In de kijker: IMAscore

IMAscore is een naam die je tegenwoordig in heel wat pretparken terug hoort, dit bedrijf staat namelijk in voor heel wat muziek bij attracties. Het IMAscore werkt voor 80% enkel voor pretparken, de rest van de tijd maken ze ook muziek voor games en films.

Het productiehuis van IMAscore is gevestigd in Paderborn, Duitsland. Het bedrijf werd in 2009 opgericht door Xaver Willebrand, Andreas Kübler en Sebastian Kübler. In het begin creëerden ze muziek voor films van studenten en Iphone games.

De bal ging pas echt aan het rollen toen ze een positief antwoord kregen op een demo die ze naar Heide Park stuurden. Het park was zeer enthousiast en vroeg het team meteen om 80 minuten aan muziek te maken voor het park.

Voor Heide Park verzorgden ze de muziek voor de themagebieden en de grote achtbanen.

 

Colossos.

Colossos is een houten achtbaan, die zich de hoogste houten achtbaan ter wereld mag noemen. Deze 60 meter hoge achtbaan werd gebouwd door Intamin Amusement Rides. De achtbaan opende in 2001 en is met een snelheid van 110 km/u een van de spectaculairste houten achtbanen van Europa.

 

Krake.

Eén van de eerste projecten voor een pretpark van IMAscore. Krake is een dive coaster die gebouwd werd door Bolliger & Mabilard. Deze achtbaan neemt je mee doorheen een piratenavontuur. De rit begint met de beklimming van de 41 meter hoge lifthill. Na enkele seconden boven de drop te blijven hangen, val je met een rotvaart in de bek van ‘de Krake’,  een mythologisch zeemonster.

 

Flug Der Dämonen.

Flug Der DÄmonen is de laatste telg uit de achtbaanfamilie in Heide Park. Deze achtbaan opende in 2014. De achtbaan werd eveneens gebouwd door B&M. Deze wingcoaster heeft een hoogte van 40 meter en behaald een snelheid van 100 km/u. Het verhaal rond deze achtbaan is dat van demonen die een dorp in hun greep hebben, om te overleven moeten de dorpeling de zielen van de bezoekers offeren.

 

Movie Park Germany

Na Heide Park kwam ook Movie Park Germany bij IMAscore terecht, in eerste instantie voor de muziek die men gebruikt tijdens de parade die dagelijks door het park trekt.

 

Later mocht het bedrijf voor dit park ook de geluidseffecten en stemopnames verzorgen voor ‘The Lost Temple’. The lost Temple is een interactieve darkride, die een totaalbeleving geeft.  Men betreed bij deze attractie een opgravingsite, waar men dinosaurussen ontdekte.

In deze attractie worden bezoekers meegenomen in de wereld van de beroemde archeoloog Dr. Carter, die op een diepte van 700 meter, archeologische vondsten deed. Daar kunnen de nog levende dinosaurussen het ongenodigde bezoek van de mensen niet appreciëren.

Ook voor de ‘Crazy Cops’ show en de ‘Shadows of Darkness’ show mocht IMAscore de muziek, geluidseffecten en stemopnames verzorgen.

 

Tijdens het Halloween evenement van het park, Halloween Horror Fest, weerklinkt er in het park ook muziek door die IMAscore werd geproduceerd.

 

De grote doorbraak.

De echte grote doorbraak kwam er toen ze de muziek voor ‘Chiapas’ mochten schrijven in Phantasialand. Hiervoor gebruikte men voor het eerst een volledig orkest, het The Budapest Film Orchestra.

 

Chiapas is een zogenaamde boomstamattractie, gebouwd door het Zwitserse bedrijf Intamin Amusement Rides. Chiapas heeft drie afdalingen, waarvan één achterwaarts en heeft met een helling van 53°  de steilste afdaling bij een boomstamattractie ter wereld.

Later deed het park opnieuw beroep op IMAscore om nieuwe themamuziek te verzorgen voor enkele van hun attracties.

Temple Of The Nighthawk.

