Nederlands pretpark De Valkenier overweegt permanente sluiting

Het Nederlandse familiepretpark De Valkenier twijfelt aan haar toekomst. De directieleden van het park willen iets veranderen aan de huidige toestand van het park als regionaal park. Volgens hen moet De Valkenier uitbreiden om stand te kunnen houden in de markt, anders heeft openblijven geen zin.

 

De Valkenier werd geopend in 1932 in het Nederlandse dorp Valkenburg en is daarmee een van de oudste pretparken van Nederland. De afgelopen jaren werden er nog verschillende nieuwe attracties geopend. Zo opende in 2016 een verkeerspark op het water en in 2017 opende een piratenboot, een blotevoetenpad en de butterfly attractie “Vliegende Schatkist”. In 2019 opende dan weer de achtbaan Krummel.

In een interview met het tijdschrift Chapeau vertellen directieleden Huub Otermans en Albert Otermans dat er iets moet veranderen aan De Valkenier. Ondanks de vele nieuwe attracties vinden ze dat het park moet uitbreiden met grotere en spectaculairdere attracties om mee te gaan met de tijd. “De achtbanen moeten hoger en sneller en liefst nog overkop gaan”, laten ze weten aan het tijdschrift.

“Indien we niet mee gaan met de trend, dan verliezen we onze plek in de middenmoot”, vertelt Otermans. “Als we niets doen, dan gaan we achteruit en dan is het park ten dode opgeschreven. Daarom willen we graag uitbreiden met grote nieuwe attracties, maar dat zullen de buurtbewoners vast niet leuk vinden”.

Het park ontvangt ieder jaar ongeveer 150.000 bezoekers, maar om grote nieuwe investeringen rendabel te maken, zou dit moeten groeien naar 500.000 bezoekers per jaar. Om dit doel te halen zal het park veel meer dagen open moeten zijn en van een seizoenspark naar een park evolueren dat het ganse jaar open is. Ook hiervoor vreest de directie veel weerstand van de buurtbewoners die nu al regelmatig klagen.

Als er geen nieuwe grote attracties kunnen komen, ziet de directie als uitweg het pretpark te sluiten en de grond een nieuwe bestemming te geven. Ze denken bijvoorbeeld aan een nieuwbouwwijk en daarvoor is al zelfs een intentieverklaring getekend met Grouwels Daelmans Projectontwikkeling.

 

Bronnen: Looopings, Chapeau