Sfeerverslag: Walibi Holland – 13 juli 2020

Op een zomerse maandag bezochten mijn vrouw Hannelore en ik Walibi Holland. Wie aan dit park denkt, denkt automatisch aan achtbanen als Untamed, Goliath en Lost Gravity. Dit park heeft heel wat goede achtbanen in hun aanbod om je een hele dag te vermaken. Vroeger was dit park in handen van de Amerikaanse pretparkgroep Six Flags en dit merk je tot op vandaag nog altijd. Het park voelt Amerikaans aan door 6 spectaculaire achtbanen. Bij de top achtbanen staan er net zoals in Amerika het logo van de achtbaan in het groot voor de ingang. Nu is dit park in handen van de Franse Compagnie des Alpes waarvan ook het Belgische Walibi en de Franse Walibi-parken deel van uit te maken. Tijd om dit park te ontdekken! #hardgaan

 

Door het coronavirus dien je nu te reserveren via smartphone om bepaalde attracties te kunnen doen. Toen ik om 10 uur aan de ingang van het park stond en mijn eerste attractie wilde reserveren lukte dit niet. Ik ben dan maar vliegensvlug naar de Guest Service geweest, waar een vriendelijke parkmedewerker het probleem in een mum van tijd had opgelost. Er stond nog nergens een wachtrij en we kozen uiteraard als eerste attractie voor Untamed. We verlieten het mooie inkomplein en liepen door naar onze eerste achtbaan van vandaag

Onderweg had ik nog tijd om enkele sfeerfoto’s van Wilderness te nemen, dit is het themagebied rond Untamed. Hier neemt de wildernis het over en laat het park de natuur de vrije loop. Het draaiend huis Merlin’s Magic Castle is ook in dit themagebied opgenomen. Dit kasteel hebben ze voorzien van graffiti. In de verte zagen we Untamed al tussen de bomen opduiken.

We lieten de barcode die we gekregen hadden scannen en ik maakte al direct de volgende reservering, ditmaal voor Lost Gravity. Het viel mij ondertussen op hoe mooi de wachtrij wel  geworden is. Vorig jaar was dit nog een kaal ogende wachtrij met weinig sfeer. Maar nu merk je dat de natuur zijn werk doet en het hier langzaam aan het overnemen is. Ondertussen hadden we station bereikt en kregen we de eerste rij toegewezen. Daarmee was ik blij want vorig jaar heb ik deze achtbaan ook kunnen doen en toen kreeg ik telkens de middenste rij. Het duurde even voor de poortjes open gingen door wat opstart problemen maar we vlug konden instappen. We klikten het gordeltje vast, de parkmedewerkers deden onze beugels dicht. Wanneer de muziek begint te spelen weet je dat het gaat beginnen. De rit begint met een ‘outside banked corner’, dit is een naar buiten gebogen bocht van 45 graden. Vervolgens neem je de 36,5 meter hoge lifthill en stort je vervolgens met een hellingsgraad van 80 graden naar beneden. Aan een razende snelheid ga je over een klein heuveltje met de naam ‘micro bunny’. Dan neem je vervolgens een uniek element, namelijk de ‘270 degrees double inverting corner stall’. Voor mij is dit het beste element tijdens de hele rit, je gaat 2 keer overkop in 1 element. In dit element draai je 270 graden, je houdt deze positie even vast en je draait vervolgens gewoon terug. De ‘hangtime’ in dit element is fantastisch, zeker in combinatie met de snelheid waar je ermee door raast. Daarna volgen er een paar geweldige airtime heuvels. De achtbaan valt nu niet meer stil en sleurt je alle kanten op die hij maar kan. De derde inversie is een ‘step-up underflip, wat direct gevolgd wordt door een bocht om te beginnen aan de finale van deze top achtbaan. Er volgen opnieuw wat airtime heuvels en je krijgt er de 4 de inversie. De ‘140 degrees stall’ zoals hij genoemd wordt. Er volgen nog meer airtime heuvels waarna je de rit afsluit met een ‘uphill barrel roll’. Hier volgen de remmen en kan je eindelijk op adem komen.

