Eerste onderdelen geplaatst van hybride achtbaan Busch Gardens Tampa

In het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa zijn de eerste nieuwe onderdelen geplaatst van hybride achtbaan die door Rocky Mountain Construction gebouwd wordt. Het is de oude houten achtbaan Gwazi die wordt omgebouwd tot een hybride rollercoaster met houten support en stalen track.

 

In januari van 2019 ging RMC van start met de eerste werkzaamheden aan Gwazi. De track werd verwijderd van de baan en heel wat supports werden verwijderd. Meer dan de helft van de oude achtbaan werd compleet verwijderd wat toch wel duidelijk meer is dan bij andere ombouwprojecten van de fabrikant. Mogelijks was het hout in te slechte conditie om nog hergebruikt te kunnen worden.

Begin april kwamen de eerste nieuwe trackdelen aan in het park. De stalen trackdelen hebben een paarse kleur gekregen. Op 15 mei werden de eerste nieuwe houten onderdelen gebouwd op de oude draagconstructie. Ondertussen werden ook de eerste stalen steunbalken gemonteerd. Deze dienen vaak ter ondersteuning bij speciale elementen zoals inversies en andere intense elementen.

Duellerende houten achtbaan Gwazi

Gwazi was een spectaculaire duellerende houten achtbaan die in 1999 gebouwd werd door de Amerikaanse fabrikant Great Coasters International in Busch Gardens Tampa. De achtbanen volgden een tegenovergestelde lay-out, waardoor de treinen tijdens de rit elkaar meermaals kruisten en zo een soort duel aangingen met elkaar. De linkerkant had een gele trein en kreeg de naam Lion (leeuw), de rechterkant had een blauwe trein en kreeg de naam Tiger (tijger). Lion en Tiger werd gekozen omwille van het mythologische wezen Gwazi, een dier met het hoofd van een tijger en het lichaam van een leeuw.

 

Ondanks het feit dat deze banen in de beginjaren omschreven werden als een geweldige attractie met een uniek duellerend effect, werden de achtbanen snel ruw door het ongunstig klimaat in deze regio. Als gevolg hiervan sloot Tiger in 2012, terwijl de Lion-kant nog tot 1 februari 2015 verder zijn rondjes bleef rijden. Hierna sloot ook de Lion-kant.

 

 

Grootste hybride achtbaan ter wereld

Ondertussen is de Amerikaanse topconstructeur, Rocky Mountain Construction, Gwazi aan het ombouwen tot een hybride achtbaan. Veel details over het project zijn nog niet naar buiten gekomen. Wel is het ondertussen duidelijk geworden dat er enorm veel hout is weggehaald van de originele supports en dat de nieuwe achtbaan dus helemaal anders zal worden dan de oude.

De European Coaster Club (ECC) melde in haar 104ste uitgaven van het magazine First Drop dat de nieuwe Gwazi maar liefst 65 meter hoog zal worden. Daarnaast zal de achtbaan een 91° steile drop krijgen. Hiermee wordt de vernieuwde Gwazi zowel de hoogste als de steilste hybride achtbaan ter wereld. De rollercoaster zal beide records afsnoepen van Steel Vengeance in het Amerikaanse pretpark Cedar Point die 62,5 meter hoog is en een drop heeft van 90°.

De ECC maakte nog meer bekend over de gloednieuwe achtbaan die gepland staat voor 2020. De nieuwe Gwazi zal zijn duellerend aspect verliezen. De structuren van beide achtbanen zullen gebruikt worden om één grote achtbaan mee te vormen. Structuren van beide lift hills zullen gebruikt worden om een grote heuvel te vormen. Tot nog toe heeft Busch Gardens Tampa nog niets gelost over het project, alleen dat deze hoger zou worden dan 200 voet (61 meter).

 

Het volledige project kan je hier op de voet volgen.

 

Foto’s: Midway Mayhem