Center Parcs boort Zuid-Franse markt aan: opening van 7de vakantiepark in Nouvelle-Aquitaine

Center Parcs blijft volop groeien: in mei 2022 opent het volgende nieuwe park. Ditmaal in Nouvelle-Aquitaine, in het zuidwesten van Frankrijk. Op ongeveer 100 kilometer van Bordeaux en zo’n 160 kilometer van Toulouse ligt het 27ste vakantiepark van Center Parcs, Center Parcs Les Landes de Gascogne, grenzend aan het gelijknamige natuurpark. Daarmee opent Center Parcs zijn zevende park in Frankrijk – en tevens het eerste in het zuiden van dat land – omgeven door dennen en varens.

 

Authentiek Zuid-Frankrijk

Het gloednieuwe vakantiepark ligt op het trefpunt van twee emblematische landschappen en biedt zo de gelegenheid kennis te maken met de rijke geschiedenis van het zuiden van Frankrijk. Het departement Lot-et-Garonneis bekend om zijn zonnige weer, glooiende heuvels, natuurlijke fruitbomenweiden en pittoreske wijngaarden. Daarnaast strekt een van de grootste aaneengesloten bossen van West-Europa, de Landes de Gascogne, er zich nog eens uit tot aan de duinen van de Atlantische kust. De authentieke dorpen Monflanquin, Villeréal en Monpazier, de beroemde kastelen van de Dordogne en de tuin van Latour-Marliac met de waterlelies van Monet zijn maar enkele van de vele bezienswaardigheden in omgeving. In het centrum van het vakantiepark met zijn Occitaanse boerderijen, de zogenaamde “bastides”, vind je een marktplein voor plaatselijke handelaars en producenten. Hoe sterk dit vakantiepark wel niet verankerd is in de streek, blijkt duidelijk uit de menukaarten van de restaurants, de waaier aan lokale producten, de door de regio bezielde architectuur en de talrijke uitstapjes en bezoeken die in de omgeving worden aangeboden.

“We kijken enorm uit naar de opening in mei. De afstand is weliswaar groot voor een weekend of een midweek vakantie, maar we verwachten zeker dat Nederlanders/Belgen dit nieuwe park leren kennen. De afgelopen jaren zien we dat de Belgische/Nederlandse gasten ons steeds meer vinden voor een langere vakantie, daar biedt dit plek een geweldige uitstapbasis voor. Ook als tussendoorbestemming, onderweg naar Spanje of Portugal, kan dit park aantrekkelijk zijn voor Nederlanders/Belgen” vertelt Erwin Dezeure, Managing Director van Center Parcs België.

 

Geniet van een heerlijk verblijf midden in de natuur

Center Parcs Les Landes de Gascogne beslaat een terrein van ongeveer 85 hectare dennenbos. Het park biedt een nieuw concept om het bewustzijn van gezinnen te vergroten en het begrip van de natuur en het respect voor de natuur te wekken. Daar hebben gasten keuze uit 401 vakantiehuizen binnen de categorieën Comfort en VIP. Opvallend zijn de 21 themahuizen: elf boerderijhuizen die de gasten op een immersieve belevenis onthalen; een educatieve boerderij die een heel nauwe nabijheid bij de dieren biedt en met exclusieve toegang tot de participatieve moestuin; en tien boomhuizen tussen de dennen schitteren dan weer door hun unieke futuristische flair. Gasten hebben volop keuze aan activiteiten midden in de natuur. Zo leren ze over het Franse boerenleven in de educatieve boerderij, waar ze rondkijken in vier moestuinen van ruim 7.000 m² waar gewassen worden verbouwd met behulp van permacultuur. Kinderen kunnen zich naar hartenlust uitleven in een buitenspeeltuin. Het park biedt ook een uitgebreid wellnessprogramma.

De activiteiten in het vakantiepark willen de gasten ertoe brengen meer oog en aandacht te hebben voor het milieu en de natuur. Centraal staan activiteiten die samenhangen met de seizoenen en de regio, zoals workshops over de natuur, koken, brood of papier. Ook de “Wannabe”-activiteiten kaderen daarin. Die bieden jonge gasten een voorproefje van hoe het is om een boer, tuinman of kok te zijn.

Daarnaast biedt het subtropisch waterparadijs Aqua Mundo een binnen- en buitenbad, tal van glijbanen, een wildwaterbaan, een golfslagbad, een Water Tree, een Water PlayHouse en een peuterbad waar de kleintjes zich in alle veiligheid kunnen vermaken. De moderne en originele architectuur met een houten raamwerk is geïnspireerd op de traditionele tabaksdroogschuren van de regio. Gasten kunnen ook een bezoek brengen aan de indoor speelwereld Baluba, de Gametown, de bowlingbaan en vele andere faciliteiten. In ‘Les Halles’ in het hart van het park kun je genieten van typische streekgerechten of van een gevarieerde keuken.

Verantwoorde aanpak

Om de nadruk te leggen op duurzame ontwikkeling, heeft Center Parcs dit nieuwe park helemaal in het teken gesteld van de enorme biodiversiteit die het 85 hectare grote terrein rijk is. Daarmee schaart het zich achter de fundamentele duurzaamheidsgedachte van deze uitzonderlijke Franse regio, die zich sinds 2020 inzet om te voldoen aan de eisen van het label “Engagé Responsabilité Sociétale des entreprises” oftewel “Toegewijd aan maatschappelijk verantwoord ondernemen”. Het nieuwe vakantiepark zet bijvoorbeeld volop in op zachte mobiliteit, voorziet in 80 procent van zijn energiebehoefte met behulp van hernieuwbare energiebronnen en in de cottages wordt er uitsluitend ledverlichting gebruikt. Door de huizen bioklimatologisch vorm te geven slinkt de nood aan verwarming op lange termijn. Ook de zuinige apparaten dragen bij tot een lager waterverbruik. De sterke lokale verankering komt daarnaast tot uiting in de menukaarten van de restaurants, de aanplantingen in de moestuinen, het milieubehoud, de architectuur van de gebouwen en het aanbod van culturele uitstapjes en bezoeken. Een speciaal opgerichte milieucommissie ziet bovendien toe op de bescherming van de biodiversiteit op het domein. En zoals alle Center Parcs domeinen is ook Center Parcs Les Landes de Gascogne autovrij.

 

Investeringen in andere landen

Center Parcs baat momenteel 26 vakantieparken uit in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk en is momenteel volop aan het uitbreiden. Naast de opening van Les Landes de Gascogne dit jaar, breidde Center Parcs vorig jaar in België uit met het Terhills Resort by Center Parcs. In 2024 zet Center Parcs voor het eerst voet op Scandinavische bodem met de opening van een park op het Deense schiereiland Als. Daarnaast opent Center Parcs in hetzelfde jaar ook een nieuw park aan de Baltische Zee, vlakbij Pütnitz.