Uitgetest: Symbolica – Efteling

“Illumina Fantasia Symbolica!”

 

Good things come to those who wait… Zeven jaar lang hebben Eftelingfans gewacht op de nieuwe darkride midden in het park, aangekondigd in 2010. Is zeven het sprookjesgetal? Loont de attractie voor het budget van Baron 1897 en Baron 1899 en de bijbehorende 150 minuten wachtrij de moeite? Of had men het beter bij alleen Polle’s Keuken kunnen laten?

 

In 1989 bedacht Hennie Knoet de mascotte van de Efteling: Pardoes, de Tovernar. Beginnend eerst op briefpapier, groeide het karakter uit tot het gezicht van het park. Hij draagt een grote narrenmuts met drie belletjes en een rood kostuum. Hij is de beschermer van de fantasie en woont in Symbolica. Symbolica kende ik voor het eerst door de cd-rom “Een wonderlijk avontuur met Pardoes de Tovernar” uit 2000. Dit is een “point & click” type spel waar je Pardoes moest helpen om Symbolica te beschermen tegen de boosaardige Pantagor en zijn partner Rattar. Om die te verslaan moet je in de wereld van de Efteling een achttal edelstenen vinden met de spullen en karakters die je onderweg tegenkomt. Als je Rattar tegenkomt dan moet je deze betoveren met tovertwinkels om hem weg te jagen. Helaas bevatte het spel een aantal vervelende bugs, waardoor de game ineens afsloot en je helemaal opnieuw moest beginnen.

 

 

In 2010 kondigde het park voor het eerst Hartenhof aan, een darkride over Pardoes. De beoogde locatie is de Brink midden in het park, een groot leeg plein waar men eigenlijk slechts tegen tienen  parkbezoekers opwachtte, om vervolgens richting ieder rijk de poort open te zetten. Twee van die poorten kwamen al uit op dezelfde weg, wat het idee van een “hub” zoals in de verschillende Disney Magic Kingdoms bijna nutteloos maakte. Het gebied zou een grote darkride gaan bevatten en een horecapunt met buitenuitgifte (koffie en donuts) en binnen een bediend pannenkoekenrestaurant. Hoewel de parkgasten al sinds 2012 pannenkoeken kunnen eten in de heel sfeervolle Polle’s Keuken, is de darkride nooit gebouwd en bleef de Brink een groot leeg plein. De Efteling koos namelijk ervoor om Aquanura aan te leggen in de Vonderplas bij de ingang van het park.

 

In 2016 veranderde dat beeld drastisch; de Brink werd ineens een heel stuk kleiner. Het eindresultaat heeft het meeste weg alsof je vanaf de mainstreet van Hong Kong Disneyland of het Disneyland in Anaheim afkomt. Er zijn echter geen winkels aan de beide kanten, en ook geen treinstation, maar aan het einde in het midden van het park vindt men wel een heel klein kasteeltje. De attractie bevindt zich vooral in de rotsachtige constructie waar het kasteeltje op staat, het laatste fungeert vooral als voorshow.

 

Voor het gebouw kun je direct rechtsaf een lange wachtrij in. Er zijn drie zigzagdelen en overal mogelijkheden tot het maken van shortcuts. Er is links vanaf de ingang ook een Single Riders Line, een concept dat de Efteling de laatste jaren steeds meer toepast. Deze bezoekers vullen de lege plaatsen op die over zijn in de voertuigen. Vaak hoeft men dan minder lang te wachten, maar er is een grote kans dat vrienden niet naast elkaar zullen zitten. De theoretische capaciteit is geraamd op 1400 personen per uur, maar de Efteling heeft al aangegeven dat nooit te kunnen halen. Het park schat de capaciteit op 1200 per uur, wat vergeleken met de andere drie darkrides in het park matig is. Zowel Carnaval Festival, Droomvlucht en Fata Morgana halen ruim over de 1600 personen per uur. De capaciteit van de wachtrij is ongeveer 150 minuten als deze volledig vol staat.

 

In de voorshow worden we begroet door de statige figuur O.J Punctuel. Deze lakei probeert onze komende audiëntie bij de koning zo perfect mogelijk te laten verlopen en leest allerlei willekeurige artikelen voor. Zodra iedereen binnen is en de deuren gesloten zijn, komt Pardoes op het toneel. Deze vindt uiteraard de op handen zijnde audiëntie maar saai en nodigt de bezoeker uit om te gaan waar de fantasie echt leeft. Met een effect dat ik tot nog toe alleen maar ken uit Mystic Manor (HK Disneyland) wordt de trap opengespleten en komt een geheime gang tevoorschijn.

 

Deze scene doet mij ontzettend denken aan het verhaal van Harry Potter and the Forbidden Journey (Universal Studio’s Islands of Adventure/Hollywood/Japan) waar Harry, Ron en Hermione inbreken als Dumbledore voorstelt om de open dag op Hogwarts de geschiedenis van Hogwarts te laten vertellen door Professor Bin. Iedere Harry Potterlezer weet dat deze docent extreem saai lesgeeft en daarom laten de helden van Gryffindor de echte toverwereld van Hogwarts zien.

