Carnival Cruise Line bestelt twee nieuwe cruiseschepen met achtbaan aan boord

De Carnival Cruise Line heeft bekendgemaakt twee nieuwe cruiseschepen van de Excel-klasse te hebben besteld. Dit zijn cruiseschepen met heel wat activiteiten aan boord zoals glijbanen, maar ook een rollercoaster. Deze worden het 5de en het 6de cruiseschip ter wereld met een achtbaan.

 

Eerste rollercoasters op zee

Een rollercoaster op zee, het was lang iets dat enkel in dromen bestond. Alles veranderde toen in december 2018 werd aangekondigd dat de Carnival Cruise Line, met hoofdkwartier in Florida, een schip met een achtbaan zou bouwen.

Uiteindelijk was het wachten tot 2021 toen Mardi Gras onder de vlag van de Bahama’s de eerste keer uitvoer met passagiers aan boord. De rollercoaster Bolt, een Spike Coaster van Maurer Rides, werd daarmee de eerste op zee. In 2022 kwam er een tweede Bolt-attractie, ditmaal op de Carnival Celebration die eveneens onder de vlag van de Bahama’s vaart. Een derde Bolt-coaster werd verwelkomd op de Carnival Jubilee in 2023, deze keer varend onder de vlag van Panama.

Het Mardi Gras-schip heeft als thuishaven Port Canaveral in Florida en vaart verschillende tours langs de Caraïben. Carnival Celebration heeft als thuishaven Port Miami, eveneens gelegen in Florida, en vaart ook verschillende tours langs de Caraïben. Carnival Jubilee heeft als thuishaven Galveston en vaart langst de westelijke Caraïben.

 

Eerste Disney-cruiseschip met achtbaan

Na het nieuws dat Carnival Cruise Line de eerste rollercoaster op zee zou krijgen, volgde al snel het nieuws dat Dream Cruises eveneens een rollercoaster op zee zou bouwen op haar schip Global Dream. Maar dit verhaal verliep niet als een Disneysprookje. Om een lang verhaal kort te houden overleefden alle bedrijven die betrokken waren bij de bouw van het schip de coronacrisis niet. Zowel Genting Hong Kong, Star Cruises, Dream Cruises en MV Werften gingen failliet.

Als gevolg hiervan kocht Disney Cruise Line op 16 november 2022 de onvoltooide Global Dream over voor slechts 40 miljoen euro, een fractie van de oorspronkelijke waarde van 1,8 miljard euro. Disney hernoemde het schip naar Disney Adventure en deze zal in 2025 haar intrede maken voor het grote publiek.

 

Carnival Cruise Line breidt uit

Nu Carnival Cruise Line herstelt van de coronacrisis heeft het bekendgemaakt terug opnieuw schepen te bestellen. De eerste twee nieuwe schepen worden beide van de nieuwe populaire Excel-klasse, dezelfde klasse als waartoe de Mardi Gras, Carnival Celebration en Carnival Jubilee toebehoren. Dit betekent dat er op beide schepen een Bolt-rollercoaster gebouwd zal worden.

Het eerst schip zal opgeleverd worden in de lente van 2027 en het tweede schip in 2028. Beide schepen van 180.000 ton zullen meer dan 6.400 gasten vervoeren en worden aangedreven door liquefied natural gas (LNG). Net zoals de andere schepen van dit type zullen ze gebouwd worden door de Duitse Meyer Group.

 

Bron en foto: Carnival Cruise Line