Uitgetest: Mundo Amazonia & Amazonia – Bellewaerde Park

Onlangs opende Bellewaerde Park het nieuwe gebied Mundo Amazonia met daarin twee nieuwe attracties. Als eerste is er de Spinning Rapids met de naam Amazonia. Deze spectaculaire waterattractie werd gebouwd door het Zwiterse Intamin. De andere nieuwe attractie in deze zone is Brazilian Buggies, een Family Coaster gebouwd door Zamperla. De volledige nieuwe zone heeft een prijskaartje van maar liefst 21 miljoen euro.

 

De bouw van het nieuwe gebied

In 2022 werd bekend dat Bellewaerde Park de Keverbaan zou sluiten. Na meer dan 41 jaar werd de achtbaan op pensioen gestuurd en werd de baan afgebroken. Dat men het in Bellewaerde Park dit keer goed wilde aanpakken werd al snel duidelijk, want de volledige Western zone werd met de grond gelijkgemaakt. Daarna startte de bouw en verscheen dit jaar een volledige nieuwe zone met daarin de prachtige waterattractie Amazonia.

Amazonia werd gebouwd door het Zwitserse bedrijf Intamin, onder andere bekend van de achtbanen Taron (Phantasialand) en Kondaa (Walibi Belgium). De attractie is een Spinning Rapids, en is zelfs een prototype hiervan. Deze wildwaterbaan heeft allerlei speciale elementen die je verder in deze Uitgetest kan ontdekken.

Spinning Rapids: Amazonia

Voor de nieuwe zone en attracties werden een heleboel planten aangekocht en geplant. Daarvan vind je er een groot deel terug in de wachtrij. De wachtrij loopt overigens ook onder de lift hill en onder een stuk van de halfpipe. Aan het einde van de wachtrij vind je natuurlijk het station terug. Het station van deze attractie ziet er goed uit, het is proper en verzorgd. Later zou er nog meer decoratie aangebracht worden, al vind je er nu al heel wat details terug.

Tijdens de rit zal je op een schuine lift naar boven getakeld worden. Eenmaal boven begint een afdaling waar je zal spinnen en op het einde nat kan worden. Dan volgt er een rustig stuk waar je langzaam vaart naar de tweede lift. Deze lift is een verticale draaiende lift en brengt je naar het punt waar je richting de halfpipe vaart. In de halfpipe dender je naar beneden en glijd je heen en weer totdat je in de vaargeul terechtkomt. Na een laatste rustig stuk vaar je het station terug binnen, waar er nog een verrassing wacht. Net voordat je het station binnenvaart volgt er nog een vrije val van 5 meter in het donker. In de bootjes is er momenteel een maximumgewicht van 420 kilo per boot.

 

Brazilian Buggies

Amazonia mag dan misschien wel gebouwd zijn op de plek van de Keverbaan, de enige echte vervanger van deze achtbaan is Brazilian Buggies. Voor wie de insteek van deze kinderachtbaan nog niet doorheeft, de wagentjes zijn kevertjes. Dit keer echter niet het diertje, maar wel de auto. Een subtiele verwijzing naar de Keverbaan met zelfs een kleurrijke Volkswagen Kever voor de ingang van de attractie. Brazilian Buggies is gebouwd door Zamperla, een Italiaans bedrijf. De achtbaan is 4,6 meter hoog, 92 meter lang en heeft een topsnelheid van 27 km/u. Er is één trein met plaats voor 12 passagiers.

 

Onze ervaringen

Hoewel Bellewaerde Park de laatste jaren niet echt uitblonk in het bouwen van nieuwe attracties, lagen de verwachtingen voor Amazonia toch redelijk hoog. Intamin weet als geen ander hoe het een spectaculaire attractie moet bouwen en ook de statistieken zijn best spectaculair te noemen. Er is een maximale hoogte van 19 meter, wat voor dit type attractie best hoog te noemen is. Toen we Mundo Amazonia betraden werden we vrijwel onmiddellijk verrast door het prachtige gebied. Met felle kleuren en veel groen lijkt het ondanks het wat mindere weer toch een prachtige dag. De wachtrij loopt overigens door het vele groen en brengt ons meteen in de juiste sfeer. Dit zal binnen een paar jaar een prachtige wachtrij zijn, wanneer alle planten al een paar jaar hebben kunnen bloeien en groeien.

In het station merken we dat er gekozen is voor simpele materialen die samen met de vele planten prachtig tot hun recht komen. Ook de vele kleine details in het station maken het een aangename omgeving. De rit begint met een schuin draaiplatform, dat ons bootje brengt naar de schuine lift hill. Die brengt ons in sneltempo naar boven, waar de rit pas echt begint. We wisten dat deze attractie een Spinning Rapids is, maar dat ons bootje zo hard zou gaan spinnen hadden we niet verwacht. Dat we vervolgens een gigantische golf in onze nek zouden krijgen, nog veel minder. De eerste afdaling was vrijwel onmiddellijk een succes. Dan moest het echte werk nog beginnen, namelijk de verticale draailift en de halfpipe. De lift zelf is een rustiger stuk in de attractie en bouwt voornamelijk de spanning op naar het element en zelfs de eyecatcher van de attractie. De halfpipe is indrukwekkend wanneer je bovenaan start en naar beneden glijdt. Door de vele waterstralen die de boot moeten sturen word je hier vrijwel meteen nat. Na een paar keer heen en weer te glijden komen we terecht in de vaargeul naar het station. Nog aan het bekomen van de geweldige rit, volgt dan het dessert. Dat is een vrije val van 5 meter in het donker. We wisten dat die erin zit, maar toch werden we verrast door de diepte en het aantal keer dat we op en neer gingen. Wanneer je in de zogenaamde mijnschacht zit zal je zelfs groene edelstenen zien.

Bellewaerde Park wil met deze attractie prijzen winnen en dat zal volgens ons ook wel lukken. Amazonia is prachtig, verrassend en nat. Wat wil je nog meer van een waterattractie? Ook de kinderachtbaan recht tegenover Amazonia is een welgekomen toevoeging voor het park. In het gebied vinden we ook de oude log flume terug. Later komt er ook een mini-variant van de log flume in dit gebied terecht. Als je dan ziet dat er in hetzelfde gebied ook nog een souvenirshop, toiletgebouw en een horecapunt is toegevoegd, kunnen we niet anders dan besluiten dat Bellewaerde Park het fantastisch goed gedaan heeft en terecht trots mag zijn op deze investering!