Bouwer in de kijker: Custom Coasters International (CCI)

Custom Coasters international werd opgericht in  1991. Het bedrijf werd gesticht door Denise Dinn Larrick, de dochter van achtbaanontwerper Charles Dinn en oprichter van  Dinn Corporation, en Randy Larrick. Het bedrijf bouwde uitsluitend houten achtbanen.

Custom Coasters International was een van de snelst groeiende bedrijven in deze wereld. Het bedrijf bouwde enkel maar houten achtbanen, die bekend staan voor hun snelle en agressieve ritverloop. De eerste achtbaan die het bedrijf bouwde was Sky Princess in Dutch Wonderland, Amerika.

Deze achtbaan kreeg ondertussen de naam Kingdom coaster. Met een hoogte van 17 meter en een lengte van 610 meter behaalt de achtbaan een snelheid van 65 km/u. Een bescheiden eerste project dus.

 

De volgende drie achtbanen zorgden er voor dat deze bouwer echt in de kijker kwam. CCI bouwde achtbanen die dankzij hun lay-outs en airtime meteen favorieten werden.

CCi’s tweede achtbaan, Outlaw in Adventureland opende in 1993. Deze achtbaan is 20 meter hoog, 853 meter lang en haalt een snelheid van 77 km/u.

 

In 1994 mocht CCi meteen twee achtbanen openen. Hoosier Hurricane in Indiana Beach werd een achtbaan van 23 meter hoog en 881 meter lang, goed voor een snelheid van 82 km/u.

 

Zach’s Zoomer in Michigan’s Adventure is 12.5 meter hoog en 426 meter lang.

 

In 1995 openden er opnieuw drie achtbanen van CCI, waarvan twee meteen bij de beste achtbanen ter wereld werden opgenomen. The Raven opende in Holiday World. Deze achtbaan is 25 meter hoog en 853 meter lang, goed voor een snelheid van 77 km/u.

 

 

Een andere favoriet is Cyclops in Mt Olympus. Deze is 21 meter hoog en 579 meter lang, goed voor een snelheid van 93 km/u.

 

De derde achtbaan die opende in 1995 was Cannonball Run in Waterville USA. Deze is 518 meter lang, 20 meter hoog en behaalt een snelheid van 69 km/u.

 

In 1996 ging het helemaal hard voor CCI, dit jaar mochten ze maar liefst 5 houten achtbanen openen. Ze domineerden op dat ogenblik de houten achtbaan industrie. Mt Olympus opende dat jaar zelfs al hun tweede houten achtbaan van deze bouwer met Pegasus, een iets kleinere baan.

 

In 1995 kreeg ook Europa voor het eerst een houten achtbaan van CCI met Megafobia, die opende in Oakwood Theme Park in Engeland. Deze achtbaan staat al jarenlang hoog in de top van beste houten achtbanen in Europa. Megafobia is 26 meter hoog, 900 meter lang en haalt een snelheid van 77 km/u.

 

In 1997 opende CCI vier nieuwe achtbanen. Waarvan drie in Europa. De eerste werd Tonnere de Zeus.  Deze achtbaan opende in Parc Asterix. Meteen een schot in de roos ook, deze achtbaan 30 meter hoog en 1232 lang met een snelheid van 84 km/u, is nog steeds een van de favoriete achtbanen in het park.

 

in PortAventura openden twee houten achtbanen. Stampida, een racing coaster. Deze is 26 meter hoog, 953 meter lang en heeft een snelheid van 74 km/u.

 

De tweede CCI achtbaan in PortAventura is Tomhawk, een junior woodie. Deze is 13 meter hoog, 440 meter lang en heeft een snelheid van 48 km/u.

Opvallend is het dat Mt Olympus in 1997 opnieuw een houten achtbaan van CCI opende met Zeus. De derde al voor dit park. Zeus is 883 meter lang, 27 meter hoog en behaald een snelheid van 97 km/u.

