Thorpe Park krijgt goedkeuring voor bouw van hoogste achtbaan in de UK

Heugelijk nieuws van uit het Verenigd Koninkrijk want de plannen voor project Exodus zijn door de overheid goedgekeurd. Het betreft de bouw van de hoogste achtbaan in het Verenigd Koninkrijk dat zal komen te liggen in het Engelse pretpark Thorpe Park.

 

Thorpe Park, gelegen nabij de Engelse hoofdstad Londen, heeft grootse plannen. Het park gaat immers de hoogste achtbaan in het Verenigd Koninkrijk bouwen, die naar verluid een hoogte van 71,93 meter (236 feet) zal krijgen. Daarmee gaat deze achtbaan na ongeveer 30 jaar de Big One in Blackpool Pleasure Beach (64,9 meter) van de troon stoten. De nieuwe achtbaan, met de projectnaam “Exodus”, komt te liggen in de zuidoostelijk deel van het park, waar de oude boomstambaan Loggers Leap al jaren stond te verkommeren. Daarmee wordt nieuw leven geblazen in dat deel van park en zal ook het omliggende water meer tot haar recht komen. Nu zijn de plannen ook goedgekeurd door de officiële instanties waardoor het project nu echt van start kan gaan.

 

Over de achtbaan zelf heeft Thorpe Park nog geen verdere details meegegeven, buiten de onderstaande conceptafbeeldingen. De lay-out zou beginnen met een outward banked turn (zoals ook te vinden is op Untamed in Walibi Holland). Dan klimt de achtbaantrein op de 72 meter hoge liftheuvel. Vervolgens volgt de first drop, met daarna een grote bocht, waar het lijkt dat bezoekers overkop zullen gaan. Het volgende element zou een gigantische verticale looping zijn, gevolgd door een soort van dive loop. Dan daalt de achtbaan helemaal af tot aan het wateroppervlak, waar een splash-element zou kunnen plaatsvinden. Als finale van de rit, gaat de trein nog door een outward banked airtimeheuvel, een lage bocht en een gewone airtimeheuvel om te eindigen in de remmen.

Een fabrikant van de achtbaan is nog niet bevestigd, maar gebaseerd op de lay-out en verdere details in het dossier is de kans groot dat het om Mack Rides of Intamin Amusement Rides gaat, maar ook andere fabrikanten blijven nog steeds een optie. De topsnelheid is tevens nog niet bekend, maar er wordt verwacht dat de lanceerachtbaan Stealth de snelste achtbaan van het Verenigd Koninkrijk blijft met 128,7 km/u.

 

Bron: Theme Park Worldwide