Schwarzkopf Katapult Coaster in opbouw nabij Dortmund

Vandaag komt Themeparkfreaks met fantastisch nieuws naar buiten. In Schwerte, een Duits dorpje nabij Dortmund, is momenteel een Schwarzkopf Katapult looping coaster in aanbouw. Het gaat om een exemplaar dat al 17 jaar niet meer gezien is. Onze redactie ging ter plaatse en dit leverde heel wat leuke beelden op.

 

In het Duitse dorp Schwerte is momenteel iets heel bijzonders aan het gebeuren. Daar wordt namelijk een Katapult rollercoaster opgebouwd die gemaakt werd door de legendarische achtbaanfabrikant Schwarzkopf. Het is de Duitse exploitant Schafer die de attractie op zijn terrein aan het opbouwen is.

 

Oude Silberpfeil uit Skyline Park:

De rollercoaster werd in de jaren tachtig gebouwd door Schwarzkopf. Van 1997 tot 2000 stond de achtbaan als Silberpfeil in het Duitse pretpark Skyline Park. De Katapult coaster bevat een lancering en een looping en is zeer compact gemaakt om ook op het kermiscircuit te kunnen reizen.

In 2001 werd de Silberpfeil volledig gerenoveerd door de Duitse exploitant Löwenthal die de achtbaan overgekocht had en in opslag legde bij zijn loods in Bremen. In 2003 koopt de Zwitserse exploitant Hans-Ulrich Arpagaus de attractie over en reist daarmee door het land. De achtbaan krijgt de nieuwe naam Katapult en doet enkele Zwitserse kermissen aan.

 

Duikt na 17 jaar opnieuw op:

Op het einde van dat jaar verdwijnt de Katapult uit het beeld. 17 jaar lang weet niemand waar die is en of die zelfs nog bestaat. Tot nu, want ondertussen blijkt de Duitse exploitant Schafer deze te hebben opgekocht. Wat Schafer van plan is met de achtbaan is voorlopig nog erg onduidelijk. Mogelijk wordt deze gerenoveerd om verkocht te worden of wil hij de achtbaan terug opnieuw op het kermiscircuit brengen.

Hoe dan ook lijkt het erg positief te zijn dat de trackdelen niet zomaar op het terrein liggen, maar dat ze nu worden opgebouwd. Dit geeft aan dat Schafer iets van plan is met de achtbaan. Onze redactie ging ter plaatse en nam verschillende toffe foto’s.

Kermis:

Of de attractie opnieuw op de Duitse kermissen zal rondreizen, is nog compleet onduidelijk. Wel staat vast dat de afgelopen jaren erg veel grote Duitse transportabele achtbanen zijn verdwenen waardoor er een groot gat is ontstaan in het aanbod.

Zo verdween eind vorig jaar compleet onverwacht de dubbele looping coaster Teststrecke naar Saudi-Arabië. De achtbaan werd opgekocht door de Engelse exploitant Mellors tezamen met meer dan 20 andere Europese attracties om in het verre oosterse land de kermiswereld te introduceren.

Begin dit jaar werd dan bekendgemaakt dat ook de Spinning Racer, een grote achtbaan met draaiende karretjes, wegens het succes van de kermissen in Saudi-Arabië, eveneens naar het verre land zou verdwijnen. Daarnaast werd de indoorcoaster Black Hole in 2019 definitief van de kermis gehaald en kreeg deze een vaste plaats in Freizeit-Land Geiselwind als Drachen Höhle. Dat zelfde pretpark kocht een jaar eerder ook al de looping coaster Cobra over.

Verder staat de grootste mobiele indoorachtbaan ter wereld, Höllenblitz, ook al twee jaar lang in Serengeti Park en draait die daar haar rondjes als Safari Blitz. Tot slot staat de Euro Coaster dit jaar in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater. Kortom allemaal grote achtbanen die onlangs van het Duitse kermiscircuit verdwenen of er tijdelijk niet actief zijn. Het zou dus erg leuk zijn mocht er een nieuwe looping coaster opnieuw gaan rondtoeren in Duitsland.

 

Foto’s: Tim Druyts (Themeparkfreaks.eu)