Giftige plompe lori-tweeling geboren in DierenPark Amersfoort

Er zijn twee plompe lori’s geboren in DierenPark Amersfoort. “Het gaat goed met de nachtaapjes”, vertelt dierverzorger Christel Broekman.

 

 

“De tweeling kijkt nieuwsgierig om zich heen, maar verkent de leefomgeving voorlopig nog vanaf de buik van hun moeder of vanuit de planten.” Het geslacht van de jongen is nog niet bekend.

 

De kleine plompe lori is een halfaap en familie van de lori-achtigen. De dieren zijn ’s nachts actief en zijn, voor zover bekend, een van de weinige zoogdieren die giftig zijn. “Voordat de moeder op jacht gaat, likt zij haar ellebogen die speciale gifklieren bevatten. Vervolgens likt zij haar jong, zodat het gif het jonge dier beschermt tegen vijanden”, legt Christel uit. Het geslacht van de jongen wordt op een later moment aan de hand van DNA-onderzoek vastgesteld. Dit gebeurt door de afname van een haartje. Christel: “De kersverse moeder is beschermend over haar jongen. Daarom wachten wij hier nog mee totdat de moeder het toelaat dat wij in de buurt van haar jongen komen.”

 

De kleine plompe lori leeft in de natuur voornamelijk in Vietnam en Laos. De diersoort heeft een kwetsbare status en staat op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten. Door hun reflecterende ogen is de kleine plompe lori een ‘makkelijke’ prooi voor jagers. De giftige nachtaapjes worden als huisdier gehouden en gebruikt in de traditionele geneeskunde. Ook worden de populatie en het leefgebied kleiner door het kappen en verbranden van de bossen. “In DierenPark Amersfoort zijn wij erg blij met de komst van de nachtaapjes en gelukkig gaat het goed met de dieren.” Bezoekers kunnen de kleine plompe lori-tweeling bewonderen in De Nacht in DierenPark Amersfoort. “Kijk wel goed in de bomen en tussen de planten om de pasgeboren tweeling te spotten”, tipt Christel.