Mack Rides ontwikkelt nieuwe flat rides met water- en splasheffecten

De Duitse fabrikant Mack Rides is in alle stilte bezig met de ontwikkeling van een nieuwe generatie flat rides. Dat is te zien in documenten van het Duitse patentbureau die Themeparkfreaks boven water heeft weten te halen. De attracties worden een kruising tussen ordinaire flat rides en waterattracties.

 

Met de lancering van de PowerSplash in 2016, met Pulsar in Walibi Belgium, heeft de Duitse fabrikant Mack Rides een combinatie van een grootschalige gelanceerde achtbaan en een waterattractie op de markt gebracht. Nu blijkt dat de achtbaanfabrikant ook aan het werk is om andere grote attracties van water- en splasheffecten te voorzien. Dat is te lezen in een patentaanvraag die Themeparkfreaks in handen kreeg. Het gaat hier om enkele klassieke flat rides die Mack Rides in een modern jasje zou steken en tegelijkertijd nieuwe waterelementen aan toevoegt.

 

Schommelschip

De eerste attractie die de fabrikant voorstelt in de patentaanvraag is een grote versie van een klassiek schommelschip. Zo’n schommelschip is niets nieuws in attractieparken en op het eerste gezicht lijkt dit een piratenboot zoals vele anderen, enkel wat meer gericht op thrillseekers. De attractie heeft een centrale romp waarin 56 passagiers kunnen plaatsnemen op veertien rijen van vier personen. Naast de boot heeft de attractie ook een groot bassin, met zowel langs de voor- als achterkant een trapvormige structuur. Initieel staat er in dat bassin geen water.

Het eerste deel van de rit is zoals elk ander schommelschip, maar dan op een grotere schaal. Het gevaarte slingert opbouwend heen- en weer rond een centrale as tot haar hoogste punt bereikt is. Na een aantal keren aan 100 km/h heen en weer te zijn geslingerd met een maximale kracht van 5G, begint het tweede deel van de ritbeleving. In plaats van de boot ordinair terug af te remmen, loopt er water over de treden van het bassin waardoor een soort watervaleffect ontstaat en het bassin zich vult met water. De onderkant van de boot maakt op de terugweg contact met het stromende water, wat resulteert in een groot splasheffect. Dat waterelement verkoelt niet enkel de gasten maar wordt ook gebruikt als een energiezuinige manier om de attractie weer af te remmen.

In tegenstelling tot de meeste waterattracties, zou dit schommelschip een aantal keer kunnen splashen totdat het gevaarte volledig tot stilstand is gekomen. Ook kan het waterniveau van het bassin aangepast worden om een groter of kleiner remeffect te veroorzaken. Volgens Mack Rides zou een ritje op deze grote piratenboot rond de honderd seconden duren. Wat resulteert in een theoretische capaciteit van rond de duizend personen per uur.

 

Frisbee/Pendulum attractie

Naast het schommelschip zou een identiek systeem ook kunnen worden toegepast op een frisbee-attractie, zoals we die kennen van bijvoorbeeld Sledge Hammer in Bobbejaanland. Deze attractie schommelt niet alleen voor- en achterwaarts, maar draait ook nog rond zijn eigen as. Ook hier stelt Mack Rides weer een opstelling van 56 personen voor, nu echter in een cirkelvormige opstelling. Voor het in- en uitstappen wordt een verschuifbare vloer voorzien die uit elkaar schuift wanneer de rit begint, duidelijk zichtbaar in onderstaande tekeningen (figuur 4 en 5).

Ook hier is het eerste gedeelte van de ritervaring identiek aan de al bestaande modellen, enkel het mechanisch remmen is weer vervangen door een waterafremming met opspattend water voor de inzittenden en omstaanders. Beide ritsystemen kunnen daarnaast ook uitgerust worden met fonteinen om nog wat meer waterinteractie te voorzien. Daarnaast werd in de patentaanvraag ook aangehaald dat beide attracties ook volledig 360° zouden kunnen draaien rond de horizontale as, waardoor bezoekers enkele seconden ondersteboven zouden hangen.

 

Andere mogelijke implementaties

De patentaanvraag laat naast de twee bovenstaande attractietypes ook enkele schetsen zien van andere theoretisch mogelijke attracties, die beiden voortbouwen op de frisbee-attractie. Telkens weer met grote waterbassins met aflopende treden, die dienen voor het afremmen van de attractie en verkoeling voor de gasten.

De eerste van de twee bovenstaande schetsen (Figuur 6) toont een attractie gelijkaardig aan de frisbee, maar dan met een kogelverbinding bovenaan. Daardoor kan de schijf een half bolvormig ritverloop hebben. Tot slot stelt de fabrikant nog een ander model voor. Hierbij draait de attractie over een gekantelde cirkel (element 454 op figuur 7), zoals dat ook het geval is bij de Sky Fly attracties van de Duitse fabrikant Gerstlauer zoals bijvoorbeeld Wild Wings in Duinrell. Ook bij deze attracties zou de ronde schijf ook nog rond zijn eigen as draaien.

Of we een van deze innovatieve attracties in de toekomst zullen zien verschijnen, is momenteel nog onbekend.

 

Bron & schetsen: Patentaanvraag Mack Rides