Interview: IMAscore

Het is meer en meer een gegeven dat pretparken geen kale attracties meer neerzetten in hun park. Er wordt ook vaak gewerkt aan een totaalbeleving die gepaard gaat met mooie aankleding, een verhaallijn en vooral ook unieke en epische muziek. Een wereldleider in het creëren van zulke muziek is het Duitse bedrijf IMAscore, waar 8 vaste medewerkers zorgen voor muziek van heel wat parken. Enkele voorbeelden van hun klanten zijn Toverland, Phantasialand, Hansa-Park en veel meer…

We kregen de kans om een gesprek te hebben met enkele van de medewerkers die deze prachtige muziek maken. We spraken met Xaver Willebrand de Managing Director, componist en medeoprichter en zijn collega Andreas Kübler, de creative director, hoofd componist en medeoprichter.

 

Themeparkfreaks: Hoe zijn jullie begonnen met muziek te maken voor pretparken?

IMAscore: Het is allemaal begonnen met een project voor Heide Park, Krake. Dit was een zeer belangrijk project, aangezien we op deze manier ook pretparken konden toevoegen aan ons portfolio. De pretparken leerden ons op deze manier ook kennen, waardoor er meer projecten volgden. We hadden dit niet verwacht, we dachten dat het een eenmalige ervaring zou blijven. De pretparkindustrie werd plots onze hoofdbezigheid, 80% van onze projecten zijn ondertussen voor deze sector.

Het is zo dat wanneer je gewerkt hebt voor een park als Heide Park, dat in een grote groep als Merlin Entertainment zit, je meteen serieus genomen wordt. Ons volgende project kwam uit Movie Park Germany, die muziek wilde voor de parade. Nadien kwam Europa-Park waar we nieuwe muziek maakten voor Blue Fire. Dit was een verrassend project, aangezien het park naar ons kwam en wij hen niet zelf aangeschreven hadden. Het was een grote eer deze soundtrack te maken, aangezien de twee oprichters uit de regio kwamen waar Europa-Park gelegen is. Daarna kwam dan Toverland met de Magische Vallei..

 

Themeparkfreaks: De naam IMAscore, waarvoor staat die?

IMAscore: De naam vloeide voort uit onze oude slogan: “Music and sound are beyond imagination” en ‘Score’ slaat op de Engelse naam voor filmmuziek. Dus eigenlijk was het Imagination Score, dat hebben we ingekort naar IMAscore. Stel dat je die de lange naam moest uitspreken aan de telefoon, wanneer een klant je belt. (Lacht.)

 

Themeparkfreaks: Wat vonden jullie het leukste project waaraan jullie gewerkt hebben?

IMAscore: Uiteraard de Magische Vallei in Toverland, aangezien dit ons grootste project was. We creëerden hier 160 minuten aan muziek. Bij Toverland mochten we meerdere muziekstijlen combineren en ook de onride muziek vonden we zeer leuk. Kärnan was ook een zeer leuk project, omdat we hiervoor konden werken met een groot orkest. Net als we deden voor Chiapas en Klugheim in Phantasialand. De grootste projecten vinden we het leukst. Het is geweldig om in die zone te staan en te horen wat het resultaat is.

Ook The Smiler in Alton Towers vonden we zeer leuk. Deze muziek werd op YouTube al 400.000 maal beluisterd, wat geweldig is. Het zijn deze mijlpalen in onze carrière waar wij het meest van houden.

 

Themeparkfreaks: Hoe begin je nu juist aan een nieuw project, als je enkel kan werken met enkele concepttekeningen en ideeën?

IMAscore: Meestal beginnen we met iets te componeren op de piano. Maar veel hangt af van het genre dat de klant wil. Behalve dan voor The Smiler, hoe we daaraan begonnen zijn weet ik zelfs niet zeker meer (lacht). Maar meestal maken we gewoon meerdere melodieën, waaruit de klant kan kiezen.

Het is zeer leuk als een idee van de eerste keer goed is, maar meestal hebben we tientallen ideeën waaruit we kiezen, dat kan soms het tweede zijn. Het is zo dat je soms moet horen wat je niet wil horen om te begrijpen wat je wel wil hebben.

Het is een harde job, soms wordt er zelfs gehuild (lacht). Maar The Smiler vonden we geweldig omdat het hele team mee zong met het ’hahaha’ stukje. Merlin vond het dan ook meteen geweldig door de gestoorde sound en de geluidseffecten met gillen enzoverder.

Wij houden dan ook van zombies, omdat je hier veel kan werken met geluiden.

 

Themeparkfreaks: Halloween muziek ligt dan misschien in de lijn waarvan jullie houden?

IMAscore: We creëerden al Halloween muziek voor Movie Park Germany en Linnanmäki bijvoorbeeld. Ook in Erlebnispark Straßwalchen verzorgden we een uur aan Halloween muziek. We houden hier dus enorm van en merken ook dat de parken steeds meer hierop inspelen en hun eigen muziek zoeken.

 

Themeparkfreaks: Hoe zorgen jullie er voor dat alle muziek uniek klinkt en toch die IMAscore sound heeft?

