Uitgetest: Max & Moritz – Efteling

De meeste mensen zullen zich 2020 ongetwijfeld herinneren als het jaar van Corona. Toch zullen Efteling-fans ook denken aan Max & Moritz, want ondanks de coronapandemie opende de Efteling dit jaar niet één, maar twee nieuwe achtbanen. Max & Moritz is een dubbele powered coaster die gebouwd werd door Mack Rides en geopend werd op zaterdag 20 juni. Wij als Themeparkfreaks waren er uiteraard ook snel bij om de nieuwigheid uit te testen.

 

Wachtrij, verhaal en thema

De attractie is gelegen in het themagebied Anderrijk en is gebaseerd op het gelijknamige verhaal dat gaat over twee kwajongens die zeven streken uithalen. In het originele verhaal loopt het slecht af met de twee jongens, al heeft de Efteling uiteraard voor een kindvriendelijke variant gekozen.

Je betreedt de wachtrij van de nieuwigheid via het Max & Moritz Plein, dat grondig vernieuwd werd. Er is ook een single riders line. De wachtrij bestaat grotendeels uit zigzaggen, al zitten er hier en daar ook zeer leuke interactieve elementen in. Zo is er het beroemde scheetkussenorgel en kan je op een andere plaats een watereffect laten afgaan door te pompen. Het is uiteraard allemaal gericht op kinderen, maar dat is tenslotte de doelgroep van de achtbanen. Het valt ook op dat de wachtrij enorm goed vooruitgaat en de capaciteit van de attractie erg hoog ligt. Aan het einde van de wachtrij moet je één van de twee banen kiezen: Max of Moritz.

Vervolgens kom je aan in het station, het enige deel van de oude Bob dat nog overeind staat. Het station is natuurlijk wel uitgebreid en een stuk mooier gethematiseerd. Aan de zijkanten hangen diverse attributen en aan het plafond zijn twee animatronics van Max en Moritz te vinden. Er bevindt zich ook een grote springveer die zich aanspant op het moment dat de treinen vertrekken.

Ritverloop

De twee treinen vertrekken uit het station in tegengestelde richting, waardoor ze elkaar onderweg kruisen en er leuke interactie is. Ook de natuur en de omgeving rond de achtbaan ziet er goed uit, alleen de loods van Fabula is nog een verbeterpuntje.

De rit zelf is gelijkaardig met diverse andere powered coasters en daardoor ideaal voor families en jonge kinderen. De achtbaan bestaat voornamelijk uit bochten en maakt twee rondjes, waarvan het tweede rondje iets sneller is. De leuke onboard muziek speelt daar erg goed op in door mee te versnellen. Daarnaast is er ook telkens wat te zien wanneer je door het station raast, bij Max zien we meester Lämpel boos naar buiten komen omdat de jongens buskruit in zijn pijp hadden gestoken. Bij Moritz zien we een animatronic op een scheetkussen springen.

Eindoordeel

Max & Moritz is als totaalplaatje een schitterende keuze voor de Efteling. Hou hierbij wel rekening dat de attractie voornamelijk bedoelt is voor kinderen en families. De achtbaan biedt niet het thrill niveau van de verwijderde Bob, maar qua thematisering en storytelling past hij veel beter op deze plek. De Efteling is er wederom in geslaagd om van een simpele powered coaster een echte, goede Efteling-attractie te maken.