Temple of The Nighthawk is een indoor achtbaan, gebouwd door Vekoma. Deze baan opende in 1988 onder de naam Space Center, maar die werd gewijzigd in 2000. Bij deze indoorachtbaan werd in 2015 nieuwe muziek toegevoegd gemaakt door IMAscore.

 

Talocan.

Deze topspin is zowat de spectaculairste die je in Europa kan vinden. Niet enkel door het ritje op zich, maar de hoge afwerkingsgraad, de vele vuur en watereffecten en de machtige soundtrack.

 

Fantissima.

Voor de avondshow Fantissima, mocht men de muziek componeren die gebruikt werd in de trailer.

 

IMAscore komt naar Nederland.

 

Toverland – De Magische Vallei.

Toen Toverland begon aan de bouw van de Magische Vallei, deed het park beroep op IMAscore. Men produceerde onder andere de muziek voor het themagebied, waar de Dwervels hun intrek namen.

 

Dwervelwind.

Deze achtbaan is een zogenaamde spinning coaster. Bij de achtbaan opteerde het park om onboard muziek te voorzien, wat resulteert in een totaalbeleving. De sterk gethematiseerde achtbaan werd gebouwd door Mack Rides.  Deze achtbaan bied met haar hoogte van 20 meter en lengte van 500 meter een stevig ritje aan, waarbij je meermaals om je as draait.

 

Het gebied rond de achtbaan en de wachtrij kregen een eigen themalied.

 

Djengu River.

 In de Magische Vallei vind je ook een prachtige rapid river terug, het gebied rond deze waterattractie en de wachtrij werden voorzien van een eigen muziekje.

 

De attractie zelf neemt je mee voor een ritje over wilde golven waarbij een nat pak zeker geen uitzondering is. Djengu River werd gebouwd door Hafema.

 

 

Katara.

De fonteinshow Katara kreeg een centraal plekje in de zone, bij deze fonteinshow werd ook een eigen melodie bedacht. De fonteinen spuiten op de muzikale tonen. 136 fonteinen zorgen tijdens de show voor heel wat spektakel, waarbij de bezoekers interactief kunnen deelnemen, door onder de stralen door te lopen die over de brug spuiten.

 

 

Maximus’ Blitz Bahn.

In 2015 verving het park Woudracer door de gloednieuwe Blitz Bahn, een gemotoriseerde Bobkart gebouwd door Wiegand.

Het verhaal:

Maximus Muller is een uitvinder die tijdens zijn jeugd in Villa Fiasko gewoond heeft. Uiteindelijk moest Maximus het ouderlijk huis verlaten en vertrok naar zijn geboorteland Oostenrijk. In Oostenrijk trok hij zich terug in de Alpen waar hij verschillende uitvindingen heeft gedaan zoals de ‘Alpine Bergsteiger’, een vervoersmiddel op lange poten waarmee hij door de Alpen kon lopen. De afgelopen periode in Oostenrijk is Maximus bezig geweest met het bouwen van de ‘snelste bob ooit’. Echter waren de Alpen niet geschikte plek om hieraan te bouwen. Hierop besloot hij terug te keren naar Toverland om zijn bobsleeën daar te testen. Bezoekers worden uitgenodigd om zijn proefpersonen te zijn en een snelheidsrecord te plaatsen.

 

IMAscore in Europa-Park.

Voor Europa-Park maakte men een soundtrack voor Blue Fire. Blue Fire is mogelijk de spectaculairste achtbaan van het park. Deze mega coaster wordt gelanceerd aan 100 km/u en neemt je mee voor een ritje doorheen 1056 meter aan track waarin 4 inversies verwerkt zitten. Onderweg hoor je door de luidsprekers op de treintjes de muziek die IMAscore produceerde.

 

Verder mocht IMAscore meewerken aan de trailer die gemaakt werd voor de 4D-film ‘Das Geheimnis von Schloß Balthasar’, deze film werd ondertussen vervangen door een nieuwere genaamd Das Zeitkarrusel.

