Winnaars 9e editie Diamond ThemePark Awards bekend

Reeds voor de negende keer werden dit jaar de prijzen van de Diamond ThemePark Awards uitgereikt. Na achtereenvolgens de winnaars te hebben ontvangen in Bobbejaanland, Toverland, Plopsaland De Panne, Pairi Daiza, Walibi Holland, Walibi Belgium en Beekse Bergen werd de uitreiking dit jaar georganiseerd in de Efteling.

 

Meer dan 45.000 mensen bepaalden dit jaar de uitslag. Voor de eerste keer in de geschiedenis waren er ook meer Franstalige stemmers dan Nederlandstalige. Net als andere jaren bepaalt de ranking van de stemmers de helft van de punten. De andere helft wordt bepaald door de vakjury waar ook jullie geliefde Themeparkfreaks deel van uitmaakt. De Diamond ThemePark Awards leggen de focus vooral op pret- en dierenparken in de Benelux, maar er zijn ook enkele categorieën gewijd aan Europese parken.

 

Efteling en Pairi Daiza grote winnaars:

De Efteling, die dit jaar het gastpark was, sleepte de meeste awards in ontvangst. Zij wonnen er 11 waaronder die van Beste Pretpark, Meest Kindvriendelijke Pretpark, Mooiste Park en Beste Personeel in de Benelux. Ook vielen heel wat attracties van de Efteling in de prijzen met onder andere ‘De Vliegende Hollander’ voor Beste Waterattractie van Nederland, ‘Symbolica’ voor Beste Attractie in de Benelux en ‘Polles Keuken’ voor Beste Restaurant in de Lage Landen.

Pairi Daiza was dan weer de grote winnaar bij de dierentuinen. Zij sleepten 7 awards in de wacht zoals deze van Beste Dierenpark in de Benelux en Mooiste Park in België. ‘Le Temple Des Fleurs’ werd verkozen tot Mooiste Dierenverblijf in de Benelux en de Orang Oetan was de Mooiste Geboorte in België. De beste dierenshow was met Bad Der Olifanten eveneens in Pairi Daiza te beleven.

Andere grote prijzen:

Walibi Belgium werd verkozen tot zowel het Beste én Meest Sensationele Pretpark van België. Walibi Holland werd dan weer verkozen tot Meest Sensationele Pretpark van de Benelux. De Beste Achtbaan in de Benelux is Goliath in Walibi Holland en in België kwam Anubis The Ride uit Plopsaland De Panne als beste uit de bus. Beste Waterattractie in de Benelux ging naar Pulsar in Walibi Beligum en Beste Attractie in de België ging dan weer naar de Sledgehammer in Bobbejaanland.

Bij de Dierenparken daarentegen werd de Beekse Bergen verkozen tot Beste Dierenpark van Nederland en ook de prijs voor Mooiste Dierenverblijf in Nederland ging naar de Beekse Bergen met de ‘Edge of Afrika’. Meest Kindvriendelijke Zoo werd voor de eerste keer uitgereikt en die prijs ging naar Planckendeal en in Nederland mocht Wildlands deze prijs in ontvangst nemen. De Mooiste Geboorte was voor Diergaarde Blijdorp met de geboorte van de Zwarte Neushoorn. Beste Avontuur in een Zoo ging naar ‘Rimbula’ in Wildlands en in België kon het Wildpark Grotten van Han de prijs in ontvangst nemen met ‘Safari Car’. Beste Dierendemonstratie in Nederland ging naar de Bonge Bonde van Apenheul.

Beste Evenement sleepte beide Walibi parken in de wacht met het Halloween evenement in Walibi Belgium als beste van België en de Halloween Frights Nights als beste evenement in de Benelux. Beste Actie op Sociale Media ging naar Knuffelen Met Luipaarden in de Beekse Bergen. Beste E-Award ging naar de Efteling in de Benelux en Plopsa in België.

Europese Prijzen:

Op Europees niveau werd Europa-Park opnieuw verkozen tot Beste Pretpark gevolgd door Disneyland Paris en de Efteling. Beste Dierenpark werd opnieuw Pairi Daiza gevolgd door Zooparc De Beauval en de Beekse Bergen. Chiapas in Phantasialand werd gekroond tot Beste Attractie gevolgd door Symbolica in de Efteling en Tower of Terror in Walt Disney Studios Park.

Beste Rollercoaster werd dit jaar Taron in Phantasialand, gevolgd door Shambhala in Port Aventura en Hyperion in Energylandia. Beste nieuwe attractie van 2018 werd Fēnix in Toverland, gevolgd door Hyperion in Energylandia en Tiki Waka in Walibi Belgium. Tot slot hadden we nog de prijs van Beste Overnachting en deze ging naar Disneyland Paris, gevolgd door Efteling en Europa-Park.

Afronden doen we met de Spotlight award die de vakjury toekende aan Toverland. Zowel de vernieuwde toegangszone met het nieuwe themagebied Port Laguna, alsook het nieuwe gebied Avalon, met Wing Coaster Fenix, rondvaart Merlin’s Quest en restaurant het Flaming Feather vielen in de smaak.

De complete uitslag vindt u terug op volgende link: http://www.diamondthemeparkawards.com/press/Bundel_DTPA2019.pdf