 

Ook in 1998 bleef het succes voortduren voor CCI met de opening van 5 achtbanen. De opvallendste waren Twisted Sisters. Dit was een racing coaster, die geopend werd in Kentucky Kingdom. Deze achtbaan werd in 2016 omgebouwd door RMC en kreeg een volledig nieuwe lay out, ook is het nu een enkele achtbaan. De achtbaan kreeg de naam Storm Chaser. Storm Chaser wordt ondertussen de beste achtbaan van RMC genoemd.

 

 

Een andere die in het oog springt is GhostRider in Knott’s Berry Farm. Deze achtbaan van 36 meter hoog en 1381 meter lang behaalt een snelheid van 90 km/u. Deze werd in 2016 door GCI volledig gerenoveerd, er werden grote aanpassingen gemaakt aan de track en er kwamen nieuwe treinen op.

 

In 1999 openden er maar twee nieuwe CCI achtbanen, maar het nieuwe millenium was opnieuw een topjaar. In 2000 mocht CCI maar liefst zeven achtbanen bouwen. Van de zeven geopende achtbanen zijn er vandaag jammer genoeg nog maar drie in werking.

Een van de gesloten achtbanen is Villian, die van 2000 tot 2007 in Geauga Lake & Wildwater Kingdom te vinden was, tot het park sloot. Villian was een zogenaamd hybride coaster vanwege de stalen draagstructuur. Deze achtbaan was 33 meter hoog en 1213 meter lang, goed voor een snelheid van 95 km/u. Na de sluiting van het park werd de achtbaan gekocht door een schroothandelaar.

 

Een andere gesloten achtbaan is Hurricane in Myrtle Beach Pavilion. Deze achtbaan was 30 meter hoog en 158 meter lang. Er werd een snelheid behaald van 88.5 km/u. Ook dit was een hybride achtbaan, die verkocht werd als schroot toen het park sloot in 2006.

 

Mega Zeph is ook een gesloten achtbaan, al is deze nog niet afgebroken. Deze achtbaan is terug te vinden in het gesloten Six Flags New Orleans. Dit park moest de deuren sluiten nadat de orkaan Katrinia over het land trok. Mega Zeph is 33.5 meter hoog, 1219 meter lang en haalde een snelheid van 91 km/u. Dit was ook een Hybride achtbaan met een stalen draagstructuur.

 

Medusa is niet echt gesloten, maar is niet meer de achtbaan die CCI destijds bouwde. Medusa kreeg een RMC behandeling. Deze achtbaan is terug te vinden in Six Flags Mexico. De oorspronkelijke achtbaan was 32 meter hoog en 956 meter lang, goed voor een snelheid van 88.5 km/u. RMC transformeerde deze naar een stalen hybride achtbaan. De achtbaan is nu 29 meter hoog, 914 meter lang en haalt een snelheid van 93 km/u. RMC zorgde ook voor 3 inversies.

Medusa:

 

Medusa Steel Coaster:

 

Maar niet enkel gesloten achtbanen uit dat jaar natuurlijk. Dat jaar werd ook Boulder Dash gebouwd, die al meerdere keren de titel beste houten achtbaan van de wereld kreeg bij de Golden Ticket Awards.

Boulder Dash werd gebouwd in Lake Compounce. Deze achtbaan is 356 meter hoog, 1440 meter lang en heeft een snelheid van 97 km/u.

 

In 2001 en 2002 opende CCI telkens twee achtbanen, maar later in 2002 ging CCI failliet. Op dat ogenblik was de bouw van hun laatste achtbaan New Mexico Rattler nog in volle gang in Cliff’s Amusement Park. Het park huurde dan maar een constructiebedrijf in die de klus verder klaarde.

 

Er werd verder geen poging ondernomen om het bedrijf te redden, de eigenares Denise Dinn werd ingehuurd door S&S om daar een afdeling voor houten achtbanen op te richten. Er werden vier houten achtbanen gebouwd vooraleer de afdeling opnieuw gesloten werd.

Vier ontwerpers, Larry Bill, Chad Miller, Korey Kiepert, en Michael Graham, richtten de Gravity Group op in 2002.

Drie andere ontwerpers verlieten het bedrijf al in 1994 om samen Great Coasters International, GCI, op te richten.

 

Bronnen: RCDB, Wikipedia, Coasterforce