Multi launch coaster wordt 4de nieuwe achtbaan voor Energylandia in 2020

Het blijft ontzettend hard gaan in het Poolse pretpark Energylandia. Nadat er eerder al bouwwerkzaamheden gestart werden voor 3 nieuwe rollercoasters, zijn er ondertussen ook trackdelen gespot voor een vierde nieuwe achtbaan voor 2020. De vier nieuwe achtbanen zullen open gaan in een nieuw themagebied dat volgend jaar geopend wordt.

 

In het Poolse pretpark Energylandia zijn er nieuwe trackdelen gespot voor een gloednieuwe achtbaan. Vekoma zal een spectaculaire gelanceerde achtbaan bouwen die 5 keer overkop zal gaan en 3 tunnels zal bevatten. De attractie zal een nettoprijskaartje van maar liefst 11 miljoen euro hebben en moet open tegen 6 april 2020.

Energylandia sprak in eerste instantie over een watercoaster die al deze elementen moest bevatten, maar het gaat om een gewone gelanceerde achtbaan die boven, onder en naast het water zal lopen. Waarschijnlijk zullen er ook verschillende momenten zijn waar er interactie is met het water zoals een tunnel onder het meer, watereffecten en een splash track. Vandaar dus dat de term watercoaster gebruikt werd.

De achtbaan zal 2 lanceringen bevatten die de bezoekers tot een snelheid van 100 km/u zal brengen. De eerste lancering zal gebeuren uit stilstand, bij de tweede lancering zal de trein tijdens het rijden gelanceerd worden.

De rollercoaster zal een hoogte krijgen van 40 meter en de track zal 1300 meter lang worden. Tijdens de rit zullen de bezoekers door 3 tunnels gaan en 5 keer overkop gaan. Op het einde van de rit zal er een splash track gebouwd worden waarbij het water hoog de lucht zal invliegen. Er zullen krachten tot 3G zijn en per uur zullen 1000 mensen een ritje kunnen maken.

Energylandia opende de deuren in 2014 met 3 achtbanen. Op 5 jaar tijd groeide dit aanbod uit naar maar liefst 12 achtbanen. Daar zullen nu nog eens 4 achtbanen bij komen tegen 2020 want naast de Vekoma multi launch coaster zijn er ook nog 3 andere achtbanen in aanbouw.

De twee kleinste nieuwe achtbanen zijn er voor de gehele familie met een Junior Coaster van Vekoma die momenteel al volledig rechtstaat en een Family Coaster van Preston & Barbieri die ook al volledig is afgebouwd.

Voor wie het allemaal wat spannender mag is er naast de nieuwe Vekoma launch coaster ook een hybride achtbaan in aanbouw die 3 keer overkop zal gaan. De rollercoaster heeft de naam Zadra gekregen en wordt gebouwd door Rocky Mountain Construction. De rollercoaster is 61 meter hoog en zal een snelheid krijgen van 115 km/u. In totaal wordt Zadra 1300 meter lang. De bouwwerkzaamheden kan je hier op de voet volgen.

Vorig jaar opende met Hyperion nog de grootste mega coaster van Europa en met Speed werd de grootste watercoaster van ter wereld geopend. Met alle nieuwe achtbanen er bij komt het totaal aantal rollercoasters in 2020 op 16 te liggen, hiermee wordt het huidige Europese record van 13 verpulverd.

 

Bron: rcdb

Foto’s: Daniel Czech