Uitgelicht: Typhoon – Bobbejaanland

Deze Eurofighter in het Belgische pretpark Bobbejaanland werd gebouwd door de Duitse bouwer Gerstlauer in 2004. De achtbaan verving de Looping Star, een iconische achtbaan voor het park die geopend werd in 1979 en sloot in 2003.

typhoon copy

 

Typhoon beschikt over 8 treinen in totaal. In elk treintje kunnen 8 personen plaatsnemen, 4 op de eerste rij en 4 op de tweede. De lengte van de baan bedraagt 670 meter en men haalt er een topsnelheid van 80 km/h op.

Kenmerkend voor dit type rollercoaster is de speciale lifthill. Nadat je met de trein het station hebt verlaten, maak je eerst een bocht en dan kom je terecht op de 25,7 meter hoge lifthill. Vervolgens wordt het karretje loodrecht omhoog gehesen via een stalen ketting. Eenmaal boven maakt het treintje een draai zodat het weer horizontaal staat. Maar veel tijd om te genieten van het uitzicht is er niet, want meteen val je weer naar beneden, dit met een hellingsgraad van maar liefst 97°.

Na deze vrije val ga je door een looping met een diameter van 19 meter. Tijdens de rest van de rit onderga je nog heel wat andere achtbaanelementen zoals een heartline roll, een horizontale loop, een dubbele heartline roll en enkele drops.

Tijdens een ritje, dat 1 minuut en 30 seconden duurt, ervaar je krachten van 5 G.