Top 10 achtbanen The Gravity Group

De Amerikaanse fabrikant The Gravity Group ontwierp al veel spectaculaire houten achtbanen in samenwerking met het Canadese bedrijf Martin & Vleminckx die zelfs soms overkop gaan. Daarnaast zijn ze ook gekend voor familiale houten achtbanen die toch de nodige pit hebben. Daarom gingen we opzoek naar de snelste achtbanen die het bedrijf bouwde en brachten ze samen in deze top 10. Hoeveel van deze modellen heb jij al bereden?

 

#11-9: Dauling Dragon & Jungle Trailblazer – Modellen 1216 & 975 (87,0 km/u)

Dauling Dragon in Happy Valley in de Chinese provincie Hubei, Jungle Trailblazer in Fantawild Dreamland in de Chinese provincie Hunan, Fjord Flying Dragon in Happy Valley in de Chinese provincie Tianjin, Jungle Trailblazer in Fantawild Dreamland in de Chinese provincie Henan en Jungle Trailblazer in Fantawild Asian Legend in de Chinese provincie Guangxi hebben dezelfde snelheid en delen daarom samen de 9de plaats.

 

Dauling Dragon – Happy Valley Hubei:

Dauling Dragon in het Chinese pretpark Happy Valley in de provincie Hubei werd ontworpen door The Gravity Group en gebouwd door Martin & Vleminckx in 2012. Het gaat om een duellerende houten achtbaan met het allereerste High Five element op een achtbaan. Beide rollercoasters behalen een snelheid van 87 km/u en zijn 32 meter hoog. De ene kant heeft een lengte van 1113 meter en een drop van 56° terwijl de andere kant 1125 meter lang is en een 57° drop heeft.

 

Jungle Trailblazer – Model 1216:

Met houten achtbanen gebeurd het niet zo vaak dat er 1 model is dat meerdere keren gebouwd wordt, maar de Jungle Trailblazer 1216 werd echter 2 keer gebouwd. Dit model werd ontworpen door The Gravity Group en gebouwd door Martin & Vleminckx.

Het gaat om Fjord Flying Dragon die gebouwd werd in 2013 in het Chinese pretpark Happy Valley in de provincie Tianjin en Jungle Trailblazer die gebouwd werd in 2016 in het Chinese pretpark Fantawild Dreamland in de provincie Hunan.

 

De Jungle Trailblazer 1216 bereikt een snelheid van 87 km/u en is 1216 meter lang. De achtbanen hebben een hoogte van 34 meter met een drop van 28 meter. De rit duurt 1 minuut en half en er is een drop van 60°. De capaciteit is 780 personen per uur.

 

Jungle Trailblazer – Model 975:

Met houten achtbanen gebeurd het niet zo vaak dat er 1 model is dat meerdere keren gebouwd wordt, maar de Jungle Trailblazer 975 werd echter 2 keer gebouwd. Dit model werd ontworpen door The Gravity Group en gebouwd door Martin & Vleminckx.

Het gaat om Jungle Trailblazer die gebouwd werd in 2015 in het Chinese pretpark Fantawild Dreamland in de provincie Henan en Jungle Trailblazer die gebouwd werd in 2018 in het Chinese pretpark Fantawild Asian Legend in de provincie Guangxi.

 

De Jungle Trailblazer 975 bereikt een snelheid van 87 km/u en is 975 meter lang. De achtbanen hebben een hoogte van 33 meter met een drop van 30,7 meter. De first drop heeft een helling van 60°.

 

#8: Jungle Trailblazer – Model 995 (89,9 km/u)

Met houten achtbanen gebeurd het niet zo vaak dat er 1 model is dat meerdere keren gebouwd wordt, maar de Jungle Trailblazer 995 werd echter 2 keer gebouwd. Dit model werd ontworpen door The Gravity Group en gebouwd door Martin & Vleminckx.

Het gaat om Jungle Trailblazer in Oriental Heritage in de Chinese provincie Shandong die gebouwd werd in 2015 en Jungle Trailblazer in Oriental Heritage in de Chinese provincie Zhejiang die gebouwd werd in 2016.

 

De Jungle Trailblazer 995 bereikt een snelheid van 89,9 km/u en is 995 meter lang. De achtbanen hebben een hoogte van 32,3 meter met een drop van 31,7 meter. De first drop heeft een helling van 62° maar het meest speciale van deze achtbanen is dat ze een inversie bevatten, namelijk een kurkentrekker.