Deze achtbaan zorgt voor een immens krachtige rit, hij heeft een hoge snelheid en sleurt je alle kanten uit. Er is extreem veel airtime, die worden afgewisseld door unieke inversies. Het is voor mij de beste achtbaan van Nederland en zal dat waarschijnlijk nog lang blijven.

Doordat we wat tijd verloren hadden in het station was onze vorige reservatie voor Lost Gravity verlopen. Gelukkig was er maar 10 minuten wachttijd voor Goliath, die we dan ook direct reserveerden. We besloten direct door te gaan naar de vernieuwde Speedzone waar deze achtbaan zich bevindt.

Uiteindelijk bereikten we Goliath. Deze Mega Coaster van Intamin is 46,8 meter hoog en heeft een snelheid van 106 km/u. Dit is dus de hoogste achtbaan van de Benelux. Maar volgend jaar komt daar verandering in want dan opent Walibi Belgium, het zusterpark van Walibi Holland ook een Mega Coaster en deze zal dit record verbreken met een achtbaan van 50 meter hoogte.

In de wachtrij moesten we nog een kleine 5 minuten wachten alvorens we konden instappen. We kregen een plaatsje in het midden waarna we omhoog werden getakeld op de lifthill. Wat daarna volgt is een rit vol airtime en snelheid. Eerst duik je naar beneden en schiet je vervolgens direct weer omhoog, deze hoge airtime heuvel zorgt voor de eerste airtime op deze achtbaan. Je duikt opnieuw naar beneden waar je een flauw bochtje neemt om vervolgens terug naar boven te gaan. Er volgt een draai naar rechts, net niet overkop en je duikt vervolgens in een grote bocht laag bij de grond. Hier is de snelheid heel erg voelbaar en voel je de druk op je borstkas duwen. Er volgt nog een licht heuveltje en daarna krijg je weer een soortgelijke bocht als daarnet. Nu zetten we koers richting mijn favoriete deel van deze achtbaan, namelijk de kleine airtime heuveltjes. Na een paar keer op en neer te gaan eindigt de rit met een bocht en natuurlijk de remmen.

Goliath mag je van mij gerust naast Untamed plaatsen, dit zijn de 2 absolute toppers van het park. De airtime op deze baan is fantastisch alsook de snelheid die je bereikt in deze achtbaan. De 2 grote bochten zijn ook een prettige toevoeging aan deze achtbaan. Ik mis persoonlijk wel wat unieke elementen tijdens de rit, deze heeft Untamed dan weer wel.

Ik had tijdens het wachten in de wachtrij de volgende reservering gemaakt. En natuurlijk nam ik steeds de attractie met de kortste wachttijd. Dit was nu het geval voor El Rio Grande. Dit is de rapid river van het park. In de wachtrij stonden er nog 4 gezinnen of stellen voor ons, dus hoefden we niet lang te wachten. De rapid river zelf is niet het speciaalste of spectaculairste baanverloop. Het parcours bestaat vooral uit een paar kleine golven waar de boot tegenaan vaart. We bereikten het station dan ook redelijk droog, wel jammer op een warme zomerdag waar je gerust wat water in je nek kan gebruiken.