 

De voorshow is met een hekwerk in twee delen gedeeld, vooraan staan de bezoekers uit de normale wachtrij en achterin is een klein strookje voor bezoekers uit de Single Riders-wachtrij. Zodra iedereen uit de normale ruimte in de volgende ruimte linksaf is gelopen, gaat deze doorgang dicht en opent er rechts de deur voor de Single Riders. De trappen naar beneden lopen door elkaar heen. Bezoekers uit de normale rij kunnen kiezen tussen de Heldentour, de Schattentour of de Muziektour. Single Riders kunnen uiteraard niet kiezen en krijgen hun route aangewezen als er plaatsen over zijn. Met 2 rijen van 3 personen per rij opstelling gebeurt dat redelijk vaak en zal je als Single Rider redelijk snel door het hele wachtproces heen zijn. Mindervaliden hebben een speciale ingang en missen daarmee de voorshow. Wat er aan de hand is wordt op een bord uitgelegd. Mindervaliden zullen ook slechts de Schattentour kunnen doen omdat er een speciaal karretje is gereserveerd voor hen.

 

Als je in het voertuig zit en de beugels dicht zijn, rijden de Fantasievaarders naar het indrukwekkende Observatorium. Ook hier staat een bijzonder mooie animatronic. Pardoes komt op en betovert de Fantasievaarder, daarna kom je bij het Panorama. In deze ruimte zie je de wereld van Symbolica bij nacht. De beste ruimte vind ik het Botanicum, welke verandert in een aquarium. Daarna beginnen de speciale gedeelten van de rit. Wie de schattentour heeft gekozen, wordt geleid naar een grote diamant. Met de touchscreens voorin de voertuigen kun je de diamant van kleur veranderen. Wie de Heldentour heeft gekozen, rijdt naar een tweetal ridderharnassen. Deze kunnen met elkaar vechten met de touchscreens. Wie de muziektour heeft gekozen, wordt geleid naar een aantal muziekinstrumenten. Deze kun je bespelen met het touchscreen. Er zijn nog drie andere routes: de Floratour, Faunatour en Keukentour, maar deze zijn er voor de show.

 

Zodra het speciale gedeelte erop zit, komen de karren weer bij elkaar en rijden we door de wijnkelder. We zien Polle met een hele stapel pannenkoeken voor een groot feestdiner, en uiteindelijk komen we in een grote zaal met de koning Pardulfus en O.J. Punctuel. Gelukkig zijn we op tijd voor een diner, met heerlijke geureffecten zou je trek krijgen. Nog gelukkiger; er zit niet zoals bij Droomvlucht direct horeca als je de attractie uit gaat! Pardoes betovert de Fantasievaarder opnieuw en met de touchscreens kun je tijdens deze scene het voertuig draaien. Daarna zit de rit erop en kan iedereen weer verder in de Efteling. Pantagor en Rattar komen in de gehele attractie niet voor.

 

Wat vooral opvalt, is dat de Efteling niet te betrappen is op iets wat niet is afgewerkt. Je kunt omhoog kijken naar mooi uitgewerkte plafonds en zelfs aan de vloer is zoveel als mogelijk gedacht. Uiteraard zie je de ‘trackless’ mechanismen in de vloer, maar ik denk dat die niet weggewerkt kunnen worden. Er zitten behalve speciale scenes per rit ook zoveel details in dat niet alles te zien is in één rit. Natuurlijk is Disney met Mystic Manor beter, maar zij hebben er ook een 5 keer zo hoog budget voor. Met “slechts” 35 miljoen euro heeft de Efteling een attractie neergezet die staat als een huis. Het interactieve gedeelte had van mij niet gehoeven, het voegt mijns inziens maar weinig toe. Het debat welke darkride in de Efteling het beste is, is mijns inziens ten einde; Symbolica wint van Droomvlucht en mijn favoriet Fata Morgana. Ik vind het fantastisch een darkride te hebben waar je overal naartoe kunt kijken zonder buiten de “kijkdoos” te komen (Droomvlucht). Bovendien heeft de attractie dat bijzondere betovereffect met lichtjes, iets wat de andere darkrides in het park niet hebben, en tevens buitengewoon mooie animatronics.

 

Voor wat Symbolica betreft in het Efteling-aanvalsplan is het simpel; ga er direct heen op openingstijd en anders kom terug in de namiddag als de rij is gezakt. Tussen 10:10 en 12:00 verwacht ik de langste rijen bij de attractie. De druk bij Baron 1898 is rond openingstijd weer een stukje afgenomen, omdat deze niet meer de laatste nieuwe attractie is. Houd er nog wel rekening mee dat veel bezoekers ook Baron 1898 nog moeten doen, dus Baron 1898 wordt in de middag weer iets drukker dan voorheen.

En de Brink? Die is weg. Er is nog wel een klein rond pleintje naast Symbolica aan het pad naar Marerijk. Ik denk dat ze in de winter hier een vuur gaan opzetten. Ik verwacht dat met de aankoop van 8 hectare extra ruimte achter de Python, dit voorlopig de laatste attractie is in het huidige park, met uitzondering van een eventuele uitbreiding in het Sprookjesbos natuurlijk. Wie weet wat de verre en nabije toekomst zal brengen naar de ontzettend sterke Efteling, maar tot die tijd: “Koester je fantasie, de bron van alle magie!”