 

#7: Wooden Coaster – Fireball – Happy Valley Shanghai (90,0 km/u)

Wooden Coaster – Fireball werd gebouwd in 2009 in het Chinese pretpark Happy Valley in de provincie Shanghai. De houten achtbaan werd gebouwd door de Canadese achtbaanbouwer Martin & Vleminckx en ontworpen door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. Fireball bereikt een snelheid van 90 km/u en is 1164 meter lang. De achtbaan is 33 meter hoog met een drop van 32 meter met een hellingsgraad van 60 graden.

 

#6: Jungle Trailblazer – Model 1057 (91,0 km/u)

Jungle Trailblazer werd gebouwd in 2015 in het Chinese pretpark Oriental Heritage in de provincie Anhui. De houten achtbaan werd gebouwd door de Canadese achtbaanbouwer Martin & Vleminckx en ontworpen door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. Jungle Trailblazer bereikt een snelheid van 91 km/u tijdens de first drop van 60 graden. De achtbaan is 33,4 meter hoog en heeft een drop van 32,9 meter. Tijdens het parcours van 1075 meter gaan de bezoekers 1 keer overkop via een kurkentrekker.

 

#5: Cú Chulainn – Tayto Park (90,1 km/u)

Cú Chulainn werd gebouwd in 2015 in het Ierse pretpark Tayto Park. De houten achtbaan werd ontworpen door The Gravity Group en het Amerikaanse bedrijf stond ook in voor de bouw van de achtbaan, dit deed ze met haar dochterbedrijf de Gravitykraft Corporation. Cú Chulainn is de grootste achtbaan gebouwd door The Gravity Group in Europa. De achtbaan bereikt een snelheid van 90,1 km/u tijdens de first drop 65 graden. De achtbaan is 32 meter hoog en heeft een daling van 32,2 meter. Het parcours van 1094,2 meter bevat 1 Over-Banked Curve van 115° en twee tunnels.

 

#4: Ravine Flyer II – Waldameer (91,7 km/u)

Ravine Flyer II werd gebouwd 2008 in het Amerikaanse pretpark Waldameer door The Gravity Group. De achtbaan bereikt een snelheid van 91,7 km/u en is 883,9 meter lang. Ravine Flyer II heeft een hoogte van 24,4 meter maar een spectaculaire drop van 36 meter diep. De first drop is 60° stijl en het parcours gaat twee maal over een straat.

 

#3: Time Travel – Hot Go Park – Happy Jungle World (94,0 km/u)

Time Travel werd gebouwd in 2014 in het Chinese pretpark Hot Go Park – Happy Jungle World. De houten achtbaan werd gebouwd door de Canadese achtbaanbouwer Martin & Vleminckx en ontworpen door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. Time Travel bereikt een snelheid van 94 km/u tijdens de first drop van 62 graden. Het parcours is 1122 meter lang en bevat twee tunnels. De achtbaan is 31,5 meter hoog met een drop van 31 meter.

 

#2: Hades 360 – Mt. Olympus Water & Theme Park (96,6 km/u)

Hades werd gebouwd in 2005 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Mt. Olympus Water & Theme Park. De houten achtbaan heeft een hoogte van 41,5 meter met een drop van 42,7 meter en in totaal wordt er een hoogteverschil van maar liefst 48,8 meter overwonnen. Hades bereikt een snelheid van 96,6 km/u en is 1446,6 meter lang. In 2013 werd er een inversie (kurkentrekker) toegevoegd aan de achtbaan en werd de naam toepasselijk veranderd naar Hades 360. Hades 360 heeft 2 tunnels van 243,8 meter die onder de parking van het park doorlopen. Verder heeft de achtbaan nog een Over-Banked Curve van 110° graden en de first-drop is 65° steil.

 

#1: Voyage – Holiday World (107,8 km/u)

De Voyage werd gebouwd in 2006 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Holiday World. De achtbaan bereikt een snelheid van 108,5 km/u wat het de 6de snelste houten achtbaan ter wereld maakt. De achtbaan heeft een hoogte van 49,7 meter en een daling van 46,9 meter en is daarmee de 6de hoogste houten achtbaan ter wereld. Met zijn lengte van 1963,5 meter is het de tweede langste houten achtbaan ter wereld. De Voyage heeft een drop van 66° en heeft 8,5 miljoen dollar gekost.

 

Toekomst:

Dit is een zeer jonge top 10 met alle achtbanen gebouwd na 2005. Zeven uit dit lijstje zijn gebouwd sinds 2015. Momenteel zijn er geen nieuwe projecten bekendgemaakt die deze top 10 zullen beïnvloeden.

 

Deze lijst is opgesteld in 2022 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 10.000 achtbanen wereldwijd.