De koala in Planckendael: terug van weggeweest!

Na een korte afwezigheid verwelkomt Planckendael opnieuw een koala. Het gaat om een vrouwtje met de naam Alinga, afkomstig uit de Franse dierentuin van Beauval. Bedoeling is dat Alinga snel gezelschap krijgt van een mannelijk exemplaar. De koala was door de jaren heen één van de absolute ambassadeurs en publiekslievelingen van het continent Oceanië in Planckendael. En dat sinds 1998. Planckendael heeft al negen babykoala’s voortgebracht. Een comeback van het buideldier in het park kon dus niet uitblijven. 

De koala is een solitair dier afkomstig uit het oosten van Australië. Het voedt zich enkel en alleen met eucalyptus. ‘Eten en drinken’ voor het dier, want eucalyptus bevat ook genoeg vocht, zodat de dieren nooit moeten drinken. Planckendael beschikt voor de eucalyptusbevoorrading trouwens over een eigen plantage en werkt samen met een boer uit de buurt. Eigen kweek dus het jaar rond. Een wekelijkse voorraad wordt vers geplukt en bewaard in een koelcel. Een ecologisch verantwoorde oplossing gezien de aanvoer vroeger uit het buitenland kwam.

Leuk om weten:

° het mannetje van de koala heeft een lage lokroep die het geluid van een olifant weet te evenaren. Klein, maar bijzonder dapper dus en een groot geluidsvolume.

° als solitaire dieren heeft elke koala zijn eigen boomtak.  Deze werden nauwkeurig uitgezocht door onze ervaren verzorgers.  Ze hergebruiken kaphout van plataan en acacia.

Bedreigd

In delen van Australië is de koala bedreigd. De eucalyptusbossen raken versnipperd, zodat koala’s te ver van elkaar leven en zich niet meer kunnen voortplanten. Ze sterven door ziektes, worden aangevallen door honden of aangereden door auto’s. In andere gebieden komen dan weer te veel koala’s voor waardoor er voedselschaarste ontstaat. Er leven naar schatting nog zo’n 80 000 koala’s in de natuur. Daarom staan koala’s sinds kort op de lijst van bedreigde diersoorten in Australië.