Sfeerverslag: Efteling – 03 april 2019

Op 3 april 2019 trokken Themeparkfreaks Jonathan en Bob naar het Nederlandse Kaatsheuvel, alwaar de Efteling gelegen is. Hier zouden dit jaar de Diamond ThemePark Awards uitgereikt worden. Grote winnaars waren gastpark Efteling en het Belgische dierenpark Pairi Daiza. Na alle plechtigheden kregen we ook de kans om het park te gaan verkennen.

 

Nadat alle Diamond ThemePark Awards uitgereikt waren en we een heerlijk ontbijt genuttigd hadden trokken jonathan en ik de Efteling in. We besloten om meteen richting Bob te wandelen, aangezien het op dat ogenblik niet regende en we toch afscheid wilden nemen van dit oudje, voordat de baan plaats moet maken voor Max & Morritz. Ons ritje was wederom heerlijk, jammer dat deze baan na ongeveer 34 jaar gesloten zal worden.

Wie de pretparkwereld een beetje kent en de naam Kumbak hoort, denkt meteen aan De Vliegende Hollander, de enige achtbaan die dit Nederlandse bedrijf ooit bouwde. Deze watercoaster heeft een fantastisch gebouw en de wachtrij met aanstekelijke muziek zijn een waar pareltje. Ook het darkride-gedeelte kan ons steeds weer enorm bekoren. De achtbaanrit buiten is eerder beperkt en had iets pittiger gemogen, maar voor ons is dit zeker een must do in het park.

Als volgende op onze planning stond de houten achtbaan Joris en de Draak. Een zeer leuke creatie van het Amerikaanse bedrijf Great Coasters International. We bereden eerst de water kant om nadien aan te schuiven bij de vuur kant. Alsof water wraak wou nemen op vuur begon de regen met bakken uit de lucht te vallen, terwijl we aanschoven bij Vuur. Gelukkig was de bui net over toen wij aan ons ritje begonnen. Twee topbaantjes, die met elkaar in duel gaan en vooral de nodige pit bevatten.

In Ruigrijk vind je bijna alle achtbanen van het park terug, Baron 1898 lag jammer genoeg in onderhoud, maar we waren enorm nieuwsgierig naar de volledig vernieuwde Python. Deze achtbaan van Vekoma onderging in 2018 een enorme verjongingskuur, waarbij bijna de volledige track en het besturingssysteem vervangen werden. We moeten toegeven dat deze achtbaan weer als nieuw aanvoelt en voor een lay-out met een behoorlijke leeftijd, toch nog steeds een ritje weggeeft dat niet moet onderdoen voor sommige moderne banen.

Zo de belangrijkste achtbanen hadden we op een rustig tempo afgewerkt, tijd om de andere attracties op te zoeken. Maar eerst nog een kijkje nemen naar de nieuwe agentjes die we op de baan van D’Oude Tuffer zagen staan. Deze attractie ondergaat eveneens een grondige renovatie.

Het grootste schommelschip van de wereld vindt je ook terug in de Efteling met De Halve Maen. Deze gigantische boot van Intamin zorgt voor heel wat airtime en kriebels in de buik, altijd even genieten.

Tijd nu om audiëntie te gaan bij de koning, in Symbolica. Tovernar Pardoes zorgt hier voor de grappige noot en O.J. Punctuel alles in goede banen probeert te leiden. Een zeer mooi afgewerkte darkride, maar ik blijf er een beetje op mijn honger zitten. Mogelijk is deze net iets te modern voor mij, aangezien ik meer van de klassieke darkrides houd.

Na een wandeling doorheen het charmante park, waar we een kijkje namen op het Anton Piekpleintje, kwamen we aan bij de indoor achtbaan Vogel Rok. Een zeer pittig baantje, dat steeds weer verrast. We ontdekten de nieuwe geluidseffecten in de muziek en enkele nieuwe lichteffecten.

Het park vanuit de hoogte bekijken deden we in de Pagode, een indrukwekkende uitkijkattractie.

Wie is er nu zo gek om net na een stevige hagelbui een rapid river in te duiken? Wij uiteraard. Want eentje als Pirana zorgt altijd voor heel wat plezier en spanning, want zal je er droog uit komen of niet?

Onze laatste attractie van de dag werd Fata Morgana. Dit is een darkride zoals een darkride voor mij hoort te zijn. Je wordt meteen ondergedompeld in een Oosterse sfeer met knap uitgewerkte scenes.

Sfeerverslag en foto’s: Bob Van Dyck