Ook in 2022 blijft de langste achtbaan van Europa gesloten

De toekomst van de langste achtbaan van Europa blijft zeer onzeker. Ook onder de nieuwe eigenaars zal de Ultimate in het Engelse pretpark Lightwater Valley niet heropenen. Afgelopen zomer werd het pretpark in North Yorkshire nog overgenomen door de Brighton Pier Group, maar dat brengt dus geen verandering aan de situatie.

 

Het ziet er niet goed uit voor de toekomst van de langste achtbaan van Europa die tevens ook de tweede langste achtbaan in de wereld is. De nieuwe eigenaars van Lightwater Valley hebben namelijk besloten om de Ultimate voor het derde jaar op rij gesloten te houden voor het publiek.

Volgens Lightwater Valley wil het park zich namelijk blijven focussen op haar nieuwe doelgroep, namelijk kinderen tot 12 jaar, en daar zou de Ultimate geen plaats in hebben. De keuze is zeer opmerkelijk omdat de Ultimate de belangrijkste attractie van het park is en Lightwater Valley op de wereldkaart heeft gezet voor pretparkfans. Ook was tijdens ons bezoek in 2019 de attractie zeer populair bij alle leeftijdscategorieën.

 

De Ultimate werd ontworpen door de Big Country Motioneering en opende in 1991. De achtbaan bevat twee liftheuvels en is maar liefst 2268,3 meter lang. De eerste liftheuvel is 31,1 meter hoog, de tweede liftheuvel is 32,6 meter hoog. Tijdens de rit worden er snelheden bereikt tot 80,5 km/u. De Ultimate heeft een heel eigen lay-out en blijft over het grootste deel van het parcours laag tegen de grond.

 

Overname door Brighton Pier Group:

In het voorjaar van 2021 werd bekendgemaakt dat het pretpark werd overgenomen door de Brighton Pier Group. Hiervoor moest de groep slechts 5 miljoen pond betalen, omgerekend 5,82 miljoen euro, een echt koopje dus. 4 miljoen pond werd meteen betaald, 1 miljoen pond volgde later.

De Brighton Pier Group heeft naast Lightwater Valley ook Brighton Palace Pier in handen, een pretpark met meerdere attracties en achtbanen helemaal aan de andere kant van het land. Daarnaast bezit het ook de 8 indoor minigolfbanen van Paradise Island Adventure Golf en 9 bars.

 

Nieuw beleid:

Bij de start van het nieuwe seizoen in 2021 werd door de vorige eigenaars bekendgemaakt dat Lightwater Valley een nieuwe doelgroep wou aanspreken. Hierbij zou het pretpark worden omgevormd naar een familiepretpark en de focus komen te liggen op jonge kinderen. Zowat alle grote en belangrijke attracties werden gesloten waaronder ook 3 van de 5 achtbanen. Een bizarre beslissing voor een park die in een streek gelegen is met weinig inwoners en die het dus moet hebben van bezoekers die bereid zijn om iets verder te rijden voor interessante attracties te doen.

De nieuwe eigenaren van Lightwater Valley lieten bij de overname weten het pretpark terug tot een belangrijke vrijetijdsbestemming te willen maken in het graafschap Yorkshire en omstreken. Fans kregen de hoop dat de vreemde beslissing van de vorige eigenaars dan ook ongedaan zou worden gemaakt en dat hun gelieve Ultimate die sinds eind 2019 buiten werking in het park staat, terug geopend zou kunnen worden.

Nu blijkt echter dat de Brighton Pier Group bij de strategische keuze van de vorige eigenaar blijft staan. Ze lieten weten dat de Ultimate gesloten zal blijven in het komende seizoen van 2022 omdat ze de visie van het park op jonge kinderen tot 12 jaar willen houden. Hierbij breekt de groep dus haar belofte om Lightwater Valley weer om te vormen naar een belangrijke toeristische attractie in de regio. Hoe het nu zal aflopen met de Ultimate blijft zeer onduidelijk. Door haar specifieke lay-out die speciaal op maat gemaakt is van Lightwater Valley is het zo goed als uitgesloten dat de rollercoaster verplaatst kan worden naar een andere pretpark.

 

Bron: Theme Park Insanity