om het revolutionair concept volledig uit te werken tot een werkelijke achtbaan. Zo werden de treinen van de Axis Coaster tentoongesteld die op deze achtbaan zullen rijden.

 

Daarnaast werd ook een eerste mogelijke lay-out met verschillende spectaculaire en unieke elementen bekendgemaakt. Hierin wordt een Axis Coaster met een lengte van 610 meter en een hoogte van 30 meter voorgesteld. Tijdens de rit wordt er een maximale snelheid bereikt van 80 km/u terwijl de bezoekers verschillende keren overkop gaan en heel wat spectaculaire elementen tegenkomen. Zo start de rit met een Disappearing Track Drop en zit er een Balance Roll, Axis Roll en een Hop-Over Roll in het parcours verwerkt.

Een ander opmerkelijk element is de Water-in-a-Bucket waarbij het effect gecreëerd zal worden van een rondzwaaiende emmer met water in, waarbij het water in de emmer blijft door de middelpuntvliedende kracht. Op deze lay-out kunnen 2 treinen rijden met elk 12 passagiers, goed voor een capaciteit van 685 personen per uur. De ritduur bedraagt 46 seconden terwijl er 45 seconden nodig is om de bezoekers te laten uit -en instappen in de andere trein.

De ritervaring is volledig nieuw en met niets te vergelijken ten opzichte van bestaande achtbanen of andere attracties. De nieuwe rollercoaster maakt gebruik van het comfortabele veiligheidsharnas dat ook gebruikt wordt op de 4D Free Spin rollercoaster van het bedrijf. Dit wil zeggen dat de inzittenden met hun voeten loshangen.

 

Eerste twee exemplaren verkocht:

Na vier jaar sinds de onthulling van de eerste concepten zullen we niet lang meer moeten wachten om de eerste rollercoasters van dit type te kunnen uitproberen. S&S heeft namelijk de eerste twee exemplaren van de Axis Coaster verkocht! Dat heeft het vaktijdschrift First Drop bekendgemaakt in haar 111ste uitgave.

Eén van deze twee exemplaren zou met een lancering zijn en het andere exemplaar zou zonder lancering zijn. Er is niet bekendgemaakt of de standaard lay-out die door S&S uitgedacht werd, verkocht is, of dat er voor een custom lay-out gegaan is.

Volgens de geruchten zou het eerste exemplaar van de Axis Coaster worden opgeleverd in 2024. Deze zou bestemd zijn voor een Europees pretpark. Mochten de geruchten bevestigd worden of mocht er meer informatie naar buiten komen, dan houden wij u natuurlijk op de hoogte!

 

Bron: First Drop #111 – European Coaster Club