Center Parcs Les Landes De Gascogne ontvangt eerste gasten

Center Parcs opende onlangs de deuren voor de eerste gasten. Het is zijn eerste vakantiepark in het zuidwesten, het zevende park in Frankrijk: LES LANDES DE GASCOGNE Het is een park met een uniek concept, ontworpen om bewustzijn te creëren en belangstelling te wekken bij gezinnen rond inzicht in en respect voor de natuur. Door de ligging op een honderdtal kilometer van Bordeaux, is het een goede uitvalsbasis om de rijkdom van Lot-et-Garonne en Nouvelle-Aquitaine te ontdekken.

 

Het domein is volledig autovrij en is sterk lokaal verankerd. Het parkcentrum in bastidestijl beschikt over een marktplaats met lokale producenten, maar de lokale verankering komt ook tot uiting in de menu’s op restaurant, de planten in de moestuinen, de ongerepte omgeving, de architectuur van de gebouwen, en de voorgestelde excursies en uitstappen in de regio.

 

Spelenderwijs leren over “de wonderen van de natuur”

Center Parcs Les Landes de Gascogne strekt zich uit over 85 hectaren pijnboombossen. Op het park kun je een unieke ervaring met het gezin beleven dankzij de vier moestuinen die volgens de principes van de permacultuur zijn aangelegd. Ze zijn allemaal ontworpen om de bezoekers iets bij te brengen over het verbouwen van de grond doorheen de seizoenen, het belang van biodiversiteit en de rol die elk levend wezen daarin speelt: de Familietuin met wijnranken en rozenstruiken, de moestuin voor fijnproevers met verschillende teeltmethoden en regionale groenten en fruit, de mandalamoestuin met zijn spiraal van fruitbomen, en de participatieve moestuin waar je iets kunt leren over permacultuur in de zure en zanderige omgeving van de pijnboombossen.

 

In de educatieve boerderij lopen kippen, eenden, konijnen, schapen en geiten rond op erven die vrij toegankelijk zijn, onder het toeziend oog van de dierenverzorgers. Er is ook een verblijf voor bedreigde diersoorten uit de regio, met het oog op de instandhouding ervan. Zo kunnen de bezoekers meer te weten komen over de zwarte kalkoen uit Gascogne, de Gascon-kippen en -varkens, en de schapen uit de Landes.

 

Kinderen kunnen zich amuseren tijdens spelactiviteiten rond dieren en planten, en kunnen enkele uren in de huid kruipen van een echte chef-kok, tuinier of landbouwer. Er worden ook workshops rond papier, natuur, brood of koken aangeboden, op het ritme van de seizoenen en de lokale rijkdommen.

 

 

Ondergedompeld in buitengewone cottages

In de cottages worden de bezoekers ondergedompeld in een nieuwe en moderne versie van de hoevestijl uit de regio. Ze bezorgen je verblijf een meeslepende en speelse dimensie, midden in de wijk van de educatieve boerderij, en hebben elk een eigen participatieve moestuin en kippenren. Elke dag wordt een exclusief programma aangeboden om het dagelijkse leven op de boerderij te ervaren: van het rapen van de eieren en het onderhouden van de moestuin tot het voeden en verzorgen van de dieren. Bij de tuinier komen de bezoekers iets te weten over compostering en helpen ze de meststof maken die nodig is voor de moestuinen.

 

In de boomhutten, met hun futuristisch bouwstijl, word je dan weer ondergedompeld in de wereld van het bos. Door hun verhoogde ontwerp lijken ze net een nest en bieden ze een vrij uitzicht op de pijnboombossen van de Landes. Door de gezellige inrichting voel je je onmiddellijk op je gemak, en de talrijke openingen naar buiten toe bieden uitzicht op de omringende natuur.

