De Efteling mag maar 5 miljoen bezoekers per jaar ontvangen

Volgens de rechtbank zou de Efteling niet meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar mogen ontvangen. Het park kreeg deze verrassende uitspraak in januari van de rechtbank in Den Bosch. Omwonenden zijn namelijk naar de rechtbank getrokken omdat de provincie Noord-Brabant verzuimde toen het park van 2017 t.e.m. 2019 telkens meer bezoekers over de vloer kreeg dan wettelijk was toegestaan.

 

Volgens de huidige natuurvergunning die de Efteling heeft mag het park maar maximum 5 miljoen bezoekers per jaar ontvangen. Het park ging daar echter in 2017, 2018 en 2019 over en dat viel in slechte aarde bij sommige omwonenden. Zij vonden echter dat de provincie Noord-Brabant zou moeten handhaven en ervoor moest zorgen dat het park zijn deuren sluit van zodra de 5 miljoenste bezoeker het park betreedt. De provincie kneep echter een oogje toe waardoor de omwonenden naar de rechtbank trokken.

 

De reden waarom dat de Efteling maar maximum 5 miljoen bezoekers mag ontvangen heeft te maken met de stikstofuitstoot die steeds hoger piekt wanneer er meer bezoekers naar het park komen. De Efteling reageert daarop dat zij al meer dan genoeg doen om de uitstoot van stikstof te beperken. Zo minderde het al met wintervuren en zou het park gebruik maken van elektrische bladblazers. De provincie volgde het park daarin maar de rechtbank niet. De rechter heeft beslist dat de provincie 10 weken de tijd heeft om te handhaven. De vraag blijft echter of het park daadwerkelijk zijn deuren zal moeten sluiten wanneer de limiet van 5 miljoen bezoekers per jaar is overschreden. Het park heeft in 2020 alvast een aanvraag ingediend voor een nieuwe natuurvergunning waarin het aantal bezoekers wordt opgetrokken naar 6 miljoen bezoekers per jaar. Als deze wordt goedgekeurd dan is het probleem van de baan.

 

Bron: Hln

Foto: TPF