Hoe ziet de toekomst er uit van de Vekoma Tilt Coaster?

Een van de meest tot de verbeeldingsprekende achtbanen ter wereld is de Gravity Max, een Tilt Coaster van Vekoma in het Taiwanese pretpark Lihpao Land. Het spannendste moment, is het moment waarop een stuk track van de achtbaan 90 graden kantelt en de bezoekers loodrecht naar beneden de afgrond in stuurt. Wie wil dit spannend avontuur nu niet beleven?

 

De eerste Tilt Coaster ter wereld:

De Gravity Max is de allereerste Tilt Coaster ooit gebouwd en werd geopend in 2002 in het Taiwanese pretpark Lihpao Land. De achtbaan is gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma die daarmee een van de meest tot de verbeeldingsprekende achtbanen ter wereld heeft gebouwd. Gravity Max is 34,7 meter hoog en behaald een snelheid van 90,1 km/u. Tijdens de rit van 2 minuten en 26 seconden krijgen de bezoekers 3,5 G-krachten te verwerken en gaan ze door 1 looping. De Gravity Max heeft een maximale verticale hoek van 90 graden en de achtbaan is 568 meter lang. Het speciale van de achtbaan is het unieke Tilt element!

 

De werking en ritverloop:

De achtbaantrein wordt eerst via een kettinglift omhooggetrokken tot een hoogte van 34,7 meter. Hierna komt de trein op een platform terecht waar de track eindigt en ook het platform eindigt. De achtbaantrein rijdt op het platform en komt op het laatste moment tot stilstand door de remmen. Als back-up (mochten de remmen ooit falen) is er een pin voorzien die de trein moet stoppen, en een haak die achter de trein wordt gehaakt. Op dit moment kan je over heel de stad heen zien (wetende dat er geen track voor je is!). Het platform wordt 90 graden gedraaid tot het loodrecht naar beneden wijst, de pin wordt weggetrokken en vervolgens lossen de remmen. Met een snelheid van 90,1 km/u vallen de bezoekers recht naar beneden een tunnel onder de grond in. In deze tunnel licht een grote 180 graden bocht en bij het uitgaan van de bocht en de tunnel komt de trein in een looping terecht. Na de looping volgt nog een 360° helix en komt de trein in de eindremmen terecht. Een achtbaanervaring om nooit meer te vergeten.

 

Waarom is er nooit een tweede Tilt Coaster gebouwd door Vekoma?

Gravity Max werd onder grote belangstelling geopend in 2002. Bij elke mysterieuze achtbaanaankondiging de jaren er na hoopte fans op een nieuwe Tilt Coaster, maar 14 jaar later in 2016 is er nog steeds geen nieuwe Vekoma Tilt Coaster gebouwd. Hoog tijd dus om hier eens de reden van uit te zoeken en het bedrijfsbezoek bij Vekoma was hier natuurlijk het ideale moment voor.

De achtbaan die tot de verbeelding spreekt kreeg geen opvolging. Durfde de pretparken deze niet te bestellen? Zouden er te veel technische problemen zijn? Of was er misschien een exclusieve formule afgesproken met Lihpao Land? Het antwoord is iets helemaal anders…

Vekoma heeft ondertussen jarenlange ervaring in het bouwen van achtbanen en heeft ook een grote kennis opgebouwd van pretparken over de hele wereld en hun gewoontes. Vekoma kwam tot de ondervinding dat niet alle pretparken het altijd even nauw nemen met de strenge veiligheidsregels die opgelegd worden en soms de aanbevolen onderhoudscontroles niet serieus genoeg nemen. Sommige landen hebben zeer strenge veiligheidscontroles die de parken verplichten de attracties in topconditie te houden, maar dat is niet overal het geval. Een achtbaan wordt zodanig ontworpen dat er meerdere veiligheidsmechanismes zijn die elkaar overlappen, mocht er ooit toch eens iets mis lopen tijdens de achtbaanrit (door welke reden dan ook), en mocht in het onwaarschijnlijke geval het primaire veiligheidssysteem niet werken, dan zijn er andere veiligheidssystemen die dit zullen opvangen zodat een 100% veilige rit gegarandeerd blijft.

Waar gewone achtbanen meerdere back-up systemen hebben, ligt dat bij de Tilt Coaster anders. De achtbaan is misschien wel de meest veilige achtbaan ooit ontworpen, maar je wilt er gewoon niet aan denken wat er allemaal kan foutlopen tijdens het tilt moment. Indien de remmen falen is er enkel de back-up pin die een ramp kan voorkomen, maar als een park deze pin niet voldoende heeft onderhouden of controleert, dan kunnen de gevolgen in het eerste geval enorm zijn… Dat is de grootste nachtmerrie van Vekoma en dat willen ze kost wat kost voorkomen. Om die reden besloot de Nederlandse achtbaanbouwer, ondanks de grote vraag van pretparken over heel de wereld, om geen nieuwe Tilt Coasters meer te bouwen.

 

Is Gravity Max de enige Tilt Coaster ter wereld?

Nadat Vekoma in 2002 de eerste en enige Tilt Coaster bouwde, werd er geen enkele andere meer gebouwd, ook niet door andere bouwers, (dit zou kunnen te maken hebben met mogelijk patenten die Vekoma hier misschien op heeft). Maar na 14 jaar veranderde dit, de Chinese achtbaanbouwer Golden Horse bouwde in 2016 de allereerste duellerende Tilt Coaster ter wereld in het Chinese pretpark Heifei Wanda Cultural Tourism City. De twee achtbanen zijn in spiegelbeeld van elkaar gemaakt en de bedoeling is dat de beide tilt-track elementen tegelijkertijd naar beneden gaan. De linkse achtbaan heeft naast de Tilt Track nog 2 inversies (een looping en kurkentrekker), de rechtse achtbaan heeft naast de Tilt Track nog 3 inversies (een looping en een dubbele kurkentrekker). Momenteel (september 2016) zijn de achtbanen reeds afgebouwd maar is de testfase nog steeds bezig. Deze twee achtbanen zijn de enige andere Tilt Coasters ter wereld ooit gebouwd.

 

Toekomst:

Zal Vekoma dan definitief geen Tilt Coasters meer bouwen? Het antwoord is gelukkig, nee. Vekoma werkt momenteel aan een nieuw concept van de Tilt Coaster die nog veiliger moet zijn dan het huidige model. Het nieuwe model is nog niet af en ook nog niet besteld door een park, alles zit momenteel nog in de interne ontwikkelingsfase. Hopelijk zal er in de toekomst ooit een Tilt Coaster in Europa gebouwd worden.

 

Artikel: Jonathan Sansens