 

 

Met de warme inrichting die een weerspiegeling vormt van de Landes (hout, zand, groen van de pijnbomen en het mos, geel van de bremstruiken, enz.) vormt de VIP-cottage een stijlvolle en elegante versie van de traditionele boomhut. De badkamer zorgt voor wellness met de stoomdouche en het bubbelbad, terwijl u geniet van uitzicht op het bos.

 

De Comfort-cottage is leuk en kleurrijk en biedt gezinnen een speelse en bekoorlijke omgeving om samen unieke momenten te beleven.

 

Een parkhart in bastidestijl

Centraal in het park ligt het hart van het park. Hier vinden we een hedendaagse uitwerking van de traditionele Market Dome, sterk geïnspireerd door de “Halles du Sud-Ouest”, die volledig aansluit bij de moderne architectuur dankzij het golvende bladerdak. Deze leef- en ontmoetingsruimte heeft het volgende te bieden:

 

Aqua Mundo, Het subtropisch zwemparadijs onderscheidt door de moderne en unieke architectuur, met een houten structuur die is geïnspireerd door de traditionele tabaksdrogerijen uit de regio. Het bestaat uit een golfslagbad, een zone voor kinderen met een waterboom en een plonsbad, een wildwaterbaan, een buitenstrand, drie waterglijbanen en een jacuzzi.

 

De spa Deep® Nature met sauna, binnen- en buitenjacuzzi, 3 saunacabines, een dubbele cabine en een hydrojetcabine. Deep® Nature heeft een exclusieve en unieke verzorging ontwikkeld met een regionaal bekend product: hazelnoot! De wijnranken krijgen ook aandacht met de gelaatsverzorging Vinésime, waarbij een unieke combinatie van pinot noir en cassis wordt gebruikt.

 

De restaurants met het Bistrot Café bieden specialiteiten uit het zuidwesten aan in een nieuw jasje, onder leiding van Michel Dussau, chef uit Agenais en beroemd in Lot-et-Garonne, en een kelder met een ruim aanbod regionale wijnen. Maar verder ook de Comptoir des Halles met terras, dat tijdens de zomer tot leven komt, en la Cabane en Bar-Lagon voor een tussendoortje, een superette met een gedeelte voor regionale producten, en niet te vergeten een dienstverlening voor het leveren van maaltijden of boodschappen.

 

 

 

De bezoekers vinden er ook de vaste waarden van de Center Parcs-ervaring: Action Factory, een binnenspeelruimte met verschillende universums, de Bowling, Gametown met verschillende arcadespellen, speelterreinen voor kinderen verspreid over het hele park, sportactiviteiten (minigolf, boogschieten, multisportvelden, petanque, enz.) en een entertainmentprogramma afgestemd op het seizoen.

 

Een verantwoorde benadering

Energiebeleid, afvalbeheer of de keuze van bouwmaterialen: Center Parcs heeft vergaande maatregelen genomen om zijn ecologische voetafdruk onder controle te houden.

 

Zo wordt in het nieuwe park ingezet op zachte mobiliteit en gasloze verwarming die voor 80% voorziet in de verwarmingsbehoefte van de centrale voorzieningen. De cottages zijn uitgerust met 100% ledverlichting en door het bioklimatologische ontwerp ervan blijft de warmtebehoefte in de winter beperkt. Net als de centrale voorzieningen zijn ook de cottages niet voorzien van airconditioning. Dankzij de systemen voor luchtverversing, zonwering en de oriëntatie van de ramen, worden ze op natuurlijke wijze verfrist. Het verbruik van drinkbaar water wordt beperkt dankzij de waterbezuinigingsuitrusting.

 

Bij aanvang van het project werd een milieucomité opgericht om de zones te bepalen waar het milieuaspect bijzondere aandacht moest krijgen en de beschermde diersoorten in kaart te brengen. Dit comité komt elk jaar bijeen om de situatie van de biodiversiteit in het domein nauwgezet op te volgen. Het aspect van de beschermde soorten wordt opgevolgd door een lokale deskundige vereniging.