Uitgetest: Vernieuwde Python – Efteling

Onze achtbaanspeciallist en Python kenner Jos Boudestein trok naar de Efteling om daar de vernieuwde versie van de Python te gaan uittesten. Het is niet de eerste keer dat de achtbaan vernieuwd werd. Jos neemt jullie mee in een reis door de tijd en beschrijft de verschillende versies en ervaringen die hij in de loop der jaren op de Python beleefde.

 

Geschiedenis:

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, en het is in de Efteling. Wat is het?

© Jos boudestein

Als je had geraden “de blauwe lucht”, dan heb je gelijk. Zowel de baan, als de boom, als de trein op de foto zijn inmiddels verdwenen. Bovendien kun je ook niet meer op deze locatie komen om een dergelijke foto te maken!

De Python, wie kent hem niet? Als er een achtbaan bekend is bij mij in de regio, dan is het die mooie witte baan die sierlijk twee loopings en twee kurkentrekkers maakt achterin het Ruigrijk van de Efteling. Tevens de achtbaan zonder een verhaal. De baan heeft een dusdanige historie opgebouwd dat een verhaal niet eens meer nodig is. Python is een icoon, ze was al legendarisch bij aanbouw en 37 jaar later is de baan nog zo belangrijk dat de Efteling er voor gekozen heeft de slang te laten vervellen.

In 1980 zou de Python al moeten openen, echter protesteerde actiegroep “de Twee Kwartieren” tegen de uiteindelijke bouw. Na een hoop vertraging die zelfs tot een protestmars leidde opende in 1981 de eerste versie van de Python.

Deze eerste versie kan ik weinig over vertellen, dit is namelijk de enige variant die ik nooit zelf heb gedaan. Ik kan mij de Arrow-trein nauwelijks herinneren. Voor zover ik weet zijn er slechts drie achtbanen in Europa waar dit type trein nog op te vinden is: de Flying Tiger in Zoo, Safari und Hollywoodpark Stukenbrock in Duitsland, EuroLoop in Europark in Vias en de Apocalypse in Adge, Frankrijk. In 1996 werden deze vervangen door de Vekoma trein waarin ik in 2001 mijn allereerste rit deed. Ik was vroeger niet echt de held, maar de Python moest ik toch echt eens doen voordat ik naar Six Flags kon. Ook van die eerste rit kan ik me weinig meer herinneren, behalve dat ik het goed genoeg vond om lekker door te gaan naar Six Flags Holland en heel veel andere parken… (al heeft Troy in Toverland vooral daarvoor gezorgd, daarna ging het ineens heel hard want ondertussen tel ik 1060 achtbanen!). De tweede generatie treinen vind je onder andere nog op Xpress in Walibi Holland.

© Efteling
© Efteling

 

De KumbaK trein van 2005 ken ik misschien nog het beste, mede omdat Python tegenwoordig concurrentie ervaart van Baron 1898 en van Joris en de Draak. Het was een vrij open treintje waardoor je heel laag op de baan zat. De beugels waren vrij hard en hydraulisch en konden daarom vrij strak gaan zitten. Tevens kende de baan wat extra tikken (met name bij de eerste corkscrew voorin) waardoor de rit vrij oncomfortabel werd ervaren. Deze trein was ook te vinden op Sea Viper in Sea World Australie, maar deze achtbaan is inmiddels verdwenen.

© Jos boudestein

 

De Python is er nog wel en in 2011 kwam de vierde iteratie. Dit keer is het een Vekoma MK 1212. Deze trein is op velerlei achtbanen te vinden en wordt vaak gezien als een goede oplossing voor een vrij ruig baanverloop, dankzij de flexibele rubber vesten worden schokken veroorzaakt door de baan beter opgevangen. Het maakt de baan niet magischerwijs soepel natuurlijk, maar het helpt om van een vrij pijnlijke ervaring naar een prima te tolereren achtbaan te gaan. Het leek inderdaad alsof de Python uit de fontein van de Eeuwige Jeugd had gedronken, want wat reed ze toch heerlijk! Het lage uiterlijk mis ik stiekem wel, maar als het om de rit gaat is het een enorme verbetering. Voor iedereen met amnesie staat er met koeienletters het logo in de voorkant van iedere wagon.

© Jos boudestein

 

Nieuwste versie uitgetest:

Zeven jaar later is alle track na de first drop vervangen. Zodoende wordt de baan weer een stuk soepeler, onder andere de rare tikken bij de tweede looping en eerste kurkentrekker zijn niet meer te vinden. Echter, wat is die gekke terugslag (vooral achterin de trein te voelen) tussen de twee kurkentrekkers? Alsof je net als in RCT het hele corkscrew-element afmaakt en daarna de volgende begint. Momenteel is het gewoon een gekke beweging, maar misschien is het een gemene tik in wording in de komende 25 seizoenen. Verder is de boel uiteraard heel erg kaal, maar dat gebeurt altijd als je “nieuwe” stukken baan neerzet. Bovendien klinkt er een raar zoefgeluid wat er eerst niet was. Al met al kan de Python weer jaren mee en kunnen er nog vele generaties genieten van deze legendarische klassieker in de Efteling.

Anyway, credit 1060,7!