Vekoma bouwt aan de toekomst met de nieuwe Vekoma-campus

Attractiebouwer Vekoma, uit het Nederlandse Vlodrop, bouwt aan de toekomst in de vorm van de nieuwe Vekoma-campus. Het bedrijf onthulde onlangs het bouwbord en de eerste werkzaamheden zijn in volle gang.

 

Door de jaren heen heeft Vekoma een aanzienlijke groei doorgemaakt, wat heeft geleid tot veranderende logistieke behoeften. Na een brand begin jaren negentig werden tijdelijke kantoren ingericht. Deze tijdelijke kantoren hebben een gebrek aan capaciteit, zijn onlogisch ingedeeld en voldoen niet meer aan de huidige wet- en regelgeving.

 

Vanwege het gebrek aan capaciteit, opslagmogelijkheden en het verouderde karakter van de huidige locatie is onderzoek gedaan naar een alternatieve oplossing. Voor Vekoma heeft Vlodrop een bijzondere betekenis: Het is goed bereikbaar voor huidige medewerkers en het biedt de juiste faciliteiten op basis van de locatiebehoefte.

 

De campus staat bekend om haar innovatieve en hoogwaardige karakter, een weerspiegeling van de producten die het bedrijf produceert. De campus is representatief, functioneel en weerspiegelt de identiteit van Vekoma als “een vooruitstrevend bedrijf dat zich richt op het bieden van innovatieve en hoogwaardige oplossingen aan haar klanten”. In een groene inspirerende omgeving is het de rol van de campus om de connectiviteit tussen medewerkers en productieprocessen te ondersteunen.

 

Naast de ontwikkeling van circa 300 werkplekken worden er twee types productiehallen gebouwd, een ruim magazijn en een kantoorgebouw met meerdere verdiepingen, inclusief vergaderruimtes en een restaurant. Alle gebouwen worden voorzien van de nieuwste technologieën om medewerkers zo effectief en innovatief mogelijk te ondersteunen in hun werk.

 

Door het verplaatsen van het hoofdkantoor, de assemblage en het magazijn ontstaat er ruimte op het huidige Schaapwegterrein. De huidige kantoren zullen (gedeeltelijk) gesloopt en herbouwd worden om de volledige spoorproductie te kunnen huisvesten. Vekoma gaat hiermee twee locaties (Roermond en Vlodrop) samenvoegen, waardoor één site ontstaat.

 

De wetgeving op het gebied van duurzaamheid wordt jaarlijks aangescherpt. Daarnaast is het verkleinen van de ecologische voetafdruk van algemeen belang. Duurzaamheid zal ook een belangrijk aandachtspunt zijn voor de nieuwe Vekoma-campus en de vernieuwde productielocatie voor achtbaanonderdelen. Om het ambitieniveau te bepalen hanteert Vekoma de DCBA-methodiek en een integrale aanpak om deze ambitie te versterken. De mogelijkheden voor duurzaamheidscertificering zullen grondig worden onderzocht, zoals BREEAM-kwalificatie of WELL-certificering.

Ook bij de renovatie van de huidige kantoren tot productielocatie voor achtbaantrackdelen staat duurzaamheid centraal, waarbij extra aandacht wordt besteed aan klimaatbeheersing en het optimaliseren van de arbeidsomstandigheden.

 

Bron en foto’s: Vekoma