De volgende reservatie was ondertussen ook al aangevraagd. Dit keer moesten we langer wachten, voor we ons naar de ingang van de attractie konden begeven. Namelijk een halfuur. We hadden een reservatie voor Xpress: Platform 13 gemaakt. Deze achtbaan heeft hetzelfde baanverloop als Rock ‘n Rollercoaster in Walt Disney Studios, er is 1 groot verschil, namelijk deze is in de buitenlucht. Na een kleine wandeling door het park, kwamen we aan bij de wachtrij. Na het scannen van onze barcode, reserveerde ik direct de volgende attractie want de wachttijden liepen al op naar 1 uur. Maar eerst genieten van deze achtbaan natuurlijk en dat genieten gebeurde al in de wachtrij. De wachtrij is namelijk gethematiseerd als een metrostation en dat is werkelijk prachtig gedaan. De thematisatie ligt bij deze achtbaan hoog en mochten ze gerust door getrokken hebben naar de andere attracties. Xpress: Platform 13 is dus een lanceer achtbaan van Vekoma. De achtbaan zelf kun je best omschrijven als een achtbaan spaghetti want alles loopt door elkaar. Na de stevige lancering raas je direct door 2 inversies. De rit valt nergens echt stil, het enigste minpuntje is dat de achtbaan wat schudt, waarschijnlijk zal zijn 20 jarig bestaan daar wel iets mee te maken hebben. In totaal gaat deze achtbaan 3 keer overkop en kunnen we spreken van een geslaagde rit. Op naar de volgende attractie!

Het werd ondertussen al 12u30 en we besloten eerst iets te eten. Voor de volgende attractie was toch wachten tot 13u15, dus hadden we ruim de tijd. Alleen was het ondertussen zo druk geworden dat er overal wel een wachtrij stond aan de kraampjes. Uiteindelijk vonden we een kraampje naast de logflume met een iets kortere wachtrij. We bestelden een pakje friet en een frikandel en zochten naar een plekje om te zitten. Dit werd uiteindelijk een zitbank aan de achterkant van Lost Gravity. Dit werd toch onze volgende attractie door onze aangevraagde reservering. Na het eten konden we direct gaan aanschuiven in de wachtrij van de achtbaan. Hier hebben we ook nog eens 15 minuten gewacht, gelukkig is deze achtbaan dat wel waard. Deze achtbaan is een Big Dipper van Mack Rides en was ook de eerste die van dit achtbaan type werd gebouwd. Het verhaal rond deze achtbaan is dat er een meteoriet op de aarde is ingeslagen waardoor de zwaartekracht weg is. Zo staat er een helikopter op zijn kop, hangt er terras aan het plafond of zijn de automaten op hun kop gedraaid. Ook de achtbaan past volledig in dit thema want je voelt verschillende G-krachten tijdens de rit. Deze geven je het gevoel van gewichtloosheid.

De rit zelf begint met een stevige eerste drop. Je neemt direct daarna een klein airtime heuveltje gevolgd door een rare bocht. Dan is er een grote airtime heuvel waarbij je heel goed uit je stoeltje wordt gelift. Je gaat terug een beetje naar boven, er volgt nu een bocht. Nu wordt het karretje bijna volledig afgeremd en ga je heel traag de eerste inversie in. Het treintje rolt verder naar beneden, neemt een paar bochten en gaat daarna inversie nummer 2 in. Na wat kleine heuveltjes en de laatste bocht kom je terug in het station. Deze achtbaan heeft een hele mooie lay-out maar ook een tof en uniek ritverloop, zeker een aanrader.

We hadden ondertussen ook al een reservatie gemaakt voor Speed of Sound. Alleen was er nu een wachttijd van anderhalf uur en dit was eigenlijk zo bij alle attracties die je moest reserveren via je smartphone. Er stond nog een attractie aan de ingang waar ik heel graag in ga en dat is het reuzenrad. Doordat we toch meer dan tijd genoeg hadden, deden we 2 ritjes en genoten we van het zicht op de achtbanen.

De wachttijd was nu nog zo’n 45 minuten en we besloten eerst nog wat door het park te slenteren om de tijd te doven. Na wat wachten bij de niet zo vriendelijke fontein op het plein voor Speed of Sound, konden we eindelijk aanschuiven in de wachtrij.