IMAscore: Dat is het moeilijkste aan onze job. De parken vragen vaak om muziek te maken zoals die van Toverland of Chiapas. Dan is het aan onze vier componisten om te zorgen dat de IMAscore sound er in zit. Maar er zijn ook totaal andere projecten, zoals Helix en Pulsar. Bij deze konden we meer doen en niet vasthouden aan de IMAscore sound. De meeste van onze klanten willen die wel hebben. Het is dan ook aan ons om het typische geluid te behouden zonder dat alles hetzelfde gaat klinken.

Elke componist heeft zijn eigen stijl en het is niet altijd gemakkelijk uit die comfort zone te stappen. Het is echt niet gemakkelijk, soms bereik je dat door andere melodieën te gebruiken, soms door andere instrumenten te gebruiken. Soms zegt de klant dan achteraf dat het niet meer de typische IMAscore sound is en moet je opnieuw beginnen.

 

Themeparkfreaks: Gebruiken jullie voor de muziek echte instrumenten of is het vaak ook digitaal gemaakt?

IMAscore: De meeste muziek is digitaal, maar daar voegen we dan echte instrumenten aan toe. Bijvoorbeeld voor Flug Der Dämonen in Heide Park, gebruikten we een vioolsolo. Soms werken we ook met een orkest. Voor de gitaarmuziek doen we beroep op een gitarist uit ons team, aangezien digitale gitaarmuziek echt niet mooi klinkt. Voor Klugheim gebruikten we bijvoorbeeld ook een Tin Whistle, wat alles echter doet klinken. Vaak ook voegen we drummuziek en bongo’s toe. Het is belangrijk om echte instrumenten toe te voegen.

 

Themeparkfreaks: Werken jullie dan steeds met hetzelfde orkest?

IMAscore: We werken momenteel met twee orkesten. Het Brandenburg State Orchestra, waarmee we onder andere de muziek voor Toverland maakten. Voor projecten als Chiapas, Kärnan en de vuurwerkshow in Alton Towers werkten we samen met het Budapest Film Orchestra. Momenteel hebben we ook contact met een orkest in Sofia (Bulgarije), waarmee we mogelijk nieuwe projecten zullen doen in de toekomst, om te zorgen voor een nieuw geluid. Maar momenteel zijn we zeer tevreden over het werk met het orkest uit Boedapest.

 

Themeparkfreaks: We weten dat jullie al heel wat muziek maakten voor Toverland, zullen jullie ook de muziek maken voor het project in 2018. Ook waren er vragen over nieuwe muziek voor Troy.

IMAscore: Dat weten we momenteel nog niet zeker. Toverland houdt van ons en wij ook van hen, dat is zeker, maar veel zal afhangen van de budgetten die voorhanden zijn. Het park heeft grote plannen en wij werken graag met hen samen, dus het zou geweldig zijn om deel uit te maken van het nieuwe gebied in 2018, maar momenteel is het afwachten.

Toverland is een park dat heel wat leuke ideeën heeft, welke ze ook met ons bespreken. Wij kunnen natuurlijk deze plannen waarmaken, maar moeten wachten of onze projecten in de budgettering passen. Ook voor Troy zouden wij zeker coole, nieuwe muziek kunnen maken en zien dit ooit in de toekomst nog wel gebeuren, maar momenteel is er niets concreet.

 

Themeparkfreaks: Jullie zorgden ook voor nieuwe muziek van bestaande attracties in Phantasialand, waaronder Talocan, Mystery Castle enzoverder. Hoe zorgen jullie voor die unieke klank, die toch herkenbaar blijft?

IMAscore: Hier wilden we het niet te nieuw maken, aangezien de bezoekers zo veel houden van de muziek bij die attracties. Het park wou voornamelijk muziek die voor hen gecomponeerd werd en daardoor ook uniek is. Op die manier hoeven ze ook niet jaarlijks peperdure licenties te betalen, voor het gebruik van de filmmuziek van voorheen. Hun vraag was dan ook iets exclusief te maken dat toch herkenbaar genoeg klonk, zodat ze deze muziek ook konden gebruiken in hun marketing. Je moet weten dat het gebruik in filmpjes en op Facebook van de filmmuziek enorm duur is. Je hebt gewoon meer mogelijkheden met nieuwe muziek waarvan je zelf de rechten in handen hebt. Daarom mochten we nieuwe muziek maken voor Temple Of The Nighthawk, Hotel Tartuff, Talocan en Mystery Castle.

 

Themeparkfreaks: Wat vinden jullie zelf het leukste om te maken, muziek voor pretparken, films of andere dingen?

IMAscore: Dat is een beetje afhankelijk van elke componist, ieder heeft zijn favoriete bezigheid. Wij houden er natuurlijk enorm van om muziek te maken voor pretparken, omdat wij zelf ook grote pretparkfans zijn.

