Sfeerverslag: Ticiland en Stein am Rhein – 21-08-2021

Eind 2020 opende in Zwitserland met Ticiland een nieuw pretpark en in het voorjaar van 2021 breidde het park uit met een buitengedeelte. Daarnaast ligt het park naast de Rijn waar deze overgaat in het Bodenmeer en ligt het in het pittoresk dorpje Stein am Rhein. Genoeg reden om het gloednieuwe pretpark tijdens onze Europese reis te gaan uittesten!

 

Zwitserland is het achtbaanland bij uitstek… of toch op vlak van fabrikanten. Zowel Bolliger & Mabillard alsook Intamin Amusement Rides hebben hun oorsprong in Zwitserland. Ook andere fabrikanten zoals Giovanola, ABC Rides en Ride Engineers Switzerland hebben hun thuisbasis in het bergachtige land.

Maar het enorme aanbod aan straffe achtbaanfabrikanten zet zich niet om naar het aantal pretparken. Zwitserland had er tot voor kort slechts twee kleine pretparken met Conny-Land in Lipperswil in het kanton Thurgau en Happyland in Granges in het kanton Valais. Daar is nu een derde pretpark bijgekomen met Ticiland in Stein am Rhein in het kanton Schaffhausen.

Op 10 oktober 2020 opende Ticiland voor het eerst haar deuren, een datum die gepland stond en gehaald werd ondanks de coronacrisis! Niet veel later moest het indoorpretpark gedwongen de deuren sluiten door de coronacrisis maar in de lente van 2021 heropende ze met een gloednieuwe buitenzone.

 

Indoorhal:

Wie bij het park aankomt, ziet al meteen wat de belangrijkste troef van het pretpark is. Ticiland is namelijk grotendeels indoor gelegen en jaarrond open. Ideaal dus voor alle weersomstandigheden. Het park is dan ook het rustigste op warme zomerdagen en tegen de avond toe. In de vroege namiddag en op regenachtige dagen kan je hier het meeste bezoekers terugvinden. Wij kwamen in de late namiddag aan op een warme dag waardoor we overal zo in de attracties konden instappen.

Wat meteen opvalt bij het binnen komen van het park, is dat alles er kraaknet bijligt en dat de attracties blinken omdat ze keurig gepoetst worden. Geen blikjes of papiertjes zijn in het park terug te vinden, deze worden meteen opgekuist door het personeel en ook de directeur zagen we gewoon netjes het park proper houden.

De eerste attractie die je meteen tegen komt is de zweefmolen Wave Flyer. Deze is versierd met handgeschilderde ornamenten en neemt je mee over het plein van Locarno.

Rechts van de ingang vindt je de botsauto’s terug. Deze zijn uitgerust met lampen onder de wagens.

Achter de zweefmolen staat de nostalgische paardencarrousel, beschilderd met Ticino-afbeeldingen. Ook deze blonk prachtig in het kunstlicht.

De blikvanger van het park is natuurlijk de mooie rode achtbaan die gebouwd werd door de Duitse fabrikant Zierer.

Het gaat om een Force Two die de naam Achterbahn heeft gekregen en die een snelheid haalt van 39 km/u met een hoogte van 9 meter.

 

 

 

Midden in tussen de achtbaan is er een vrijevaltorentje terug te vinden. Deze is geschikt voor het hele gezin en hiermee krijgt je het ideale uitzicht over het park.

Een andere attractie die de achtbaan kruist zijn de botsboten. Hiermee vaar je over het meer van Ticiland maar let op dat je niet botst met de andere bootjes!

Verder kan je hier binnen nog een Kontiki terugvinden, dit is een grote boomstam die heen en weer rijdt op een schijf terwijl de boomstam zelf ronddraait.

De indoorspeeltuin, peuterspeeltuin en de ballenarena sloegen we over, hier waren we namelijk iets te groot voor geworden.

In de indoorhal vind je ook betaalspelletjes en een souvenir shop terug.

Wie trek krijgt in iets lekkers kan terecht in het snoepwinkeltje en bij het ijsjeskraam.

Er is ook een restaurant die zowel binnen- als buitenzitplaatsen heeft en die je langs beide kanten kan betreden.

Buitengebied:

Ondertussen was het tijd geworden om het buitengedeelte te gaan verkennen. Hier vinden we onder andere de Autodroom waar jong en oud kunnen racen en driften op het circuit.

Magic Bike zijn dan weer de vliegende fietsen waarbij de bakjes van de draaimolen hoger gaan indien je fietst en ze weer naar beneden gaan wanneer je stopt met trappen.

Met de Berg und Talbahn kunnen toekomstige schippers ervaren wat het is om in een schip over de golven te varen.

Maar de topattractie van het buitengedeelte is ongetwijfeld Water Mania. Dit is een soort splash battle attractie, maar dan ontworpen door Zamperla. Er zijn verschillende ronde bakjes gemonteerd aan een draaiende schijf. De bakjes zijn uitgerust met waterpistolen en het is de bedoeling om de medebezoekers zo nat mogelijk te maken!

Maar wat de attractie eens zo leuk maakt, is dat de directeur van het park, en operator van dienst, eveneens een waterpistool in de hand heeft genomen en er voor zal zorgen dat je niet droog uit de attractie komt! Maar natuurlijk hebben we ons niet laten doen en hebben we hem helemaal nat gespoten!

Verder zagen we ook al een plaats die voorzien was voor een nieuwe toekomstige uitbreiding.

Stein am Rhein:

De directeur van het park was ook zo vriendelijk om met ons een babbeltje te maken. Hij vertelde ons over het park, over de moeilijke opstart door corona en de verplichte sluiting die ze net na de opening van het park hadden moeten ondergaan. Verder kon hij trots melden dat het park erg populair was in de regio en dat ze al vele abonnementen verkocht hadden.

Hij raadde ons ook aan om naar het centrum van het dorp te gaan, dat hier op wandelafstand vandaan ligt en om te kijken naar de jongeren die van de brug in de Rijn springen, wat hier trouwens volledig toegestaan is.

Als je van de nodige sensatie houdt, is dit dus een van de hoogtepunten die je zeker niet mag missen al moet je wel oppassen voor het sterk stromende water.

 

Eenmaal je over de brug gewandeld bent kom je meteen in het stadcentrum uit. Stein am Rhein is een klein dorpje maar vooral heel pittoresk. De huizen zijn versiert met grote schilderingen waardoor het lijkt alsof je in een openluchtmuseum gekomen bent. Dit mag je zeker niet overslagen bij een bezoekje aan Ticiland.

Wie langer in deze regio wil verblijven is trouwens ook vlak bij het populaire Bodenmeer, want Stein am Rhein ligt juist op het punt waar de Rijn overgaat in het meer.