Zweedse pretparkgroep maakt balans op van donker coronajaar 2020

De Zweedse pretparkgroep Parks and Resorts Scandinavia maakte de balans op van haar donkerste jaar ooit: namelijk 2020, het coronajaar. De groep verloor in dat jaar bijna 100 miljoen euro door de maatregelen verbonden aan het virus.

 

Het kom niet als een verrassing dat ook de Zweedse pretparkgroep Parks & Resorts Scandinavia enorme verliezen moet verwerken na coronajaar 2020. Bij het opmaken van de jaarrekening tekent de groep een verlies op van 1 miljard Zweedse Kronen, wat overeenkomt met ongeveer 98,9 miljoen euro. Dit resulteert in een negatief saldo van 26,7 miljoen euro.

 

Gröna Lund

Gröna Lund was in 2020 onderworpen aan de wet voor openbare evenementen, die een bijeenkomst van meer dan acht personen verbood. Hierdoor was het park genoodzaakt het hele jaar gesloten te blijven. Het eindresultaat van het park eindigde dan ook op een negatief saldo van 13,5 miljoen euro. Als het park dit jaar groen licht krijgt zal het kunnen uitpakken met de nieuwe hangende achtbaan Monster gebouwd door B&M, hopelijk zorgt 2021 voor betere resultaten.

 

Kolmården

Aangezien Kolmården in eerste instantie een dierenpark is, kon het park vorig jaar wel openen, maar met een beperkt aantal bezoekers. Ook konden sommige shows niet plaatsvinden en mochten niet alle attracties geopend worden. Het park registreerde een bezoekersdaling van 38 procent, wat ook resulteerde in een omzetdaling van 38 procent. Het bedrijfsresultaat bedroeg een negatief saldo van 5,8 miljoen euro.

 

Skara Sommarland

Ook Skara Sommarland moest in 2020 het hele jaar gesloten blijven. Het bedrijfsresultaat bedroeg een negatief saldo van 3,7 miljoen euro. Dit haar breidt het park uit met twee peddelbanen.

 

Furuvik

Gelukkig voor Furuvik kon dit park wel openen, doordat dit geklasseerd staat als dierenpark. Evenementen en concerten waren echter wel verboden. In totaal registreerde het park 72 procent minder gasten dan in het voorgaande jaar en sloot het jaar van af met een omzetverlies van 73 procent wat resulteerde in een negatief saldo van 2,7 miljoen euro.

 

Ontslagen bij Parks & Resorts Scandinavia 2020

In 2020 verwelkomden de parken en resorts van de groep samen 570.000 bezoekers, wat in een normaal jaar rond de 3 miljoen bezoekers ligt. Als gevolg hiervan moesten 130 vaste medewerkers worden ontslagen en verloren 2.500 seizoenarbeiders hun vakantiebaan.

 

Christer Fogelmarck

CEO van Parks and Resorts Scandinavia, Christer Fogelmarck, licht toe: “Het is belangrijk dat we er alles aan doen zodat het virus zich niet verder kan verspreiden. Eveneens belangrijk is dat de overheid rekening moet houden met het feit dat het besmettingsgevaar in openlucht minder groot is dan binnen. Gelukkig schijnt er licht aan het einde van de tunnel.

 

 

Bron: Parks & Resorts Scandinavia, Parkerlebnis.de

Foto: Themeparkfreaks