Om heel eerlijk te zijn is het soms lastig als tien pretparken op hetzelfde moment muziek willen, dan wil je soms eens iets anders doen. Zoals het moment waarop Alton Towers en Hansa-Park nieuwe muziek wilden voor de ingang zone. Ze wilden dan ook een zelfde stijl en een half uur lang muziek. De stijl was opwekkende orkestmuziek en in ons team zijn er twee componisten die dat soort muziek maken en geweldig vinden. Het was voor hen dan ook een moeilijke opgave om voor beide projecten een unieke klank te maken, aangezien de kwaliteit zeer hoog moet liggen.

 

Themeparkfreaks: Moeten jullie soms ook keuzes maken tussen projecten, omdat jullie te veel werk krijgen?

IMAscore: Dat is tot op heden nog niet gebeurd. De parken komen gelukkig al zeer vroeg in het project naar ons toe, waardoor wij kunnen zeggen hoeveel tijd we precies nodig hebben en dat kunnen inplannen in onze agenda. Toen bijvoorbeeld Alton Towers naar ons toe kwam, vertelden we dat we op de tijd die voor handen was, maximum tien minuten aan muziek konden maken. Dat was voor hen geen probleem en zo konden we de langere versie later leveren. Ook voor De Magische Vallei was dit het geval. We hadden de 160 minuten aan muziek nog niet klaar op de opening, bijvoorbeeld de muziek voor de centrale plaats was niet klaar. Ook de kinderzone waren we nog aan het componeren bij de opening.

Het is voor ons het drukst in de winterperiode, het is dan dat de parken muziek vragen voor het volgende seizoen. In de zomer is het veel rustiger. Dat heeft ons geholpen bij Klugheim, aangezien we dan minder grote projecten hadden voor de andere parken. Uiteraard zijn er altijd kleinere projecten.

De drukke periode is in aantocht, alle parken komen dan met projecten voor 2017. Dan is het aan ons om alles te verdelen binnen het team. De drukste periode was twee jaar geleden, maar ook dit jaar. Dit jaar hadden we 19 projecten, waaronder enkele nieuwe parken waarvoor we mochten werken, wat heel leuk was. Een van de nieuwe projecten kwam van Company Des Alpes, die muziek wilde voor Pulsar in Walibi Belgium en voor Walibi Rhônes-Alpes. Het was dus een hele uitdaging.

We zullen niet snel iets weigeren, we nemen dan liever een nieuwe componist aan in ons team.

 

Themeparkfreaks: Aangezien jullie nu al werkten met CDA, denken jullie dat er nog nieuwe projecten komen voor die groep?

IMAscore: Om heel eerlijk te zijn is dat op dit ogenblik moeilijk in te schatten. De meeste aanvragen zullen rond oktober komen.

Het is niet zo dat wij willen dat elke attractie onze muziek heeft. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een soundtrack gemaakt voor Lost Gravity, maar besloot het park toch te kiezen voor een bekende artiest, wat wij ook een goede track vinden. We willen natuurlijk ook niet te veel gebruikt worden. Hierdoor zou je overal IMAscore horen. Wij vinden het ook cool andere muziek te horen, zoals in de Efteling of de DJ-muziek van Lost Gravity.

 

Themeparkfreaks: Nog een laatste vraag, aangezien jullie zelf pretparkfans zijn: Welke attractie of park is jullie favoriet?

IMAscore: Dat is een zeer moeilijke vraag, ik zou zeggen Phantasialand, vanwege de aankleding en de unieke attracties. Maar met sommige van de klanten hebben we een nauwe band en dat maakt het moeilijk kiezen. We kennen de mensen van Toverland, bijvoorbeeld, ook heel goed en weten hoe fantastisch die zijn en dat geeft meteen een ander gevoel. We voelen ons in Toverland enorm thuis, maar ook in Movie Park Germany. Neutraal  gesproken moet ik zeggen dat Phantasialand zeer uniek is, maar ook Europa-Park is zeer speciaal en is met reden het tweede meest succesvolle park van Europa. Waar ik bijvoorbeeld niet zo’n fan van ben is Disneyland, de Europese versie dan. In Amerika zijn we nog niet geweest, dus dat kunnen we niet vergelijken. Maar dat is enkel onze mening en dat is wat Europa zo geweldig maakt op dit vlak, we hebben zo veel verschillende parken.

In Disneyland waren we drie jaar geleden nog op bezoek en we waren nog maar net binnen en gingen naar de lockers, die waren nog steeds in Franse Frank, terwijl de euro al tien jaar bestaat. ’s Avonds werkten er dan weer een deel lichten niet, de onboard muziek van Rock’n’Rollercoaster werkte niet. En dat zijn dingen die niet zouden mogen.

Wanneer je in deze industrie werkt is het echt moeilijk om een keuze te maken, de Efteling vonden we ook geweldig, vooral de muziek in De Vliegende Hollander is super. Maar als nerd gesproken moet ik toegeven dat ik Kärnan een geweldige verrassing vond. We wisten dat hij super zou zijn, maar wauw die first drop is fantastisch. Ook Helix in Liseberg en Taron zijn fantastische achtbanen en momenteel kijken we uit om Wildfire te berijden.

 

We willen de mensen van IMAscore nog enorm bedanken voor hun openhartigheid tijdens dit interview en hopen nog veel nieuwe muziek van het te mogen horen weerklinken bij vele nieuwe attracties.