Nieuwe Zweedse voorwaarden maken het pretparken bijna onmogelijk te openen

De Zweedse pretparken staan versteld van de voorwaarden die de Zweedse gezondheidsinstantie hen oplegt om te heropenen. De parken vinden de beperkingen op het aantal toegelaten personen belachelijk en uit het niets gegrepen. “We kunnen niet begrijpen waarom onze bezoekers tweemaal zoveel ruimte nodig zouden hebben in de buitenlucht dan bezoekers in een winkel, wat zelfs een binnenruimte is”, vertelt Christer Fogelmarck, CEO van Parks and Resorts Scandinavia en bestuurslid van de Zweedse Amusement Park Association.

 

Onlangs werd het voorstel van de Zweedse gezondheidsinstantie bekendgemaakt waarin de regels voor pretparken, dierentuinen, themaparken en soortgelijke voorzieningen bepaald worden. Verwacht werd dat de nieuwe regelgeving nauwkeuriger zou zijn en aangepast aan de omstandigheden van de pretparken, en zo op lange termijn de opening van de parken later dit voorjaar mogelijk zou maken.

Maar toen de parken het voorstel ontvingen bleek de inhoud bijzonder opmerkelijk. Het belangrijkste punt van het voorstel had men wel verwacht, dit is een beperking van het aantal bezoekers om de overdracht van het virus zo klein mogelijk te houden, maar wat men niet verwachtte is het feit dat het maximum aantal bezoekers moet berekend worden op een basis van 20 vierkante meter per bezoeker, iets wat voor omgevingen binnen op 10 vierkante meter ligt.

“We kunnen totaal niet begrijpen hoe men dat cijfer berekend heeft. 20 vierkante meter per bezoeker is het dubbele van wat nodig is in een overdekte omgeving zoals sportscholen en winkelcentra. Hoe kan de buitenomgeving van de pretparken nu slechter zijn?” Vraagt Christer Fogelmarck, CEO van Parks and Resorts Scandinavia zich af. De groep baat verschillende bekende pretparken uit in Zweden zoals Gröna Lund, Kolmården, Skara Sommarland en Furuvik.

De 20 vierkante meter per bezoeker is een eis van de gezondheidsinstantie en die ligt vijfmaal hoger dan de aanbevelingen van de wereldwijde brancheorganisatie IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions) haar heropeningsrichtlijnen.

De Europese parken konden in 2020 heropenen met een industriestandaard van vier tot tien vierkante meter per bezoeker. “Onze inschatting is dat 20 vierkante meter per gast volkomen ongegrond is op basis van de beschikbare feiten”, vertelt Andreas Andersen, CEO van Liseberg.

Buiten de afstandsregel bevat het conceptvoorstel nog andere regelingen om besmettingen in de parken te voorkomen. Bij deze voorstellen waren de parken wél betrokken toen ze ontwikkeld werden en ze zijn ook klaar voor om die uit te voeren.

“In onze dialoog met de gezondheidsinstantie hebben we duidelijk gemaakt dat de eisen van vierkante meters niet op zichzelf kunnen staan, maar moeten worden aangevuld met aanvullende maatregelen die het risico op besmetting tot een minimum beperken, zoals regels voor de consumptie van voedsel en vooraf geboekte tickets. Met deze maatregelen is het extra opmerkelijk dat een gast 20 vierkante meter nodig heeft”, vertelt Andreas Andersen.

Als het voorstel voor regelgeving zou worden aangenomen, zou dat grote gevolgen hebben voor de activiteiten van de pretparken in 2021. Voor zowel Liseberg als Gröna Lund, die sinds het najaar van 2019 gedwongen gesloten zijn, betekent het voorstel dat het erg moeilijk wordt om de parken te openen waardoor ze twee jaar op rij gesloten zullen moeten blijven.

“De regel zou betekenen dat we amper een break-even kunnen draaien. Dit betekent dat het duurder zou zijn om de parken open te houden dan om ze gesloten te houden”, vertelt Andreas Andersen.

Liseberg en Gröna Lund hebben, via de Zweedse Amusement Park Association, een bezwaarschrift ingediend bij de gezondheidsinstantie. Hopelijk komt hierop nog een positief gevolg.

 

Bron: Persdienst Zweedse parken