 

IMascore mag de soundtrack voorzien van enkele attracties in Alton towers.

 

The Mystery of Hocus Pocus Hall

In 2013 doet Alton Towers beroep op IMascore voor het produceren van enkele soundtracks. Een eerste is te horen bij The Mystery of Hocus Pocus Hall, een horror maze die gebruikt werd tijdens het Halloween evenement.

The Mystery of Hocus Pocus Hall neemt je mee op zoektocht naar een vermiste ontdekkingsreiziger die op mysterieuze wijze verdween.

 

The Smiler.

Een tweede en mogelijk het grootste project van het jaar was ongetwijfeld ‘The Smiler.’ Voor deze achtbaan mocht IMAscore ook een bijzonder muziekje componeren.

The Smiler is tot op heden de achtbaan die de meeste inversies heeft ter wereld, 14 keer ga je in deze attractie overkop. Deze achtbaan werd gebouwd door het Duitse Gerstlauer. Deze achtbaan maakt gebruik van twee lifthills, een normale en een volledig verticale. In 2015 ging de achtbaan na een bijzonder ongeval voor enkele maanden dicht. Na een grondig onderzoek zal deze achtbaan weer openen in 2016, of het thema en de muziek behouden blijven is momenteel nog niet geweten.

 

The Enchanted Village

Ook voor het nieuwe ‘The Enchanted Village’, een verblijfsaccommodatie, werd geopteerd voor muziek van IMAscore, hier speelt doorheen het dorpje rustige muziek die de nachtrust moet bevorderen.

 

Imascore in Liseberg.

Helix.

Het Zweedse pretpark Liseberg deed een beroep op IMAscore wanneer het park haar megacoaster ‘Helix’ bouwde. Deze achtbaan werd gebouwd door Mack Rides. Bij Helix wordt je tweemaal gelanceerd aan 100km/u. Deze achtbaan is 1381 meter lang en bevat maar liefst 7 inversies. IMAscore produceerde hiervoor twee soundtracks, de eerste hoor je in de wachtruimte.

 

Wanneer je klaar bent om gelanceerd te worden, hoor je een tweede soundtrack. Voor Helix werd gekozen voor een meer techno aanpak van de muziek en niet de klassiekere muziek die we gewend zijn.

 

Ook voor het nieuwe kindergebied Kaninlandet werd een leuk melodietje gemaakt, dat doorheen deze zone te horen is.

 

In 2015 deed Liseberg opnieuw beroep op IMAscore, ditmaal voor de soundtrack van de nieuwe thrillride Mechanica.

Mechanica is een zeer intense attractie die gebouwd werd door Zierer. Bij deze attractie neem  je plaats op een zitje dat bevestigd zit aan een van de zes armen, die rond hun as draaien. Maar deze Star-Shape slingert ook heen en weer, wat dit een bijzondere ervaring maakt.

 

Fantasiana.

Toen het Oostenrijkse park Fantasiana een nieuwe attractie plande, hoorde daar een leuk themalied bij. Voor de attractie ‘Mami Wati’ werd IMAscore ingeschakeld.

Mami Wata is een log-flume attractie (beter bekend als de boomstammekes) met onder andere een verticale lift, een achterwaartse drop en uiteraard een voorwaartse steile drop. Het geheel kreeg een Afrikaans Thema en dus ook Afrikaans geïnspireerde muziek.

 

Alles wat we beschreven is maar een greep uit het repertoire van IMAscore, er werd nog voor heel wat andere pretparkprojecten muziek gecomponeerd.

IMAscore maakte ook heel wat muziek voor films, tv series, reclamefilmpjes en games. Een nieuw project waar men momenteel aan werkt is Legions, een role play game.

 

Bronnen: IMAscore, Brakesection, Toverland, Wikipedia, RCDB.

Foto: IMAscore.

Filmpjes: IMAscore, Coastermaniacs, SuperMrHide, Toverland, Toverlandfansite, Rides4you, Freizeitparknews, Nigmatech, Europa-Park, Liseberg.