Speed of Sound is een boomerang coaster van Vekoma, het verschil met deze boomerang in vergelijking met andere is dat deze niet zo veel schokt. Hij heeft ook andere beugels dan gewoonlijk en er is muziek aan boord. Na een korte wachtrij deden we ons ritje. Eerst achteruit naar boven, vervolgens raas je enkele seconden later door het station naar de Cobra Roll. Je neemt vervolgens de looping en het treintje wordt terug naar boven getakeld. Daar wordt hij gelost en doe je alles nog eens in zijn achteruit. Deze lay-out is natuurlijk krak hetzelfde als bij Walibi Belgium en Bellewaerde. Dit zou zelfs de meest verkochte achtbaan ter wereld zijn, heb ik mij laten vertellen.

Bij onze volgende reservatie moesten we wederom lang wachten. Zo’n kleine 2 uur. Wat moet een mens dan? We aten een ijsje, deden nogmaals een kleine wandeling door het park of bestelden iets om te drinken.

Maar 2 uur wachten kan soms lang zijn. Maar na 2 uur was het dan zover en konden we direct doorlopen richting ons bootje. Het baanverloop is vrij simpel en vergelijkbaar met dat in Walibi Belgium. Deze gaat ook op een gegeven moment achteruit. De hoogste drop sluit uiteindelijk de rit af. Doordat de controleur bij het buitenkomen, plots niet meer te zien was aan de ingang konden we zelfs nog een tweede ritje maken. Wij waren duidelijk niet de enige met dat gedacht, maar de wachtrij werd nooit echt lang. Uiteindelijk stond hij na onze tweede rit er toch terug.

Ondertussen was het al 18u30, het park sloot om 20 uur en ik wilde zeker nog eens Untamed doen. Gelukkig waren de extreme wachttijden al voorbij en werd er overal een halfuur tot een uur gerekend. We reserveerden voor Untamed maar eerst deed ik nog een ritje op Blast. Dit is een Top Spin van Huss. Zo’n attractie kan ik nooit links laten liggen en ik was ook blij dat ik deze hier ook eens gedaan had. Er zat bij deze wel een extremer stuk in dan gewoonlijk, hierbij bleef het apparaat zo’n 10 seconden hangen. Het bloed steeg naar je hoofd en je voelde de druk toenemen. Heel tof om eens te ervaren.

We sloten onze dag af met nog een rit Untamed en Goliath. We kwamen om 19u55 van Goliath af en ik zag dat we nog konden reserveren voor nog een ritje op El Rio Grande. We waren het voorlaatste bootje dat ze vulden en konden zo in deze attractie onze dag afsluiten.

 

Walibi Holland vind ik heel tof park maar kom hier zeker niet voor themagebieden zoals in Toverland of de Efteling, dat vind je hier zeker niet. Er zijn wel enkele mooie wachtrijen en attracties zoals dat bij Lost Gravity en Xpress: Platform 13 het geval was, maar meer thematisatie moet je zeker niet verwachten. Wat je hier wel vindt zijn top achtbanen. Goliath maar vooral Untamed is om van te watertanden en ook de rest van de achtbanen in het park zijn toffe aanvullingen. Het personeel is in dit park heel vriendelijk en behulpzaam en het park zelf is proper en net.

Als laatste zou ik het nog eens willen hebben over het reservatiesysteem bij de top attracties. Is het handig? Ja zeker, als het park niet volgepropt zit met bezoekers en je geen 2 uur moet rondlopen om je volgende achtbaan te kunnen doen.

Uiteraard is dit nu enkel door de coronamaatregelen in het park. De treinen werden echter maar voor de helft gevuld. Verder probeert het park wel te letten dat de bezoekers de 1,5 meter respecteren maar jammer genoeg kunnen zij niet overal controleren en trekken veel bezoekers hun dit niet aan. Maar wat minder bezoekers in het park zou je dag wel wat aangenamer maken.

Maar genoeg geklaagd, we hadden een fantastische dag, vol met prachtige achtbanen. We hebben enkele toppers 2 keer kunnen doen doordat het park langer open was. Het weer was ook prachtig en we zijn kunnen hard gaan! Tot ziens Walibi Holland!