Interview met Peter en Markus van het gloednieuwe pretpark Ticiland

Dit jaar is een belangrijk jaar voor Zwitserland, want dit najaar opent het gloednieuwe pretpark Ticiland. Deze bijzondere gebeurtenis willen we niet onopgemerkt laten voorbij gaan en daarom maakten we een exclusief interview met medeoprichters Peter Habluetzel en Markus Mack-Even.

 

TPF: Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Ticiland op te richten?

TL: Peter Habluetzel heeft de afgelopen jaren gewerkt aan het idee om een themapark in Zwitserland op te richten. Hij wist dat Markus Mack-Even zelf op zoek was om terug te keren naar Zwitserland, en om te werken de in vrijetijdsindustrie na het avontuur in Dubai waar hij deel uitmaakte van het ontwikkel- en managementteam van IMG World of Adventure, een groot indoor themapark in de Verenigde Arabische Emiraten. Toen Peter in de positie was om eindelijk verder te gaan met zijn plan, bezocht hij Markus in Dubai waar ze de mogelijkheid bespraken om het project op te richten en te ontwikkelen. Zo werd Ticiland geboren.

 

TPF: Ticiland wordt opgebouwd in Stein am Rhein. Waarom hebben jullie deze stad als locatie gekozen?

TL: We hebben voor Stein am Rhein gekozen voor verschillende redenen. Ten eerste heeft Stein am Rhein een uitstekende infrastructuur die een goede verbinding met het park mogelijk maakt. We hebben een treinstation op 5 minuten wandelafstand dat ons binnen een uur verbindt met het centraal station van Zürich, het knooppunt Schaffhausen en de hoofdstad van Oost-Zwitserland St. Gallen. We hebben ook een directe bus vanuit Singen in Duitsland, die direct voor de hoofdingang stopt.

Ten tweede is Stein am Rhein een bekende stad in het noorden van Zwitserland dat twee grote winkelcentrums heeft en nog belangrijker, de stad is een toeristische trekpleister. Stein am Rhein ontvangt jaarlijks 800.000 toeristen. Ticiland zal het aanbod van toeristische attracties in de stad vervolledigen, in het bijzonder voor gezinnen.

 

TPF: Voor welke leeftijdsgroep wordt jullie pretpark geschikt?

TL: Het park biedt een aanbod voor het hele gezin en zal dus voor jong en oud geschikt zijn.

 

TPF: Wat is voor jullie het belangrijkste onderdeel van het Ticilandproject?

TL: Het belangrijkste voor ons is dat we van Ticiland een plek maken voor de hele familie. We willen de leeftijdsgroep van 2 tot 100 jaar aantrekken en we creëren een meeslepende ervaring met attracties die door iedereen samen kunnen worden beleefd.

We willen ook een park creëren dat het hele jaar door kan geopend worden, en dus niet een seizoenpark dat maar enkele maanden geopend is. Daarom zal het park indoor gelegen zijn met een buitengedeelte voor het zomerseizoen. Dit buitengedeelte zal in het voorjaar van 2021 openen als tweede fase van het project.

 

TPF: Op de video zien we een achtbaan van de Duitse fabrikant Zierer. Kunnen we een soortgelijke achtbaan verwachten?

TL: Ja, je kan een soortgelijke achtbaan in het park verwachten. Helaas kunnen we momenteel nog geen verdere details bekendmaken.

 

TPF: Kunnen jullie ons iets meer vertellen over de andere attracties die in het park zullen komen te staan?

TL: Ook hier kunnen we op dit moment geen specifieke informatie onthullen. Wat we wel onthullen is dat alle attracties geschikt zullen zijn voor het hele gezin. Er wordt aan iedereen gedacht, zowel jong als oud.

 

TPF: Wordt Ticiland een themapark of een attractiepark?

TL: Zonder twijfel een themapark! De immersieve ervaring begint op het moment dat de bezoekers het gebouw binnenkomen. Met het park creëren we het Zwitserse Kanton Ticino, dit is het Italiaanse deel van Zwitserland met haar specifieke architectuur zoals de Piazza van Locarno, de Verzasca en Maggia Valley met hun unieke rotswerk en natuurlijke omgeving die eindigt in het Lago Maggiore.

 

TPF: Hoe gaat het met de bouw? Gaat alles zoals gepland? Zal de geplande openingsdatum gehaald worden?

TL: We zitten op schema om de geplande opening in het najaar van 2020 te realiseren. Momenteel hebben we alle relevante eisen en maatregelen genomen zodat alle mensen op de bouwplaats in een veilige omgeving kunnen blijven verder werken.

TPF: Heeft Ticiland uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst?

TL: We hebben een duidelijke visie voor Ticiland en de toekomst zal uitwijzen welke delen we van onze visie we als eerste kunnen uitvoeren.

 

TPF: Ticiland is vlak bij de Duitse grens gelegen. Verwacht je veel bezoekers uit Duitsland of misschien ook uit andere landen?

TL: We beschouwen onszelf als een regionale aantrekkingskracht wanneer we het park zullen openen. Aangezien we aan het Konstanzmeer gelegen zijn, dat omgeven is door Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, verwachten we wel een bepaald aantal bezoekers uit de buurlanden. De regio is een toeristische regio met inbegrip van Stein am Rhein die zelf een toeristische stad is. We rekenen niet op de internationale gasten om financieel rond te komen, maar we verwachten er wel een aantal te ontvangen.

 

TPF: Wat wordt de prijs van een toegangskaartje of welke prijs kunnen we verwachten?

TL: De ticketprijs zal tussen de 20 en 30 Zwitserse frank liggen (omgerekend tussen de 18,75 en 28,15 euro), wat passend is voor de regio en in lijn is met het aanbod van de reeds bestaande attracties rond het meer.

 

TPF: Veel beroemde attracties in de wereld zijn gebouwd door Zwitserse bedrijven, maar er zijn bijna geen pretparken in het land. We hebben ons altijd afgevraagd waarom. Hebben jullie een verklaring?

TL: Hoewel er veel pogingen zijn geweest om een pretpark in Zwitserland te beginnen, is het voor de volgende redenen moeilijk om eraan te beginnen:

– De directe democratie in Zwitserland is een geweldig systeem voor de mensen, maar het maakt het moeilijk om een grootschalig project op een openbaar terrein te starten.

– De kosten van de grond en de bouw zijn hoger dan elders in Europa, waardoor de investering voor een ‘startup’ veel groter is.

– De hoge salarissen in het land maken het uitdagend voor de uitbater.

Deze belangrijke factoren zijn de hoogste hindernissen voor de start van een pretpark in Zwitserland.

 

TPF: Denken jullie dat er een grote vraag is naar pretparken in Zwitserland?

TL: Wij geloven dat er vraag is naar een themapark in de regio Stein am Rhein. We kijken er erg naar uit om te zien hoe onze visie tot leven komt.

 

TPF: Is er nog andere interessante informatie die u met ons wilt delen?

TL: De komende maanden zullen we steeds meer en meer informatie bekendmaken over Ticiland. We raden jullie dan ook aan om ons te volgen op Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van de laatste vorderingen. Nu delen we al geregeld bouwfoto’s en na een tijdje zullen we ook informatie delen over welke attracties er in het park komen te staan.

 

TPF: Wij willen jullie alvast erg hard bedanken voor jullie tijd en de uitgebreide antwoorden. We wensen jullie alvast veel succes met de verdere bouw van het park en hopen op een succesvolle opening. We kijken er alvast naar uit om Ticiland te bezoeken!

 

De volledige opbouw van het pretpark kan u hier volgen.