Bouwer in de kijker: ETF Ride Systems

ETF Ride Systems is een Nederlandse fabrikant die zowel pretparkattracties maakt alsook machines voor de textielindustrie. ETF staat dan ook voor Eerste Textielmachine Fabriek. In de pretparkwereld is het bedrijf voornamelijk gekend om haar darkrides.

ETF Ride Systems ontstond in 1951 als ontwerper en bouwer van industriële machines in de textielindustrie. Hun eerste succes kenden ze met een machine die materiaalfouten ontdekte in draden bij weefgetouwen. Een grote stap voorwaarts en een die later ook ik België en Duitsland succes kende.

Pas in de jaren ’90 zette het bedrijf de stap richting de vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is vandaag vooral bekend om hun trackloze darkridesystemen. Eén van de eerste werd in 2000 gebouwd in het Spaanse Terra Mitica. De attractie met als naam El Laberinto del Minotauro is nog steeds in het park te vinden.

Bij een hedendaagse darkride zijn meestal meerdere partijen betrokken. Hierbij levert ETF Ride Systems het volledige ritsysteem, al dan niet trackloos. De rest van de darkride zoals animatronics, video, interactieve (schiet)systemen worden ontworpen en gecreëerd door andere bedrijven. ETF werkt dan ook nauw samen met bedrijven zoals Alterface, Lagotroncis en Jora Vision.

 

Assortiment

Het assortiment van ETF kan opgedeeld worden in twee grote groepen: de systemen zonder track en diegene met track.

 

Trackloze systemen:

Bij de trackloze ritten wordt fysieke track vervangen door een gladde betonnen vloer zonder hellingen. Een begeleidingsdraad wordt op het gewenste circuit gelegd. De voertuigen zijn uitgerust met accu’s die ’s nachts worden opgeladen. De gewenste snelheid en onbeperkte omwentelingen zijn in ontwerpfase in te stellen en op elk moment te wijzigen. Het systeem biedt eindeloze mogelijkheden op vlak van kruisingen, wissels, in- en uitrijden van doodlopende sporen enzovoort.

ETF Ride Systems heeft drie verschillende voertuigen. De Mystic Mover is de kleinste variant. Verkrijgbaar met een enkele of dubbele bankwagen met een capaciteit van 2 tot 5 passagiers. Passagiers kunnen vastgezet worden via een heupbeugel of gordel. De Mystic Mover kan niet achteruitrijden en zal dus ter plaatse eerst 180° moeten draaien alvorens in de tegengestelde richting te kunnen rijden.

De grote variant -en meest succesvolle product van ETF- is de Multi Mover. In tegenstelling tot de Mystic Mover is de Multi Mover wel in staat om achteruitbewegingen te maken. Daarnaast zijn de voertuigen wat groter en geschikt voor vier of zes passagiers. Bekende voorbeelden zijn: Symbolica (Efteling), Bazyliszek (Legendia), Challenge of Toetanchamon en Popcorn Revenge (Walibi Belgium).

Met de Xperience Mover gaat ETF Rides Systems nog een stapje verder. Hierbij wordt elk voertuig als het ware een simulator, waarbij het passagierscompartiment nog eens extra bewegingen kan maken.

 

Fysieke tracksystemen:

Naast de trackloze systemen heeft ETF ook systemen met een fysieke rail.

Een eerste type is de Trackbound Multi Mover. De track bestaat uit een enkele middenbuis waarin de stroomvoorziening en communicatiegeleiding is ondergebracht. Het systeem kan geleverd worden met losse voertuigen of in een trein waarbij er twee of drie aan elkaar gekoppeld worden. De snelheid en onbeperkte rotatie van de voertuigen kunnen naar gewenst geprogrammeerd worden. Elk voertuig kan vier of zes personen vervoeren verdeeld over twee banken, die ofwel achter elkaar of rug aan rug worden geplaatst. Speciale effecten zoals onboard muziek, stoeltrillingen en windsimulaties zijn mogelijk. Bekend voorbeeld van dit systeem is Maus au Chocolat in Phantasialand.

Verder is er ook de Panorama Pedal. Een monorail met trapfunctie. Wanneer een bezoeker stopt met trappen zal een controlesysteem het over nemen en schakelt de attractie over op een elektrische aangedreven systeem tot het moment dat bezoekers het opheffen door opnieuw zelf te trappen. Er bestaan twee varianten. Een voertuig met één bank waar plaats is voor twee volwassenen en een kind. Een voorbeeld hiervan is Les Espions de Cesar, te vinden in het Gallische dorp van Parc Astérix. Er bestaat ook een grotere variant met twee banken plaats voor maximum twee volwassen en twee kinderen. Met de keuze uit twee of vier trappers. Hiervan is een exemplaar te vinden in het Zweedse Liseberg onder de naam Kaninlandsbanan.

Tot slot heeft het bedrijf ook de Suspended Flight in hun assortiment. Wat neerkomt op een geïnverteerde monorail. Ook hier is er plaats voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Al is een kleiner model met slechts één zitbank ook een optie. Een voorbeeld hiervan is te vinden in Europa-Park onder de naam Volo Da Vinci.


Bron: ETF Ride Systems